6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Εκρηκτικός Στρίντμπεργκ, νουάρ ιλαροτραγωδίες, άπαιχτα ρομαντικά έργα συναντιούνται σε μια ενδιαφέρουσα θεατρική εβδομάδα (30/4-6/5).

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Εκρηκτικός Στρίντμπεργκ, νουάρ ιλαροτραγωδίες, άπαιχτα ρομαντικά έργα συναντιούνται σε μια ενδιαφέρουσα θεατρική εβδομάδα (30/4-6/5).

Άπαιχτος Κλάιστ από τον Ακύλα Καραζήση

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1

«Σεισμός στη Χιλή» είναι ο τίτλος του έργου του Χάινριχ φον Κλάιστ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Ακύλα Καραζήση στη σκηνή του «Bios». Ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής και δραματουργός του 19ου αιώνα έγραψε τη νουβέλα αυτή το 1807 μέσα στη φυλακή, με πρωταγωνιστές τον Χερώνυμο και τη Γιοζέφα, δύο ερωτευμένους οι οποίοι απελευθερώνονται μέσα στην αναταραχή που ακολουθεί το μεγάλο σεισμό του 1647 στη Χιλή και βρίσκουν καταφύγιο σε μια εκκλησία, το μοναδικό κτίριο που παραδόξως έχει απομείνει όρθιο. Το κείμενο παρουσιάζεται χωρίς καμία διασκευή, αυτούσιο, από οχτώ νέους ηθοποιούς, απόφοιτους του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών, τους οποίους ξεχώρισε ο έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης. (Πρεμιέρα: 30/4)

Το θεατρικό ταξίδι του «Νεκρού ταξιδιώτη»

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2

Η Δέσποινα Κούρτη και ο Άρης Τρουπάκης συναντούν στη σκηνή του Skrow τον «Νεκρό ταξιδιώτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Για πλάσματα που πλανεύτηκαν από τη θάλασσα, για ναυτικούς που χάθηκαν στα νερά της και ξεβράστηκαν στην στεριά μας μιλά ο Σκιαθίτης πεζογράφος στο αριστουργηματικό διήγημά του «Νεκρός ταξιδιώτης». Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) μίλησε για την ελληνική φύση, τις μικροχαρές και τα δράματα της ζωής όπως κανείς άλλος και το ποιητικά υπερβατικό συναίσθημα και το ήθος του έρχονται αυτή τη στιγμή να ξορκίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Ο Άρης Τρουπάκης υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του διηγήματος και ποντάρει σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα με τη βοήθεια του μουσικού Αντώνη Μοσχούτη. (Πρεμιέρα: 2/5)

Φύλακες άγγελοι επί της Γης

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3

Μια ιστορία επινόησης ενός φανταστικού φίλου είναι η μαύρη κωμωδία «Η εποχή του κυνηγιού» του Γιάννη Σκαραγκά που θα δούμε με πρωταγωνίστριες τις Αθηνά Μαξίμου και Φωτεινή Μπαξεβάνη. «Νομίζεις ότι οι άγγελοι ξέρουν ότι είναι άγγελοι;» ρωτά ο συγγραφέας και η σκηνοθέτις Λίνα Ζαρκαδούλα φροντίζει να δοθούν οι απαντήσεις μέσα από την παράξενη ιστορία της Πόπης (Φωτεινή Μπαξεβάνη), μιας γυναίκα που αποφάσισε να γίνει αόρατη. Προσπαθώντας να ξαναφτιάξει τη ζωή της, επινοεί μια φανταστική φίλη, την Πηνελόπη Δέλτα (Αθηνά Μαξίμου), και αναπτύσσει μαζί της μια σχέση κωμικών και συναισθηματικών ανατροπών. (Ιλίσια, πρεμιέρα: 5/2)

Εκρηκτικός Στρίντμπεργκ

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4

Το θέατρο δωματίου ταιριάζει στον Αλέξη Ρίγλη, ο οποίος ακολουθεί πάντα στις σκηνοθεσίες του ένα στιλιζαρισμένο ρεαλισμό ο οποίος απογειώνει τη θεατρικότητα. Το έχει αποδείξει με παραστάσεις όπως το πρόσφατο «Φιλί της γυναίκας αράχνης» με τους Τότσικα-Φιορέντζη ή, παλιότερα, με τα «Χαίρεται και αντίο», «Η ζωή στο θέατρο», «Ο Θαυματοποιός» κ.ά. Αυτήν τη φορά καταπιάνεται με ένα εκρηκτικό δράμα, γραμμένο το 1888 από τον Σουηδό μεγάλο δραματουργό Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, τη «Δεσποινίδα Τζούλια». Τη νύχτα του εορτασμού του θερινού ηλιοστασίου, η νεαρή ευγενής Τζούλια, εκστασιασμένη από την παγανιστική ατμόσφαιρα του γλεντιού, δίνεται ερωτικά στον υπηρέτη της Ζαν, σχεδόν ενώπιον της μαγείρισσας κι ερωμένης του Κριστίν. Μετανιωμένη και ατιμασμένη, την επόμενη κιόλας ημέρα, η Τζούλια αυτοκτονεί. Τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς επωμίζονται τους επίμαχους ρόλους: η Έφη Γούση είναι η Τζούλια, ο Κίμων Κουρής ο υπηρέτης και η Σοφιάννα Θεοφάνους η Κριστίν. (104, πρεμιέρα: 6/3)

Δραματική νουβέλα του Τσέχοφ

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Τον ψυχιατρικό εγκλεισμό μες από τα μάτια του γιατρού Αντρέι Εφίμιτς Ράγκιν περιγράφει με το συγγραφικό του νυστέρι ο Άντον Τσέχοφ στο «Θάλαμος αρ. 6», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Η Γιολάντα Μαρκοπούλου αποφάσισε να σκηνοθετήσει τη νουβέλα του 1892 αφού πρώτα έκανε επιτόπια έρευνα στο ψυχιατρείο της Λέρου. «Η σχέση ατόμου - κοινωνίας, η προσωπική ευθύνη και η κοινωνική προσαρμογή, η τεταμένη σχέση θεωρητικής προσέγγισης και βιωμένης εμπειρίας, οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, η δυσανεξία στη διαφορετικότητα, η νομιμοποίηση των εκάστοτε μηχανισμών καταστολής είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει το έργο», υπογραμμίζει η ίδια στο σημείωμα της. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουλακάκης και Παναγιώτης Παναγόπουλος. (Πρεμιέρα: 6/5)

Η (σαιξπηρική) Βίβλος του Σκότους

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 6

Ο Θεόδωρος Εσπίριτου προτείνει τη δική του εκδοχή του «Μακμπέθ» – τη δεύτερη που θα δούμε φέτος μετά την παράσταση στο Από Μηχανής Θέατρο. Η διασκευή τής σαιξπηρικής τραγωδίας, με τον υπότιτλο «Η Βίβλος του Σκότους», εστιάζει αποκλειστικά στα δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, τον Μακμπέθ και τη Λαίδη του και, όπως εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μεταφέρει από τη μεσαιωνική Σκοτία στο σήμερα τις «δαιμονικές μορφές, παγιδευμένες σε μια άχρονη αναβίωση του εγκλήματος και της ενοχής τους, ενώ το παγωμένο παλάτι του Ίνβερνες μετατρέπεται σ’ ένα ψυχικό τοπίο επώδυνης επίγνωσης και ανείπωτης φρίκης». Παίζουν ο Νίκος Παντελίδης και η Δέσποινα Σαραφείδου. (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», πρεμιέρα: 4/5)

Νουάρ ιλαροτραγωδία

6 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 7

Με τις «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη ολοκληρώνεται το επιτυχημένο φεστιβάλ διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα της Λείας Βιτάλη που έδωσε νέα πνοή κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Αγγέλων Βήμα. Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος σκηνοθετεί το καινούργιο έργο της συγγραφέα που εντυπωσίασε πριν από κάποια χρόνια με το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» και, μαζί με δύο ακόμη ηθοποιούς, τους Ευγενία Αποστόλου και Σπύρο Βάρελη, μοιράζονται τους δέκα ρόλους αυτής της κωμικοτραγικής ιστορίας μιας γυναίκας με μια πολύ παράξενη φοβία, η οποία πανικοβάλλεται όταν πρόκειται να περάσει από οποιαδήποτε πόρτα! (Αγγέλων Βήμα, avant premiere: 4/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσποινίς Τζούλια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μια νύχτα χορού και πάθους ξημερώνει με αποκαλύψεις κι εκβιασμούς. Η πάλη των φύλων και των τάξεων οδηγεί σε ένα λυτρωτικό τέλος.

Νεκρός ταξιδιώτης

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Δύο αδέρφια ναυαγούν μίλια μακριά από το νησί τους. Ο ένας διασώζεται και επιστρέφει στον τόπο του τη στιγμή που η θάλασσα ξεβράζει το πτώμα του αδερφού του.

Πόρτες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια γυναίκα ανοίγει τις κλειστές πόρτες της ζωής της. Η αλήθεια, η ψευδαίσθηση, η κωμωδία και η τραγωδία παίζουν κρυφτό. Μια μεταφορά για την άγνοια της πραγματικότητάς μας.

Μακμπέθ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Σε αυτήν τη μεταγραφή του σκηνοθέτη με τον υπότιτλο «Η βίβλος του σκότους» ο Μακμπέθ και η Λαίδη ταξιδεύουν στο σήμερα, παγιδευμένοι σε μια άχρονη αναβίωση του εγκλήματος και της ενοχής τους

Ο σεισμός στη Χιλή

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 80 '

Η περιγραφή ενός απαγορευμένου έρωτα και η κατάληξή του μέσα στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού στο Σαντιάγο το 1647.

Η εποχή του κυνηγιού

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κωμικοτραγική ιστορία για φύλακες αγγέλους που εμφανίζονται στη ζωή μοναχικών ανθρώπων

Θάλαμος αρ. 6

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 65 '

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή του γιατρού Ράγκιν, ο οποίος πέφτει θύμα της κοινωνίας που δεν συγχωρεί τη διαφορετικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.