4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τη γενοκτονία της Ρουάντα, δύο ραντεβού στο Μεταξουργείο και μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη.

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τη γενοκτονία της Ρουάντα, δύο ραντεβού στο Μεταξουργείο και μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη.

«Hate Radio»: Για τη γενοκτονία των Τούτσι

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 1

100 μερόνυχτα διήρκεσε η σφαγή που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 1994 από τους εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου εναντίον των Τούτσι αλλά και άλλων εθνοτήτων της Ρουάντα. Μήνες πριν από την έναρξη της φρικιαστικής αυτής γενοκτονίας, μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαύλιζε τον εμφύλιο μέσω μιας τερατώδους ρατσιστικής προπαγάνδας με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας. Είκοσι χρόνια μετά, ο Ελβετός πρωτοπόρος δραματουργός και σκηνοθέτης Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό, συνθέτει το «Hate Radio», μια παράσταση-ντοκουμέντο για «το ραδιοφωνικό σταθμό του μίσους». Ηθοποιοί που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν στα μικρόφωνα και υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές φορούν ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών, σε μια ανατριχιαστικά αφυπνιστική παράσταση. Μετά τα φεστιβάλ της Αβινιόν και του Βερολίνου και παραστάσεις σε περισσότερες από 15 χώρες, το «Hate Radio» καταφθάνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 13-15/5.

Διπλό ραντεβού στο Μεταξουργείο

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 2

Δυο έργα του Βασίλη Κατσικονούρη, το «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και τον «Μάκη», παρουσιάζουν η Άννα Βαγενά και ο Νίκος Ορφανός στο Μεταξουργείο με ενιαίο εισιτήριο. «Η γυναίκα τoυ “Μπουφάν της Χάρλεϊ” είναι για μένα ακόμη μια σπαρακτική ηρωίδα, που έρχεται να προστεθεί στις αγαπημένες ηρωίδες που είχα την τύχη να ερμηνεύσω, τη Λενάκι του “Γάμου”, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Ρήνα στο “Γάλα”, τη Μαντάμ Ρόζα στο “Η Ζωή μπροστά σου” κ.ά.» μας είπε η Άννα Βαγενά για τον αφοπλιστικό μονόλογο μιας μάνας που μιλάει σε έναν εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς σαν να μιλάει στα παιδιά όλου του κόσμου. Συγκινητικός και βαθιά ανθρώπινος είναι και ο μονόλογος που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ορφανός. Σύμφωνα με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο Κατσικονούρης δημιουργεί στον «Μάκη» έναν έξοχο χαρακτήρα, «που στον πυρήνα του βρίσκονται τα ενοχικά μας σύνδρομα: στη στάση μας απέναντι στους γονείς μας, στην κομματική μας ιδεολογία, στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πάνω απ’ όλα στον έρωτα, ίσως τη μόνη τελικά επανάσταση που ακόμα διαρκεί και αξίζει». (Avant premiere: 9/5, Πληροφορίες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στις 7/5)

«Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος»: μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 3

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας φορά τα κοκάλινα γυαλιά, το κοστούμι του κι ανεβαίνει, και πάλι, στη σκηνή για να ζωντανέψει τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Η παράσταση «Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος» του Γιάννη Φαλκώνη ανέβηκε για πρώτη φορά στην Τήνο, το 2014, ακολούθησαν παραστάσεις στην Αθήνα και αρκετοί από τους θεατές αναφερόμενοι στην ερμηνεία του Κωνσταντίνου Τζούμα μιλούν για ένα ρόλο ζωής. Γιατί όχι; Ο μπον βιβέρ της σκηνής και των ερτζιανών έχει μια ιδιαίτερη αφηγηματική φωνή και την ιδιοσυγκρασία για να αποκαλύψει τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στη λογοτεχνία και το θέατρο. Η παράσταση, βασισμένη στα προσωπικά ημερολόγια του ποιητή, καθώς και σε μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά, ανεβαίνει στο «Δημήτρης Χορν». Παίζουν ακόμα οι: Τέλης Ζώτος, Αλέξανδρος Νταβρής, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Νίκος Ζιάγκος, Γιάννης Τσιώμου, Ρούλα Αντωνοπούλου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Αλέκα Ράπτη, Κώστας Βασιλόπουλος και Μπέττυ Λυρίτη. (Πρεμιέρα: 13/5)

Περισσότερες πληροφορίες

To μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά / Ο Μάκης

  • Μονόλογοι
  • Διάρκεια: 60 '

Μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα φιλοξενεί η Ά. Βαγενά στο θέατρό της, με την ίδια να πρωταγωνιστεί στο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και τον Ν. Ορφανό στον «Μάκη». Και οι δύο μονόλογοι αποτυπώνουν την ανθρώπινη αγωνία και παρουσιάζονται την ίδια ημέρα (η μία διαδέχεται την άλλη)

Ο Μάκης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένας παππούς βρίσκει το alter ego του σε ένα χρυσόψαρο και συζητά μαζί του για τη ζωή, την ιδεολογία, το παρελθόν και το μέλλον.

Κ.Π. Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Μια παράσταση που έχει να κάνει όχι μόνο με τον Καβάφη των ποιημάτων αλλά και με τις κοινωνικές συναναστροφές του Αλεξανδρινού ποιητή.

Hate radio

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Ελβετός δραματουργός-σκηνοθέτης αντλεί υλικό από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και αρχειακό υλικό από το ραδιοφωνικό σταθμό που ενθάρρυναν την άγρια γενοκτονία της φυλής Τούτσι από τους εξτρεμιστές Χούτου στη Ρουάντα το 1994

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.