Η Φρόσω Τρούσσα μας ξεναγεί στο Arc For Dance Festival 11

Έλληνες χορογράφοι έρχονται με πρωτότυπες δουλειές σε αυτήν την αθηναϊκή γιορτή για το σύγχρονο χορό. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φρόσω Τρούσσα μίλησε στη Μαρία Κρύου για τη φιλοσοφία και τη θεματική των έργων.

Η Φρόσω Τρούσσα μας ξεναγεί στο Arc For Dance Festival 11

Το τετραήμερο 23-26/5 Έλληνες χορογράφοι έρχονται με πρωτότυπες δουλειές σε αυτήν την αθηναϊκή γιορτή για το σύγχρονο χορό. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φρόσω Τρούσσα μίλησε στη Μαρία Κρύου για τη φιλοσοφία και τη θεματική των έργων.

Με ποιο τρόπο βάζει το Φεστιβάλ Arc For Dance την Αθήνα σε χορευτικό ρυθμό;
Ο Μάιος είναι ένας μήνας που ο σύγχρονος χορός μέσω του φεστιβάλ κάνει την παρουσία του ηχηρά στην πόλη μας. Παρότι οι δράσεις γίνονται καθ όλη την διάρκεια του μήνα, ο πυρήνας του φεστιβάλ ήταν και είναι ένα εντατικό τετραήμερο αφιερωμένο στην σύγχρονη χορευτική ποικιλομορφία. Τόσο οι Αθηναίοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης μας, μιας και ο χορός είναι παγκόσμια γλώσσα, έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με έργα ξένων αλλά κυρίως Ελλήνων χορογράφων που μέσα από μια διαδικασία επιλογής, διαμορφώνουν την θεματική του εκάστοτε φεστιβάλ. Είναι ένα φεστιβάλ που φέρνει νέες ιδέες σε κίνηση, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται έργα που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς και φέρνουν την πιο φρέσκια ματιά των δημιουργών τους.

Ποιες προτεραιότητες ­θέσατε στο φετινό Arc For Dance;
Σίγουρα οι Έλληνες χορογράφοι είναι πάντα προτεραιότητα. Αυτοί δίνουν τον παλμό στο φεστιβάλ, η ελληνική σκηνή και η εξέλιξή της είναι που με αφορούν. Η θεματική ομπρέλα, στην οποία εστιάζουμε κάθε χρόνο για να προσανατολιστούμε στη διαμόρφωση του προγραμματισμού, φέτος αφορά τη φωνή και όλους τους διαφορετικούς ήχους που εκπέμπει αλλά και ταυτόχρονα παράγει το σώμα όταν κινείται.

Η Φρόσω Τρούσσα μας ξεναγεί στο Arc For Dance Festival 11 - εικόνα 1
© Frederic David

Το φεστιβάλ έχει κάνει άνοιγμα στο δημόσιο χώρο;
Πάντα στο φεστιβάλ προσπαθούσαμε να εντάξουμε παράλληλες δράσεις και να φέρουμε το χορό σε δημόσιους χώρους. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε αυτήν τη δραστηριότητα. Φέτος φιλοξενήσαμε τη δράση «Origami», η οποία παρουσιάστηκε στην Ελευσίνα και στο Ζάππειο, ένα σημείο που έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση άτομα που απλώς έτυχε να απολαμβάνουν τη βόλτα τους.
Επίσης, πριν από την έναρξη των παραστάσεων των νέων δημιουργών (ARC_prime movers) στο Θέατρο Όλβιο αλλά και στο κτίριο της Cosmote E-Value, η Δέσποινα Γουλά διαμορφώνει μια εντυπωσιακή χορευτική συνομιλία με τα κτίρια, υπό τον τίτλο «Roots in the sky». Ο χορός αναδύεται από τη μοναδική σχέση του με το χώρο και κάθε εκδήλωσή του είναι πρωτότυπη, ανεπανάληπτη και αναπάντεχη.

Η Φρόσω Τρούσσα μας ξεναγεί στο Arc For Dance Festival 11 - εικόνα 2
©brunosimao

Ποιο είναι το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Κιβωτός;
Το φεστιβάλ ανοίγει με την ομάδα kóka & panú σε συνεργασία με τον Τάσο Καραχάλιο και το έργο τους «Evil unicorns_βασισμένο σε μια ψεύτικη ιστορία». Η χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, με έντονο το στοιχείο της χρήσης αντικειμένων, μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό κόσμο. Με το έργο της Σοφίας Μαυραγάννη «Αfterwords» θα βιώσουμε μια συναυλία σωμάτων.
Στις 24/5 η Ξένια Κογχυλάκη με το έργο «JunkDance» περιγράφει πώς βιώνει τη μαζική κουλτούρα και βιομηχανία του θεάματος και ο Fouad Boussouf με το «Nass» φέρνει μια κινητική παράσταση εμπνευσμένη από τους μαροκινούς χορούς, το χιπ χοπ και τις αφρικανικές ρίζες του. Στις 25/5 ο Στέφανος Μπιζάς με το «The playground» κινείται σε πιο νεοκλασικές φόρμες για να σχολιάσει τους εσωτερικούς περιορισμούς που θέτει η κοινωνία μας και ο Φώτης Νικολάου με το «Τamata» σχολιάζει την αντρική ευαισθησία που καταπνίγει η πατριαρχία.
Την τελευταία ημέρα (26/5) στο «It’s better in the Bahamas» η Ιωάννα Αντώναρου και η Νατάσα Σαραντοπούλου με χιούμορ και κινητική πρωτοτυπία ερμηνεύουν ένα δυσεξήγητο, απροσδιόριστο αύριο που είναι ήδη εδώ, ενώ στο «Muyte maker» της Flora Détraz τέσσερις γυναίκες γεμίζουν τη σκηνή με τραγούδι και γελούν πολυφωνικά, επιδιώκοντας να αποδώσουν την πολυπλοκότητα των σωμάτων τους.

Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στο σύγχρονο χορευτικό τοπίο;
Πάντα ο σύγχρονος χορός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το σήμερα. Προσωπικά δεν κοιτάω αν υπάρχουν τάσεις αλλά αν τα έργα που διαμορφώνονται μπορούν να φέρουν μια διαφορετική ματιά και να εμπνεύσουν το κοινό σήμερα. Τάσεις υπάρχουν πολλές, το θέμα είναι που επιλέγουμε να εστιάζουμε κάθε φορά μέσα από όλη αυτή την διαφορετικότητα και τι είναι αυτό που μας κινεί την δεδομένη στιγμή.

Περισσότερες πληροφορίες

Arc for Dance Festival 11

  • Φεστιβάλ

Η θεματική του φεστιβάλ εστιάζει στους ήχους που πηγάζουν από το σώμα των χορευτών και στον τρόπο που τους προσλαμβάνουν οι θεατές. Χορεύουν οι Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου («Evil unicorn* - based on a false story», 23/5), Σοφία Μαυραγάνη («Afterwords», 23/5), Ξένια Κογχυλάκη («JunkDance», 24/5), Fouad Boussouf («Nass», 24/5), Στέφανος Μπίζας («The playground», 25/5), Φώτης Νικολάου («Τamata», 25/5), Ιωάννα Αντώναρου, Νατάσα Σαραντοπούλου («It’s better in the Bahamas», 26/5), Flora Detraz («Muyte maker», 26/5).

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.