"Feminist Recovery: Against Care Violence": Ένα ανοικτό online σεμινάριο με την καθηγήτρια Elke Krasny

Η Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, θα μιλήσει για την ανάκαμψη μέσω του φεμινισμού και κατά της "βίαιης φροντίδας" που διαχρονικά επιβάλλεται στη γυναίκα από τις πατριαρχικές δομές.

Feminist Recovery: Against Care Violence

Το Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη διοργανώνει το δεύτερο από μια σειρά πέντε διαδικτυακών, ανοικτών συναντήσεων με θέμα τις Οικολογίες της Φροντίδας (Care Ecologies). Πρόκειται για ένα πολύπλευρο project που αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας, συμβάλει στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και ενισχύει μια σταθερή σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου, με συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe. Στο σεμινάριο "Feminist Recovery: Against Care Violence" την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 η Elke Krasny, PhD, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, θα μιλήσει για την ανάκαμψη μέσω του φεμινισμού και κατά της "βίαιης φροντίδας" που διαχρονικά επιβάλλεται στη γυναίκα από τις πατριαρχικές δομές.

Με τη φροντίδα στο κέντρο των διεθνών συζητήσεων, οι Οικολογίες της Φροντίδας εστιάζουν στην ανάγκη να αναλογιστεί κανείς εκ νέου και συλλογικά τους κανόνες και τις διαδικασίες της  πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ εγκαθιδρύουν δεσμούς στενής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, διανοούμενων, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών παραγόντων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων. Μέσα σε αυτή τη διετία δημιουργούνται ευκαιρίες κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτισμού και προώθησης της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές κοινό και οικοδομείται μια στέρεη σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου μέσω έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκθέσεων και εργαστηρίων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Krasny: "Η φροντίδα είναι ουσιώδης για τη ζωή και την επιβίωση. Το κοινωνικό και οικολογικό υπαρξιακό νήμα έχει πλεχτεί από τη φροντίδα. Αλλά πώς φροντίζεται η φροντίδα με πολιτικοοικονομικούς όρους; Πώς γίνεται κατανοητή ως ένας ορισμένος τρόπος να γνωρίσεις τον πλανήτη και να σχετιστείς με τον κόσμο; Πώς αλλάζει η γνώση, αν η ανάλυση των συνθηκών του πλανήτη και του κόσμου ξεκινά από τις σχέσεις φροντίδας; Στο όνομα της φροντίδας, εθνικά κράτη έχουν προωθήσει την αποικιακή υπεροχή της πατριαρχίας. Στο όνομα της ελευθερίας, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα φεμινισμού αναγνώρισε εργασίες φροντίδας ως φορτίο που εμποδίζει τη γυναικεία δημιουργικότητα, πνευματική παραγωγικότητα και οικονομική κινητικότητα. Στο όνομα της υγείας, εθνικά κράτη και διεθνείς οργανισμοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά του ιού σε καιρούς πανδημίας και μετέτρεψαν τους επαγγελματίες φροντίδας σε μαχητές κατά του covid".

Παρουσιάζοντας τους στόχους των σχεδίων ανάκαμψης μέσω του φεμινισμού (feminist recovery) που περιγράφηκαν από υπευθύνους χάραξης πολιτικής, φροντιστές, ακτιβιστές και ερευνητές στις αρχές της πανδημίας Covid-19 το 2020, η διάλεξη αναζητά το πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να εφαρμόσει το feminist recovery (φεμινιστική ανάκαμψη) κατά της βίαιης φροντίδας.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
Για τη δωρεάν εγγραφή εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".