Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έρχονται αυτήν την εβδομάδα, με έργα που σχολιάζουν ιστορικά γεγονότα, προσωπικές σχέσεις αλλά και τις μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου.

Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών με έργα που σχολιάζουν ιστορικά γεγονότα, προσωπικές σχέσεις αλλά και τις μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου.

#1 «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)»

Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 1

Το «Himmelweg» του Χουάν Μαγιόρκα, το οποίο επέλεξε η δραματολόγος και σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη για να κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ, έχει έντονο το στοιχείο της επικαιρότητας, παρότι αναφέρεται σε ένα γεγονός από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου. Με αφορμή την επίσκεψη ενός κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Πράγα και το παιχνίδι εντυπώσεων που στήνεται εκεί, ανασύρει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την τάση του ανθρώπου να ενδίδει σε αυτό που φαίνεται κανονικό και την ευκολία με την οποία επιλέγει να εθελοτυφλεί. Ένα ωραίο επιτελείο πρωταγωνιστών ανεβαίνει στη σκηνή: Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. (Πειραιώς 260, 7-10/6)

#2 «Φθογγικά πάθη»

Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 2

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του Φεστιβάλ «Άνοιγμα στην πόλη», η ομάδα Stereo Nero Dance Co φέρνει τη γυναίκα στο προσκήνιο με ένα σόλο. Η χορογράφος Εύη Σούλη δίνει στην Κατερίνα Φώτη τον ρόλο μιας γυναίκας που «έρχεται να απαντήσει σε κοινωνικά και προσωπικά ερωτήματα χωρίς καμία συγκατάβαση και δημιουργεί τον προσωπικό της “εκκλησιασμό”, αφουγκραζόμενη κάθε σταθμό της ζωής της, με απώτερο στόχο την προσωπική λύτρωση». Η γυναίκα που καταπιέζεται μέσα σε έναν ασφυκτικό κοινωνικό κλοιό, η γυναίκα που αναζητά την ελευθερία, που ποθεί, ελπίζει και ονειρεύεται, παίρνει σάρκα και οστά κι εκφράζεται σε μια σαραντάλεπτη περφόρμανς. Με αυτήν την παράσταση το φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το χώρο «Second Skin». (Στις 9-11/6, για δύο παραστάσεις ανά ημέρα)

#3 «Οι Αγνοούμενοι»

Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 3

Πολύ γνωστή στην Κολομβία, η ομάδα Mapa Teatro ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο δυτικό θέατρο και στην αισθητική παράδοση των νοτιοαμερικάνικων πολιτισμών. Μετά τον περσινό «Αποχαιρετισμό» επιστρέφουν στο φεστιβάλ με ένα τρίπτυχο στα όρια της περφόρμανς, που σκιαγραφεί τη ζωή στη σύγχρονη Κολομβία. Τρεις μικρόκοσμοι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Τρία σκηνικά, το ένα εγκιβωτισμένο στο άλλο. Τρεις διακριτοί χώροι που συνθέτουν μια ανατριχιαστική αλληγορία για τη βία στη χώρα τους κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η παράσταση θα παιχτεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Όσοι την παρακολουθήσετε στις 11/6 θα έχετε την ευκαιρία μετά το τέλος της να μιλήσετε με κάποιους από τους συντελεστές. (Πειραιώς 260, 11-12/6)

Περισσότερες πληροφορίες

Φθογγικά πάθη

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 40 '

Στη σόλο περφόρμανς της Κατερίνας Φώτη αποτυπώνονται τα πάθη της γυναικείας ύπαρξης.

Οι αγνοούμενοι (Los incontados)

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επανέρχεται ο κολομβιανός θίασος στο φεστιβάλ. Αυτήν τη φορά με ένα τρίπτυχο που σκιαγραφεί τη ζωή στη σύγχρονη Κολομβία

Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα συγκλονιστικό παιχνίδι ψευδών εντυπώσεων στήνεται από τη ναζιστική κυβέρνηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν το 1944, κατά την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού. Η παράσταση σχολιάζει, με βάση ένα πραγματικό γεγονός, την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").