Ο εικονογράφος Νικόλας Ανδρικόπουλος παρουσιάζει μια νέα έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να μιλήσει για τη βία κατά των παιδιών και των γυναικών.

Μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή Νικόλας Ανδρικόπουλος

Ο ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει μια νέα έκθεση ζωγραφικής από τον βραβευμένο εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση "Μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή" εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ.

Ο καλλιτέχνης γράφει για τη νέα του σειρά έργων: "Ανάμεσα από τα πινέλα και τα υλικά μου, στα χρώματα για το επόμενο έργο μου που ολοκληρώνεται οσονούπω, αναφορικά με την σε ανάπτυξη δουλειά μου, αποτυπώνω τις σκέψεις μου λίγο στο χαρτί γραφής κι ύστερα στον υπολογιστή. Εδώ και κάποια χρόνια τώρα, που θυμώνω, λυπάμαι και οργίζομαι βλέποντας ή ακούγοντας τις ειδήσεις των βίαιων αντρικών συμπεριφορών, με σεξιστικά αλλά όχι μόνο κίνητρα, απέναντι σε αδύναμα πλάσματα, γυναίκες, παιδιά ή ζώα, δεν βρήκα άλλο τρόπο να αντιδράσω και να εκφραστώ πέρα από τη ζωγραφική.

Μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή Νικόλας Ανδρικόπουλος

Η έμφυλη βία, η βία κατά των γυναικών και η γυναικοκτονία, η βία απέναντι στα παιδιά  και τα ζώα, η παιδοκτονία και ζωοκτονία είναι πια λέξεις της καθημερινότητας. Αν από αγανάκτηση  για όλα  αυτά φώναζα στους δρόμους, πέρα από την γραφικότητα της πράξης μου, θα έχανα το δίκιο του θυμού και της διαμαρτυρίας  μου. Έτσι, ο πιο φυσικός και οικείος "φωναχτός" τρόπος σε μένα, είναι η γλώσσα που γνωρίζω και αγαπώ. Η γλώσσα της ζωγραφικής. Εργάστηκα ριζικά αντίθετα προς τον γνωστό στους περισσότερούς σας τρόπο του εικαστικού μου έργου, που είναι η εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά.

Μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή Νικόλας Ανδρικόπουλος

Στην παρούσα δουλειά μου, εκφράστηκα με τρόπο που προσομοιάζει με αυτόν των θυτών των πιο πάνω βίαιων πράξεων. Δηλαδή με βίαιες πινελιές, παλέτα δυνατών χρωματικών αντιθέσεων και βίαιη ανατομική παραμόρφωση στις φιγούρες . Με πολλή και, έντονη συμβολική χρήση διαφόρων αποχρώσεων και τόνων των θερμών κόκκινων,  που αντιπαρατίθενται  των όμορων τους ψυχρών μπλε, δίνοντας μια δραματικότητα και τραγικότητα στη θέαση των έργων. Και αυτό, αντιλαμβανόμενος το συναίσθημα στη θέαση αυτής της δουλειάς. Ο στόχος μου έτσι κι αλλιώς είναι να θυμώσω, να αγανακτήσω αλλά και να "επαναστατήσω" τον θεατή της, κάνοντάς τον να φωνάξει: "ως εδώ! Φτάνει πια!". Και τέλος κάνοντας τον θεατή, να συνομιλεί με το έργο, να οικειοποιείται το ειρωνικό  χαμόγελο των εικονιζόμενων θυμάτων. Τότε ίσως λυτρωθεί. 

Ο τίτλος της έκθεσης "μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή", έχει την εξής ερμηνεία: Το μήλο συμβολίζει το σεξισμό. Το χαμόγελο την ειρωνική στάση που λέει: "Ε, και; με έδειρες, με βασάνισες, με βίασες, με σκότωσες. Εγώ όμως είμαι ακόμα εδώ. Πλανώμαι στη θετική σκέψη των ανθρώπων. Ενώ εσύ είσαι στο αρνητικό θυμικό τους". Το χαμόγελο είναι η λύτρωση. Ταυτόχρονα προσπαθώ με το χαμόγελο και τα χρώματα, να κάνω τον θεατή τους να αγαπήσει, να συμπονέσει, να συμπαρασταθεί να περιθάλψει, να το κάνει οικείο του και γιατί όχι, να ταυτιστεί με το θύμα. Άλλωστε η απεικόνιση της βιαιότητας στα έργα μου δεν είναι τίποτα άλλο από την καταγραφή του αποτελέσματος της βιαιότητας των θυτών επάνω στα θύματά τους.

Μήλο & χαμόγελο και άλλα συναφή Νικόλας Ανδρικόπουλος

Από την άλλη, υπάρχει επιρροή από μεγάλους ζωγράφους και αναφορά σ’ αυτούς. Αφού υπάρχει το μήλο του Rene Magritte όπως υπάρχει και η βιαιότητα του Francis Bakon. Επειδή όμως τα πιθανά μοντέλα μου, θα ήταν του στενού περιβάλλοντός μου, δεν ήθελα επ’ ουδενεί και με κανέναν τρόπο να τα πληγώσω. Γι’ αυτό αποφάσισα, εκτός από τις αυτοπροσωπογραφίες μου που μπορώ να τις μεταχειριστώ όπως θέλω, να δουλέψω τελικά χωρίς μοντέλα. Ταυτόχρονα με την δουλειά μου των δυόμισι τελευταίων χρόνων, που είναι το "Μήλο & χαμόγελο", πρόσθεσα και τις δύο προηγούμενες, που με κάποιον τρόπο,  είχαν προμηνήσει την επερχόμενη κραυγή μου. Η πρώτη είναι τα "πράσινο στο κόκκινο", με τη βίαιη χρωματική αντίθεση, βασικό κόκκινο απέναντι στο αντίθετο συμπληρωματικό πράσινο, και τα πρόσωπα που είτε κραυγάζουν είτε τρομάζουν, μαζί με τις χοντρές παρηκμασμένες αλύτρωτες πόρνες με τα πράσινα μήλα. Η δεύτερη οι "μήνες", που μαζί με το κυρίως θέμα τους και μεσολαβούντος το "υπέρ-κόπωσις", συνυπάρχουν οι παραμορφωμένες ή σε αποσύνθεση ανθρώπινες φιγούρες. Δηλαδή, ερήμην μου η μία ενότητα έδινε σκυτάλη συνέχειας στην επόμενη".

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 2-15/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/04/2024

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.