Μια φωτιά που σηκώνει συζήτηση

Η πυρκαγιά στο θέατρο της Ρεματιάς εγείρει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την πυρασφάλεια και, γενικότερα, την ασφάλεια των ανοιχτών θεάτρων.

Μια φωτιά που σηκώνει συζήτηση

«Κατακάηκε», «Στάχτες έγινε», «Καταστράφηκε ολοσχερώς»: Με τέτοιους τίτλους γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 18/5 στη Ρεματιά Χαλανδρίου με επίκεντρο το ανοιχτό θέατρο της περιοχής. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου μιλά για «μαφιόζικο εμπρησμό» με στόχο να μπλοκαριστεί η οριστική παραχώρηση και αδειοδότηση του χώρου. Η πυροσβεστική υπηρεσία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα. Το υπουργείο Πολιτισμού υπόσχεται πως θα φροντίσει ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επαναλειτουργία του θεάτρου.

Επειδή ο υπαίτιος για τη φωτιά στο θέατρο της Ρεματιάς μπορεί να μη βρεθεί ποτέ, με αφορμή το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό αναρωτιέμαι: Ποιος είναι υπεύθυνος για τα δεκάδες ανοιχτά θέατρα του νομού Αττικής, από τη Νίκαια μέχρι τα Βριλήσσια και από την Ελευσίνα μέχρι τον Υμηττό; Οι δήμοι, η περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή όλοι λίγο-πολύ; Τελεί σε διαφορετικό καθεστώς κάθε ένα από αυτά τα θέατρα; Πώς αποφασίζεται η παραχώρηση τους στην αυτοδιοίκηση και ποιος υπογράφει την αδειοδότησή τους; Πώς, τελικά, επιλέγεται ο δήμος που θα τα εκμεταλλεύεται, ειδικά ύστερα από τη συνένωσή τους εις το όνομα του σχεδίου «Καλλικράτης»; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για την –περίφημη όσο και επίκαιρη ακόμη και ως θέμα στις πρόσφατες Πανελλήνιες- «πολιτιστική αξιοποίησή» τους; Ποιος την ορίζει και ποιος ευθύνεται για τη συντήρηση, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη φύλαξη τους και ποιος για την ασφάλεια των επισκεπτών τους; Ποιος καταρτίζει το πρόγραμμά τους και με τι κριτήρια και ποιος, τελικά καρπώνεται τα οικονομικά οφέλη από τα φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι σε αυτά; Η υπόσχεση πως το Θέατρο της Ρεματιάς θα λειτουργήσει ξανά δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε.

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν αποτελεσματικά. Τα ανοιχτά θέατρα, πέρα από όμορφα και ειδυλλιακά, είναι οικονομικά όσο και πολιτιστικά χρήσιμα –μπορούν, κάλλιστα, να ειδωθούν σαν κυψέλες δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας της τοπικής κοινωνίας. Εν όψει των συζητήσεων της κυβέρνησης περί «νέου Καλλικράτη», καλό είναι η θεσμική και δημοσιονομική κατάσταση των ανοιχτών δημοτικών θεάτρων να αποσαφηνιστεί, ούτως ώστε τόσο τα σενάρια διαπλοκής, διαφθοράς και συνωμοσίας όσο και οι πραγματικές διαπλοκές, διαφθορές και συνωμοσίες να αναχαιτιστούν. Η άμεση, βέβαια, ενέργεια είναι αυτονόητη: οι δήμοι οφείλουν να βρίσκονται σε επιφυλακή όσον αφορά την ενδεχόμενη επισκευή, συντήρηση, φύλαξη, ασφάλεια όσο και τη βέλτιστη αξιοποίηση των λεγόμενων αυτών «οάσεων πολιτισμού».

Διαβάστε παρακάτω τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Χαλανδρίου με αφορμή την πυρκαγιά στις 18/5 στο θέατρο της Ρεματιάς.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Άμεση κινητοποίηση προκάλεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το θλιβερό γεγονός της ολικής καταστροφής του θεάτρου της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, ενός από το πιο αγαπητά στο λεκανοπέδιο, για να μη στερηθεί το Χαλάνδρι τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις του ούτε μια μέρα. Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο και ενημερώθηκε για την κατάσταση του θεάτρου. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου και την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιούν αγώνα δρόμου ώστε να μην ακυρωθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις και να διευθετηθεί ο χώρος του θεάτρου προς όφελος των δημοτών και των περιοίκων. Το Υπουργείο Πολιτισμού φροντίζει ώστε να παρασχεθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του θεάτρου.

Η ανακοίνωση του δήμου Χαλανδρίου

Σχετικά με τον εμπρησμό στις 18/5/15 που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του Θεάτρου της Ρεματιάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι: Πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια που είχε σαν στόχο το Θέατρο, αφού ουσιαστικά ξεκίνησε από τις κερκίδες και επεκτάθηκε κατόπιν στα γύρω δένδρα. Η περίπτωση ατυχήματος αποκλείεται αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί καθαρισμός του χώρου, κυρίως κάτω από τις κερκίδες, αφού άλλωστε είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθαρμένων υλικών στις εγκαταστάσεις του Θεάτρου. Οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης λειτούργησαν ικανοποιητικά όπως και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου που έσπευσε άμεσα στην περιοχή και κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε συνεργασία με τους άνδρες της Πυροσβεστικής και δεκάδες εθελοντές, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την προσφορά τους. Το Θέατρο της Ρεματιάς δεν είναι τα 582 καθίσματά του, οι ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις ή οι υπόλοιπες βασικές του υποδομές που καταστράφηκαν. Είναι η ιστορική του πορεία, οι δεκάδες πολιτιστικές δράσεις κάθε χρόνο, είναι το καμάρι των ανθρώπων του πολιτισμού που το πλαισίωσαν αλλά και όλων των Χαλανδραίων που αγαπούν αυτή την πόλη. Το Θέατρο της Ρεματιάς θα φτιαχτεί και θα λειτουργήσει κανονικά σε πείσμα εκείνων των συμφερόντων που απεργάζονται την καταστροφή του. Πρακτικές μαφίας στην πόλη δεν θα περάσουν. Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού του Θεάτρου από τις υπηρεσίες του Δήμου μας ενόψει της ανακατασκευής του. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς που από χθες εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν την προσπάθεια αναδημιουργίας του θεάτρου.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική ενέργεια του εμπρησμού του Θεάτρου της Ρεματιάς, ενέργεια που στρέφεται εναντίον της πόλης, της Ιστορίας και του πολιτισμού της καθώς και της Δημοκρατίας όπως τη συμβολίζει διαχρονικά το Θέατρο.
Η στοχευμένη εμπρηστική ενέργεια της 18ης Μαΐου, η οποία κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις του Θεάτρου, που λειτουργούσε επί 34 χρόνια και έθεσε σε κίνδυνο τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας αλλά και τις κατοικίες και τις ζωές των πολιτών, δε θα μείνει χωρίς απάντηση.
Ο σκοταδισμός δεν πρόκειται να περάσει στο Χαλάνδρι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφασιστικότητα, μαζί με τους φορείς, συλλόγους και ενεργούς πολίτες του Χαλανδρίου θα ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του χώρου το ταχύτερο δυνατό, ώστε οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς να γίνουν φέτος το καλοκαίρι κανονικά και ο χώρος του Θεάτρου να παραμείνει ανάσα και χώρος ζωής, παιδείας και πολιτισμού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να επισπευσθούν όλες οι διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης καθώς και για την πλήρη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος της Ρεματιάς.
Γι΄αυτό το σκοπό το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου:
1) Ζητά την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη φύλαξη του Θεάτρου.
2) Καλεί του συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες την Κυριακή 24/05 να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του καθαρισμού του χώρου του Θεάτρου και της Ρεματιάς.
3) Καλεί όλους να συμμετάσχουν στη συναυλία που θα οργανωθεί στο Θέατρο της Ρεματιάς πριν την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.