Μαρτάλερ στη Στέγη, μαρέγκα στα μούτρα της Ευρ. Ένωσης

Ένας μεγάλος ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο Ελβετός Κριστόφ Μαρτάλερ, έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη.

Μαρτάλερ στη Στέγη, μαρέγκα στα μούτρα της Ευρ. Ένωσης

Εδώ και δύο δεκαετίες, ο ρηξικέλευθος και πολυβραβευμένος Ελβετός σκηνοθέτης Κριστόφ Μαρτάλερ παρατηρεί τον κόσμο μας και τον ανακατασκευάζει, οργανώνοντας με τη μορφή μιας αλλόκοτης παρτιτούρας τη σιωπή, την ακινησία και τη σκηνική δράση και διαστέλλοντας, επιβραδύνοντας και ανακόπτοντας αιφνιδιαστικά το θεατρικό χρόνο. Στις μεγάλες διεθνείς μετακλήσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών συγκαταλέγεται, λοιπόν, η τελευταία παράσταση του επιδραστικού αυτού μεταμοντερνιστή: η φάρσα με τον ιδιότυπο τίτλο «κρέμα και μαρέγκα» (13-15/2 ).

Αντλώντας έμπνευση από δύο έργα του Γάλλου κωμωδιογράφου Ευγένιου Λαμπίς, ο Μαρτάλερ παρουσιάζει δύο μεγαλοαστικές οικογένειες να συναντιούνται με αφορμή ένα συνοικέσιο σε ένα αστικό σαλόνι φορτωμένο με αλλόκοτα εμβλήματα κοινωνικού γοήτρου και ισχύος, όπως τα βαλσαμωμένα ζώα. Τα μέλη των δύο οικογενειών τραγουδούν και χορεύουν, μπλέκουν σε ευτράπελες καταστάσεις, υποφέρουν ομαδικά από ρινορραγία αλλά αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Συντρέχει μια αντικειμενική δυσκολία: η μια οικογένεια μιλά γαλλικά και η άλλη γερμανικά. Με το ευφυές εύρημα της διγλωσσίας, ο Κριστόφ Μαρτάλερ παρωδεί εξίσου την αφασία της μπουρζουαζίας όσο και την ασυνεννοησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –γιατί προφανώς δεν είναι τυχαίες οι γλώσσες που μιλούν οι δύο οικογένειες…

Το αποτέλεσμα είναι μια κομψή όσο και σουρεαλιστική παρωδία και, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde "ένα μοναδικό μίγμα γέλιου και μελαγχολίας με την υπογραφή 'Κριστόφ Μαρτάλερ'". Όπως και στις προηγούμενες δουλειές του που έχουμε δει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τη «Φρουτόμυγα» (2007) και το «Ριζενμπούτσμπαχ, μια μόνιμη αποικία» (2009), έτσι και στην τωρινή, ο Μαρτάλερ, με το απεγνωσμένο χιούμορ και την πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά φορτισμένη θεατρικότητα του, επανανοηματοδοτεί την έννοια του κωμικού. H παράσταση του Κριστόφ Μαρτάλερ θα παίζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 13-15/2 στα γαλλικά και τα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Στις 14/2, μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές. Προπώληση: www.sgt.gr

photo credits Simon Hallstrom

Περισσότερες πληροφορίες

Κρέμα & Μαρέγκα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 140 '

Ο Ελβετός μεταμοντερνιστής σκηνοθέτης ανεβάζει μια παρωδία για την ασυνεννοησία που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή δύο φάρσες του κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα Ευγένιου Λαμπίς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").