Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/2)

Καλλιτεχνικές έρευνες πάνω στη σύγχρονη κοινωνία, νέο αφιέρωμα για τον Τσαρούχη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

The Condition of Im-Possibility The Invaders Α. Αντωνόπουλος, «Ο Μεγάλος ύπνος»

The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders

Κλιματική αλλαγή, πανδημία, πόλεμοι -οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων αναμφισβήτητα έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των τωρινών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μας σχέσεων. Στη νέα έκθεση του ΟΠΑΝΔΑ, οι καλλιτέχνες αποπειρώνται να προβληματίσουν τον θεατή διερευνώντας τον χαρακτήρα αυτών των αλλαγών και πώς αυτές γίνονται αντιληπτές από εμάς.

Εγκαίνια: 8/2 (7 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών | 8-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής

Γιάννης Τσαρούχης Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής
"Σκηνικό για το Μπαλέτο Α του Τσαρούχη", 1971. Gouache σε χαρτί. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 377

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει το πρώτο αφιέρωμα της χρονιάς για τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο. Στην έκθεση θα δούμε αντιπροσωπευτικά έργα του Γιάννη Τσαρούχη από διαφορετικές εποχές, κάποια από τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά. 

Εγκαίνια: 10/2 (11 π.μ. – 6 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη | 10/2-21/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. – 3 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος: €4

Remake

Μαρία Διακοδημητρίου Remake

Ουτοπικά σύμπαντα και μνήμες του παρελθόντος προσαρμόζονται στην πραγματικότητα του σήμερα, μέσω μιας σειράς ιδιόμορφων ζωγραφικών συνθέσεων. Η εικαστικός Μαρία Διακοδημητρίου στήνει ένα φαντασμαγορικό θεατρικό σκηνικό, συνδυάζοντας τα ερείπια μιας άλλης εποχής με εικόνες της σύγχρονης κοινωνίας.

Εγκαίνια: 8/2 (5-10 μ.μ.)

Info: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 8/2-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience

Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience

Tο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" γιορτάζει 150 χρόνια λειτουργίας με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία που μας αφηγείται την ιστορία του φημισμένου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκινώντας από το 1874, όταν ιδρύθηκε το ξενοδοχείο, και χρησιμοποιώντας σπάνια ντοκουμέντα, η έκθεση συνδέει την πορεία της "Μεγάλης Βρεταννίας" με ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας.

Info: Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" | 11-18/2 | Προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε ελληνικά και  αγγλικά | Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης μέσω eventora.gr

Mediterranean Disturbances

The Lost and Found Goddesses Mirella Bentivoglio
Mirella Bentivoglio, "Mediterraneo", 2000. Από την έκθεση "The Lost and Found Goddesses"

Η γκαλερί Gramma Epsilon παρουσιάζει το πρότζεκτ "Mediterranean Disturbances", το οποίο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου. Στο "The Lost and Found Goddesses" συγκεντρώνεται το έργο 10 εμβληματικών Ιταλίδων καλλιτεχνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ενεργές από τα 70s, όταν το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελούσε ακόμα ζήτημα επιστημονικής φαντασίας. 10 ακόμα καλλιτέχνιδες, αυτή τη φορά από την Ελλάδα, προβάλλονται στην έκθεση "On the Sea of my Tttttongue". Εδώ δίνεται έμφαση στην αμφίδρομη σχέση μας με τη θάλασσα και την οπτικοποίηση νέων συναισθηματικών, υλικών και πολιτισμικών χειρονομιών.

Εγκαίνια: 8/2 (6 μ.μ.)

Info: Gramma Epsilon | 8/2-9/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ουδείς εκών δίκαιος

Ουδείς εκών δίκαιος Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος συνομιλούν μέσω των έργων τους, εντάσσοντας στην αφήγηση τις πολλαπλές περσόνες τους και διερευνώντας γιατί η ανθρωπότητα ελκύεται τόσο από το σκότος. 

Εγκαίνια: 8/2 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" | 8/2-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30-8 μ.., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής

  • Αφιερώματα

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα του ζωγράφου από διαφορετικές εποχές, κάποια από τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά. Οι οκτώ θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί, αναπτύσσονται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πλουτάρχου και το κάθε θέμα εκτίθεται ξεχωριστά. Πρόκειται για: Τοπία, Σπίτια, Στολές και Φορεσιές, Πορτρέτα, Θρησκευτικά, Μυθολογικά, Άνθρωποι με φτερά και τέλος Νεκρές Φύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμελητικής προσέγγισης αποτελεί η πρώτη ενότητα όπου αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση για τη μελέτη των χρωμάτων.

Μαρία Διακοδημητρίου. Remake

  • Ζωγραφική

Σε ένα κόσμο ουτοπικό μάς παρασέρνει η Μαρία Διακοδημητρίου, επηρεασμένη από μνήμες του παρελθόντος που την έχουν εμπνεύσει, προσαρμοσμένες σε εικόνες του σήμερα. Θα έλεγε κανείς ότι η Μαρία Διακοδημητρίου στήνει ένα φαντασμαγορικό θεατρικό σκηνικό, με έντονες χρωματικές πινελιές πάνω σε ένα κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρο φόντο. Τα ερείπια μιας κλασσικής εποχής ενσωματώνονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο συνθέτοντας τη μοναδικότητα των πόλεων αυτών και καθορίζοντας την ταυτότητα της καλλιτέχνιδος. Ο θεατής πραγματοποιώντας έναν "περίπατο" σε αυτά τα άγνωστα αστικά τοπία έρχεται αντιμέτωπος με καλά συγκαλυμμένες ανθρώπινες ιστορίες που σκοπό έχουν να σε παρασύρουν ανάμεσα στο ονειρικό και το ρεαλιστικό.

Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience

  • Νέα μέσα

Tο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία. Μέσα από ένα διαδραστικό υπερθέαμα με επίκεντρο τον επισκέπτη, που συνδυάζει εικόνες, ήχους και διηγήσεις, η έκθεση ξετυλίγει την ιστορία της Μεγάλης Βρεταννίας. Δημιουργώντας ένα φαντασιακό και πολυδιάστατο περιβάλλον με τη χρήση projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες, ξεκινά γυρνώντας το ρολόι 150 χρόνια πίσω. Με αφετηρία το 1874, έτος ίδρυσης του ξενοδοχείου και μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και ξεχωριστά πρωτοσέλιδα εποχής, αναδεικνύεται βήμα-βήμα η εντυπωσιακή πορεία της Μεγάλης Βρεταννίας μέχρι σήμερα, παράλληλα με κομβικές στιγμές της ιστορικής εξέλιξης της χώρας. Από την πρωταγωνιστική θέση του ξενοδοχείου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, τη δυναμική του συμβολή στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα, την κρίσιμη σχέση του με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον 5ο όροφο το 1974, τις περίφημες χοροεσπερίδες και πολλές άλλες στιγμές-ορόσημα για την πολιτική, κοινωνική και αστική ζωή της χώρας, η έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" αφηγείται όλα εκείνα που καθιστούν τη Μεγάλη Βρεταννία, τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας.

The Lost and Found Goddesses

  • Μεικτά Μέσα

Το πρότζεκτ «Mediterranean Disturbances» παρουσιάζει δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου. Στο «The Lost and Found Goddesses» συγκεντρώνεται το έργο 10 εμβληματικών Ιταλίδων καλλιτεχνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ενεργές από τη δεκαετία του 1970 κατά την οποία το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελούσε ακόμα ζήτημα επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν δουλειές της fiber art, βιβλία έργα τέχνης, οπτική ποίηση, επιτόπιες παρεμβάσεις, και προσφέρουν πρωτότυπες οπτικές γύρω από το θέμα της Μεσογείου. Εκκινώντας από μια έρευνα στο παρελθόν και αναλύοντας το παρόν που προβάλλει τη σκιά του στο μέλλον, αυτά τα έργα προκαλούν προβληματισμούς και παρέχουν ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα τα τελευταία πενήντα χρόνια και την επιρροή που είχε σε γενιές καλλιτεχνών.

On the Sea of my Tttttongue

  • Μεικτά Μέσα

Το πρότζεκτ «Mediterranean Disturbances» παρουσιάζει δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου. Στο «On the Sea on my Tttttongue», 10 νεότερες Ελληνίδες εικαστικοί, των οποίων η πρακτική εμπλέκεται σε μια διαφορετική και αμφίδρομη σχέση με τη θάλασσα, οπτικοποιούν κατά αυτόν τον τρόπο νέες συναισθηματικές, υλικές και πολιτισμικές χειρονομίες.

Δημήτρης Τζαμουράνης & Φίλιππος Τσιτσόπουλος. Ουδείς εκών δίκαιος

  • Μεικτά Μέσα

Οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και "περσόνες" τους, συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκετε τόσο πολύ από το σκότος. Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία. Με πυρήνα το έργο «Άγιος Αντώνιος» του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των "μύθων", την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.