"Be a Good Girl": Μια ονειρική περιπέτεια στον κόσμο του καθρέφτη

Νέα έκθεση ζωγραφικής από τη Δήμητρα Μαρούδα, την οποία θα δούμε την επόμενη εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».

Be a good girl Δήμητρα Μαρούδα «Live together», 2023, oil on canvas, 100x120cm © Χριστόφορος Δούλγερης

H έκθεση "Be a Good Girl" της Δήμητρας Μαρούδα είναι μια ονειρική περιπέτεια, ένα ταξίδι μες στον κόσμο του καθρέφτη. Παραπέμποντας στις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η ζωγράφος δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Στους πίνακες και στα σχέδιά της, τα οποία φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" από 17/2, πρωταγωνιστούν μοναχικά κορίτσια πλαισιωμένα από κούκλες και ζώα. Φτιαγμένα από το 2010 έως σήμερα, τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά του ονείρου. Όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, οι εικόνες αυτές μιλούν για μια σιωπηρή υποταγή. Η Μαρούδα αντλεί στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και από βιώματα και μνήμες. "Δημιουργώ περιβάλλοντα με αφορμή το δάσος, το φως και το σκοτάδι, μέσα από τα οποία αναδύονται αυτές οι μορφές, με στόχο να τονίσω την ευθραυστότητα της σάρκας σε αντίθεση με την αγριότητα της φύσης", δηλώνει η καλλιτέχνις. 

Οι φιγούρες της Δήμητρας Μαρούδα δεν είναι υπαρκτές. Από το ντύσιμό τους υποθέτεις ότι ανήκουν σε μια άλλη εποχή, σε έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο. Έχεις την εντύπωση ότι μπανοβγαίνουν στον κόσμο μας – είναι έμψυχες και άψυχες συγχρόνως. Σε κάποιους πίνακες τις βλέπουμε να φορούν μάσκες, σε άλλα προσομοιάζουν με κούκλες και πολύ συχνά τα πρόσωπά τους γίνονται ένα με το τοπίο. Η Μαρούδα ξεκίνησε να ζωγραφίζει αυτές τις μορφές σε ελαιογραφίες μικρών διαστάσεων. Στα παλαιότερα έργα η φιγούρα περιβάλλεται από ένα πυκνό απειλητικό φύλλωμα. Τα κορίτσια είναι πάντα τοποθετημένα σε εξωτερικό χώρο, γεγονός που δηλώνει μια τάση φυγής, την ανάγκη για συναισθηματική απελευθέρωση. Ένα από αυτά φέρνει στον νου την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων": είναι στριμωγμένο, σαν να σπρώχνει τα όρια του καμβά. Αυτή η άβολη κατάσταση, η αίσθηση ότι δεν χωράς πουθενά, φαίνεται να εκφράζει απόλυτα την καλλιτέχνιδα. Το βαθύτερο κίνητρο για τη δημιουργία αυτών των έργων είναι η χαμένη παιδική ηλικία και όχι η γλυκιά αναπόλησή της.

Η Δήμητρα Μαρούδα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1984-1992), ζωγραφική με τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Δημήτρη Μυταρά και Νίκο Κεσσανλή και γλυπτική στο Εργαστήριο του Θύμιου Πανουργιά. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις: Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Αθήνα (1992 και 1995), Αίθουσα Τέχνης M. Πλατανιά, Ζάκυνθος (1999) και Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος (2001). Από το 1990 έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, όπως: "RΕ-culture 4: Τέχνη, μη τέχνη" (επιμ. Θανάσης Μουτσόπουλος), Σκαγιοπούλειο Κέντρο, Πάτρα (2016), "Fasma" (επιμ. Βασιλική Βαγενού), Fokianou Art Space, Αθήνα (2019), "Salon de la morte", Γκαλερί Bertrand, Grimont, Παρίσι (2020), "Vanitas: Ιστορίες από το επέκεινα" (επιμ. Γιάννης Μπόλης), MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2023).

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: 17/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 17/2-6/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.