Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε σήμερα, 12 Νοεμβρίου, ο σημαντικός ποιητής της λογοτεχνικής γενιάς του '70.

Μια βραδιά για τον ποιητικό κόσμο του Μιχάλη Γκανά

Έφυγε από τη ζωή σήμερα 12 Νοεμβρίου, σε ηλικία 80 ετών, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς. Γεννημένος στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944, από το 1962 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει νομικά. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 ήταν κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Κυπουργός, Goran Bregovic, Ara Dinkjian κ.ά. Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή". Τον Δεκέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2017 τιμήθηκε με Ειδική Μνεία του περιδικού "Αναγνώστης" για το βιβλίο του "Ομήρου Οδύσσεια" (Μεταίχμιο, 2016).

Ο Μιχάλης Γκανάς άνηκε στους ποιητές της λογοτεχνικής γενιάς του '70, της "γενιάς της αμφισβήτησης" πλάι στις Μαρία Λαϊνά, Τζένη Μαστοράκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Δήμητρα Χριστοδούλου κ.ά. Το καθοριστικό γεγονός της γενιάς αυτής, η οποία δεν έζησε σε πιο ώριμη ηλικία, όπως οι αμέσως προηγούμενές της, την Κατοχή, υπήρξε η στρατιωτική δικτατορία του '67. Όσον αφορά συγκεκριμένα τον Γκανά, εκείνος εξέφρασε με το έργο του τη μελαγχολία για την Ελλάδα της επαρχίας και των καφενείων, η οποία άλλαζε υπό το βάρος της εντατικής αστικοποίησης και των απαρχών του καταναλωτισμού. Σημαντικό, επίσης, κομμάτι του έργου του Μιχάλη Γκανά ήταν και οι στίχοι του, με πολύ αγαπημένους αυτούς του τραγουδιού "Λευκό μου γιασεμί" από τα "Φτηνά τσιγάρα".

Η εργογραφία του Μιχάλη Γκανά

  • Ομήρου Ιλιάδα (διασκευή για νέους αναγνώστες), Μεταίχμιο, 2019
  • Ομήρου Οδύσσεια (διασκευή για νέους αναγνώστες), Μεταίχμιο, 2016
  • Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μελάνι, 2014
  • Ποιήματα 1978-2012. Μελάνι, 2013. 
  • Άψινθος. Αθήνα, Μελάνι, 2012.
  • Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες. Αθήνα, Μελάνι, 2010.
  • Μητριά πατρίδα: αφήγημα. Αθήνα, Μελάνι, 2007. (1η έκδοση: Κείμενα, 1981) (Επανέκδοση: Καστανιώτης, 1989)
  • Μαύρα λιθάρια. Αθήνα, Καστανιώτης, 2007. (1η έκδοση: Κείμενα, 1980) (Επανέκδοση: Καστανιώτης, 1993)
  • Άσμα ασμάτων. Αθήνα, Μελάνι, 2005. Σελ.: 55. ISBN 960-8309-52-2 [Διασκευή]
  • Γυάλινα Γιάννενα: ποιήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 2004. (1η έκδοση: 1989)
  • Ο ύπνος του καπνιστή. Αθήνα, Καστανιώτης, 2003.
  • Στίχοι. Αθήνα, Μελάνι, 2002.
  • Τα μικρά: 1969-1999: άγνωστα και γνωστά ποιήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 2000.
  • Ακάθιστος δείπνος. Αθήνα, Καστανιώτης, 1994. Σελ.: 46. ISBN 960-03-1292-3 (1η έκδοση: Κείμενα, 1978)
  • Παραλογή. Αθήνα, Καστανιώτης, 1993.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Monumenta γιορτάζει τα 20 χρόνια δράσης της με έναν διαγωνισμό φωτογραφίας

Φωτογραφίστε και στείλτε 5 έγχρωμες φωτογραφίες στον φωτογραφικό διαγωνισμό της Monumenta με θέμα "Ανακαλύπτοντας τα κτήρια του Μεσοπολέμου σε Ελλάδα και Κύπρο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/06/2026

Ένα βιβλίο, που σε καλεί να δεις τον κόσµο αλλιώς, από τις εκδόσεις Καπόν

Μια µαγευτική περιήγηση στον κόσµο των ζώων, όπου η τέχνη της χαρτοκοπτικής συναντά τη γνώση και την παρατήρηση της φύσης.

Ο Ιούνιος συνεχίζεται δημιουργικά στο Μουσείο Βορρέ

Ο Ιούνιος στο Μουσείο Βορρέ είναι γεμάτος τέχνη και δημιουργία, με εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Καλοσωρίζουμε το Attica Roots Festival

Το "Attica Roots Festival" αποτελεί τη νέα πολιτιστική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής που επενδύει στη ζωντανή σχέση με τις ρίζες της μουσικής.

Η πλατεία της Ηλιούπολης που γεμίζει ιστορίες

Η 23η έκθεση βιβλίου της Ηλιούπολης φέρνει βιβλία, ιστορίες και πολιτισμό στην καρδιά της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος μας προσκαλεί "Στον κήπο με τα φωτόνια"

Στη νέα του ατομική έκθεση δημιουργεί, με πλήθος υλικών, τεχνικών και χρωμάτων, έναν εικαστικό τόπο, σαν κήπο μυστικό, "καταφύγιο από τα δεινά της ύπαρξης".

Το Φεστιβάλ που μετατρέπει ξανά ενα χωριό του Πάρνωνα σε έναν ανοιχτό χώρο εμπειριών τον Ιούλιο

Συναυλίες, comedy show, παραδοσιακή μουσική, αθλητικές δράσεις, εργαστήρια τέχνης και γαστρονομίας, περιβαλλοντικές εμπειρίες και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.