Ένας κόσμος γεμάτος συμβολισμούς και αινίγματα αναπτύσσεται στο Space52

Ο καλλιτέχνης Παντελής Βιταλιώτης παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «Wake me from sleep, open the gate».

Παντελής Βιταλιώτης Wake me from sleep open the gate

Το Space 52 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Παντελή Βιταλιώτη, "Wake me from sleep, open the gate", εκθέτοντας ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου και αποκαλύπτοντας τη σιωπηλή πρακτική του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια. Το σύνολο των έργων προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν άλλο κόσμο, πλούσιο σε συμβολισμούς και αινίγματα, όπου οι οργανικές μορφές υφίστανται μεταμορφώσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, ονείρου και πραγματικότητας.

Οι ζωγραφικές χειρονομίες, οι αποφάσεις στον καμβά αντανακλούν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχολογικής κατάστασης και των μοναδικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται ο καλλιτέχνης. Η κίνηση, η επιλογή χρώματος και η σύνθεση γίνονται μια οπτική εκδήλωση του εσωτερικού κόσμου του, αποτυπώνοντας συναισθηματικές διαστρωματώσεις και προσωπικές εμπειρίες. Αυτός ο περίπλοκος χορός μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου, προσφέρει με ειλικρίνεια μια ματιά στην ψυχή του καλλιτέχνη. Ο καμβάς, λοιπόν, μετατρέπεται σε ένα οπτικό ημερολόγιο που εξελίσσεται με κάθε στρώμα χρώματος που εφαρμόζεται.

Παντελής Βιταλιώτης Wake me from sleep open the gate

Ο Βιταλιώτης αποσυναρμολογεί και επανασυναρμολογεί επιδέξια τα ζωγραφικά του αντικείμενα, επιτρέποντας μετατοπίσεις σε μέρη των εικόνων του στις επιφάνειες που χρησιμοποιεί. Αυτή η διαδικασία εισάγει νέα φορμαλιστικά στοιχεία, ενώ άλλα χάνονται ή μεταμορφώνονται, απηχώντας παράλληλα τις ιστορικές ρίζες του σουρεαλισμού και του μοντερνισμού. Επιπλέον, η εξερεύνηση της θρησκευτικής εικονογραφίας, τόσο της βυζαντινής, όσο και της δυτικής, συγκλίνει με μια σύγχρονη αφήγηση γύρω από τον ύπνο και το όνειρο, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω των τοπίων που εγκολπώνουν αρχετυπικά μνημεία, βραχώδεις σχηματισμούς και την οικειότητα που φέρει η ιδέα του σπιτιού.

Η διάταξη των έργων στην είσοδο της γκαλερί τοποθετεί τους θεατές σε μια χωρική αλληλεπίδραση μεταξύ του ζωγραφικού και του γλυπτικού. Στην έκθεση, ο καλλιτέχνης διαχειρίζεται τη θρησκευτική εικονογραφία μέσα από πολιτισμικές μεταφορές, δημιουργώντας μια επιπεδότητα προοπτικής που αναστρέφεται και αναδιαμορφώνεται, ενώ στα κεραμικά του έργα παρέχει ένα απτό βάθος που συνδέεται με μια αίσθηση πνευματικότητας. Στα τοπία του, ο Βιταλιώτης επιλέγει να αποτυπώνει την ουσία των αντικειμένων και των σκηνών. Τα χρώματα και το σχέδιο έρχονται στο προσκήνιο, δημιουργώντας μια σύγκρουση αιχμηρών και στρογγυλών σχηματισμών, που δημιουργούν όμως μια αίσθηση ρυθμική. Κάθε έργο περιέχει μια κρυφή απόδραση, μια κλειδαρότρυπα ή μια πόρτα, που προσκαλεί τους θεατές να δουν έναν κόσμο που δεν είναι ακόμα εδώ ή ένα παρελθοντικό φαντασιακό. Είναι μια πόρτα προς έναν εσωτερικό κόσμο με τις ουτοπικές δυνατότητες δημιουργίας κουίρ μεταμορφώσεων και ταυτόχρονα μια απόδραση. Το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την κατασκευή αφηγήσεων οδηγεί στην αναπαράσταση συμβολικών ή μεταφορικών ορισμένων χώρων. Ο Βιταλιώτης συχνά ενσωματώνει αποδράσεις όπου στοιχεία καταρρέουν, μοιάζουν έτοιμα να σπάσουν ή βρίσκονται στο όριο.

Παντελής Βιταλιώτης Wake me from sleep open the gate

Στο "Wake me from sleep, open the gate" to χρώμα γίνεται βασικό, αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης και του ίδιου του θέματος, με ανάλαφρες πινελιές και σχεδόν αόρατες ζωγραφικές χειρονομίες, ενώ όλα συνδυάζονται σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία. Η συμπερίληψη του ήχου στην καλλιτεχνική πρακτική του Βιταλιώτη προσθέτει μια μουσική διάσταση στα έργα, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία στο κοινό. Το μάτι, που απεικονίζεται σε επανάληψη στους πίνακες, χρησιμεύει ως κεντρικό στοιχείο που συμβολίζει την πράξη της θέασης και της παρακολούθησης, της οπτικής εξερεύνησης του κόσμου και της ανταλλαγής προοπτικών.

Τέλος, με έντονα χρώματα αλλά και μια ζωγραφική πρακτική με εμφανή την αίσθηση της φροντίδας, οι πίνακες λειτουργούν ως ένα σκηνικό προς ανακάλυψη, ενθαρρύνοντας μια ανάγνωση βασισμένη στο ονειρικό, την ανάμνηση, την φαντασίωση και τον μύθο. Ο Βιταλιώτης διερευνά τη μετατόπιση, την αποδιάρθρωση και την επανάληψη, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του μηνύματος που μεταφέρουν τα έργα του.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον Πάνο Γιαννικόπουλο.

Info: Space52 | 9/2-2/3 | Η επίσκεψη στην έκθεση γίνεται κατόπιν ραντεβού στο info@space52.gr | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Space52

Λάρνακος 28, Άγιος Νικόλαος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.