Όταν ο Άκραμ Καν συνάντησε τον Ισραέλ Γκαλβάν: χορευτικό meeting κορυφής

Με αφετηρία τις παραδόσεις της πατρίδας τους δημιουργούν μια κοινή­ χορευτική γλώσσα στην παράσταση «Torobaka» στη Στέγη στις 10-15/3.

Όταν ο Άκραμ Καν συνάντησε τον Ισραέλ Γκαλβάν: χορευτικό meeting κορυφής

Με αφετηρία τις χορευτικές παραδόσεις της πατρίδας τους, ο μπανγκλαντεσιανής καταγωγής Άκραμ Καν και ο Ανδαλουσιάνος Ισραέλ Γκαλβάν δημιουργούν μια κοινή­ χορευτική γλώσσα στην παράσταση «Torobaka». Η ­συνάντηση κορυφής των δύο χορευτών/χορογράφων θα γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 10-15/3.

Όταν ο Άκραμ Καν συνάντησε τον Ισραέλ Γκαλβάν: χορευτικό meeting κορυφής - εικόνα 1

Το χειμώνα του 2012 συναντήσαμε τον Άκραμ Καν στο Sadlers Wells του Λονδίνου με αφορμή το «Desh», το περίφημο, βραβευμένο με Olivier Award σόλο που φιλοξένησε στη μεγάλη σκηνή της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την ίδια χρονιά. Τότε, μιλώντας μας για τα σχέδιά του, είχε αναφερθεί με ενθουσιασμό στη συνεργασία του με τον Ισραέλ Γκαλβάν στο «Torobaka».

Δεν θα μπορούσε παρά να μας φανεί ιδιαίτερα ελκυστική κι ενδιαφέρουσα μια τέτοια χορευτική συνάντηση, έχουμε όμως την περιέργεια να δούμε πώς μπόρεσαν να συνομιλήσουν χορευτικά αυτοί οι δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, οι οποίοι «κουβαλούν» στα βήματα και στην πηγαία έκφρασή τους στοιχεία από τις παραδόσεις της πατρίδας τους. Το χορευτικό λεξιλόγιο του Καν «συμφιλιώνει» το κατάκ, χορευτική παράδοση με πάνω από 500 χρόνια ιστορίας, με το σύγχρονο χορό. το είδαμε στην πράξη το 2007 και το 2013 στην παρουσίαση του «Sacred monsters» από κοινού με τη Σιλβί Γκιλέμ. Ο βραβευμένος χορευτής/χορογράφος μας είχε επισημάνει πως «το παραδοσιακό βορειο-ινδικό κατάκ έχει πολύ αυστηρή δομή σε αντίθεση με το σύγχρονο χορό, που μπορεί να σου ανοίξει απίστευτους δρόμους» και είναι σίγουρο πως έχει βρει τη χρυσή συνταγή για να διαμορφώσει ένα ιδιόμορφο προσωπικό λεξιλόγιο απλοποιώντας τα πιο σύνθετα πράγματα.

Όταν ο Άκραμ Καν συνάντησε τον Ισραέλ Γκαλβάν: χορευτικό meeting κορυφής - εικόνα 2

Ο Ισραέλ Γκαλβάν, από την άλλη, χορεύει με πάθος το φλαμένκο, σαν επαναστατικό χορό, και το αποδομεί χορεύοντας εξίσου επαναστατικά­. Πριν από ένα χρόνο πήραμε για πρώτη φορά μια γεύση στο «Lo Real - Le Reel - The Real», μια παράσταση βασισμένη στη μνήμη της συστηματικής εξόντωσης των τσιγγάνικων πληθυσμών της Ευρώπης από τους ναζί αλλά και στο πάθος που εγείρουν αυτές οι μνήμες για ζωή και δικαιοσύνη. Έχει κατηγορηθεί από ομότεχνούς του για την τόλμη του να βγάλει το κλασικό φλαμένκο από τα στερεότυπα φλερτάροντας έντονα με μοντέρνα στοιχεία. Όμως ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο έχει αγαπηθεί από το κοινό!

Το «Torobaka» προέρχεται από τις λέξεις «toro» (ταύρος) και «vaca» (αγελάδα), ζώα ιερά στις παραδόσεις των δύο χορευτών. Και οι δύο αισθάνονται πως ένα αόρατο νήμα συνδέει τη μακρινή καταγωγή­ των δύο χορών οι οποίοι έχουν κοινά στοιχεία: χτυπήματα στο έδαφος, κυκλικές κινήσεις των χεριών, αλλαγές ρυθμών και μουσική που παράγεται εν μέρει από το ίδιο το σώμα του χορευτή. Στο «Torobaka», λοιπόν, επιχειρούν «μαζί να σπάσουν τα καλούπια των πολιτισμών τους εκ των έσω για να δημιουργήσουν μέσα σε μια έκρηξη χορού και ζωντανής μουσικής μια παράσταση για δύο σώματα που γίνονται ένα, διατηρώντας όμως τη γλώσσα τους».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του «Torobaka» μπορείτε να δείτε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της παράστασης, σε σκηνοθεσία του Maxime Dos, το οποίο δημιουργήθηκε ύστερα από κοινού ανάθεση του Sadler’s Wells και του ψηφιακού project The Space των οργανισμών BBC και Arts Council England.

Περισσότερες πληροφορίες

Torobaka

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 90 '

Οι δύο χορογράφοι επιχειρούν να σπάσουν τα στεγανά του πολιτισμού κα δημιουργούν μια παράσταση μέσα σε μια έκρηξη χορού και ζωντανής μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.