Μια άλλη όψη της Alpha Bank αποκαλύπτει η νομισματική συλλογή στο Μουσείο Γουλανδρή

Η έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» εξηγεί γιατί το νόμισμα δεν είναι ένα απλώς ένα μέσο συναλλαγής.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Αν πιστεύετε ότι το νόμισμα είναι απλά το μέσο της συναλλαγής, που εφευρέθηκε κάπου στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., τότε σκεφτείτε το ξανά. Ή μάλλον επισκεφθείτε την επετειακή έκθεση "Η Άλλη Όψη του Νομίσματος" της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Περιπλανώμενοι στα εκθέματα, σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι το νόμισμα είναι πολλά περισσότερα.

150 μικρά μεταλλικά αντικείμενα, κυρίως ασημένια, αλλά και ορισμένα χρυσά και χάλκινα, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο συναρπαστικό, σε αρχαίους μύθους και ιστορίες που μας εμπνέουν ακόμη και σήμερα, υπενθυμίζοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τα εκθέματα γίνονται καθρέφτης της ιστορίας, σύμβολα εξέλιξης και έργα τέχνης, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα ενός απλού χρηστικού αντικειμένου της καθημερινότητας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Με άκρως ενδιαφέρουσα δομή, πλούσιο πληροφοριακό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα, η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής της Alpha Bank και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε τόσο στη διατήρηση των αρχαίων νομισμάτων στον ελλαδικό χώρο όσο και στον επαναπατρισμό χαμένων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν και αγοράστηκαν από το εξωτερικό. Ξεκινώντας το 1972, με πρωτοβουλία του εμβληματικού τραπεζίτη Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, ενός ανθρώπου με μεγάλο πάθος για τον πολιτισμό, η Τράπεζα έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων τα 3.600 αγοράστηκαν στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα νομίσματα αυτά επαναπατρίστηκαν και βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων ερευνητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και ευρύτερα του ελληνικού κοινού, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την πλούσια εθνική μας κληρονομιά.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Η άλλη όψη του νομίσματος
Νόμισμα του Φιλίππου Β με το άρμα που του χάρισε τον τίτλο του Ολυμπιονίκη

Ακολουθεί ένα ταξίδι στην σφαίρα του μύθου και στα ιστορικά χρόνια, με οδηγό 150 επιλεγμένα νομίσματα που λαμπυρίζουν μέσα στις προθήκες και αφηγούνται, με τρόπο ξεκάθαρο και συνοπτικό, την ιστορία τους, δίνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για την εποχή που κυκλοφόρησαν. Μας υποδέχονται η νύμφη Αρέθουσα, από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης, και το νικηφόρο άρμα με τα καλπάζοντα άλογα του βασιλιά Φιλίππου Β΄, που του χάρισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, το 352 ή το 348 π.Χ. Κοιτάζοντας με προσοχή τα μικρά εκθέματα, αντικρίζουμε τον Δία, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε ταύρο και κουβαλάει στην πλάτη του την όμορφη Ευρώπη, καθώς και τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς, την "Κρίση Πάριδος" και τον γερασμένο και κατάκοπο Οδυσσέα να επιστρέφει στην Ιθάκη, μετά από 20 δύσκολα χρόνια κακουχίας, όπου συναντά στον σκύλο του Άργο.

Γνωρίζουμε τα πρόσωπα σπουδαίων βασιλιάδων και ιστορικών προσωπικοτήτων από την ελληνική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, παρατηρούμε τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά τους, και βλέπουμε στιγμές από ιστορικά γεγονότα της εποχής τους, σαν να ξεφυλλίζουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες. Όλες αυτές οι ιστορίες ξετυλίγονται χάρη στα νομίσματα που η Τράπεζα απέκτησε εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Η επίσκεψη στην έκθεση ολοκληρώνεται στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, μια σαφή απόδειξη της προσφοράς της Συλλογής της Τράπεζας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τους μικρούς επισκέπτες παρουσιάζονται, με βίντεο και ψηφιακά παιχνίδια μέσω tablet, τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τη μορφή μουσείου βαλίτσας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταφέρουν την ιστορία του νομίσματος και των συναλλαγών στους Έλληνες κάθε ηλικίας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν κατοικούν. 

Η άλλη όψη του νομίσματος

Όμως η προσφορά της Alpha Bank δεν σταματά εδώ. Πιστή στην ισχυρή δέσμευση της για ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη όλων στον πολιτισμό, η Τράπεζα εξαρχής σχεδίασε την έκθεση, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, ώστε να υποδεχτεί χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς, άτομα με προβλήματα όρασης ή/και κινητικές δυσκολίες και λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα μουσείο και να βιώσουν την εμπειρία μιας έκθεσης.  

Είναι πράγματι μία έκθεση με πολλαπλά μηνύματα: 150 νομίσματα, που το καθένα αφηγείται τη δική του μοναδική ιστορία, μία έκθεση για όλη την οικογένεια, που δημιουργεί μία μοναδική ανάμνηση για όλες τις ηλικίες, στις οποίες δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τραπεζικό οργανισμό που προάγει τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, στέλνοντας έμπρακτα το δικό του μήνυμα για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 23/7 | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".