«Ατλαζένιο γοβάκι» -υπερπαραγωγή

Πενήντα χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά του στην Ελλάδα, η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί το έργο του Πολ Κλοντέλ τιθασεύοντας τη διάρκειά του στις τέσσερις ώρες, με ένα πολύ δυνατό 12μελή θίασο

«Ατλαζένιο γοβάκι» -υπερπαραγωγή

Πενήντα χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά του στην Ελλάδα, η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί το έργο του Πολ Κλοντέλ τιθασεύοντας τη διάρκειά του στις τέσσερις ώρες, με ένα πολύ δυνατό 12μελή θίασο

«Ατλαζένιο γοβάκι» -υπερπαραγωγή - εικόνα 1

Το «Ατλαζένιο γοβάκι» (1924) γραφόταν επί πέντε χρόνια, ανέρχεται στις 373 σελίδες και χρειάζεται κατά μέσο όρο δέκα ώρες για να παιχτεί ολόκληρο. Ίσως γι’ αυτό το λόγο το μεγαλειώδες αυτό έργο του συγγραφέα, ποιητή και διπλωμάτη Πωλ Κλωντέλ έχει να παιχθεί στην Ελλάδα από το 1964, με πρωταγωνιστές τότε την Έλλη Λαμπέτη και τον Πέτρο Φυσσούν. Πενήντα χρόνια μετά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί το «Ατλαζένιο γοβάκι», αυτήν τη γιγάντια δραματική κατασκευή που θεμελιώνεται σε ένα ανεξάντλητο καμβά ζητημάτων: από την πίστη στο Θεό μέχρι την απιστία στον έρωτα και από τη θέση του θεάτρου στην κοινωνία μέχρι …την κατάκτηση της Αμερικής! Τα πάντα ξεκινούν με ένα τάμα: η δόνια Προέσα, στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ισπανία, εναποθέτει το μεταξωτό γοβάκι της στο άγαλμα της Παναγίας, παρακαλώντας τη να μην την αφήσει να απατήσει τον σύζυγό της με τον άνδρα που έχει ερωτευθεί… Η Θεοδώρου τιθασεύει τη διάρκεια του έργου στις τέσσερις ώρες, σε μια παράσταση συνόλου, με ένα 12μελή θίασο πρωταγωνιστών και τους Μαρία Σκουλά και Μάξιμο Μουμούρη στους ρόλους των δυο καταραμένων εραστών (Πειραιώς 260, 30 & 31/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Το ατλαζένιο γοβάκι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 240 '

Μια «ιστορική παραβολή», ένα εγκώμιο για την απεριόριστη δύναμη της θεατρικής σκηνής, όπου ο καημένος ο άνθρωπος μπορεί να γίνει για λίγες ώρες θεός

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.