Ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος μιλούν για μπαρόκ και αλληγορίες στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός"

Το εικαστικό εγχείρημα «Ουδείς εκών δίκαιος» διοργάνωνεται σε επιμέλεια της Νίκης Παπασπύρου και με τη συνεργασία της Γκαλερί Σκουφά.

Ουδείς εκών δίκαιος Φίλιππος Τσιτσόπουλος Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση "Ουδείς εκών δίκαιος" των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Νίκης Παπασπύρου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσης η περφόρμανς "One sees more devils than the vast hell can hold” του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, στις 8.30 μ.μ. 

Στην έκθεση, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και "περσόνες" τους, συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκετε τόσο πολύ από το σκότος.

Ουδείς εκών δίκαιος Δημήτρης Τζαμουράνης
Δημήτρης Τζαμουράνης

Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία. Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των "μύθων", την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.

Ουδείς εκών δίκαιος Δημήτρης Τζαμουράνης
Δημήτρης Τζαμουράνης

Ουδείς εκών δίκαιος Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Φίλιππος Τσιτσόπουλος

O Δημήτρης Τζαμουράνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Universitat der Kunste (UdK) στο Βερολίνο. Το 1995 έλαβε το βραβείο Σπυρόπουλου. Από το 1990 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία, Τσεχία,). Το 2013 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα και στο Kunsthalle Osnabrück, Γερμανία. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς. Το 2017 συμμετείχε στην documenta 14 στο Κάσελ της Γερμανίας. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, ζει στην Αθήνα και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε στη Μαδρίτη στο Πανεπιστήμιο Complutense, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του (1996). Οι βίντεο εγκαταστάσεις του Φίλιππου Τσιτσόπουλου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και παραστάσεις. Στη Μαδρίτη εργάστηκε στο Μουσείο El Prado από το 2005 έως το 2012.

Εγκαίνια: 8/2 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" | 8/2-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30-8 μ.., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.