Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα ομιλιών εγκαινιάζει η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, η Συλλογή καλεί επιλεγμένους επαγγελματίες της τέχνης να συζητήσουν για θέματα που αφορούν τον καλλιτεχνικό κόσμο, επανεξετάζοντας παράλληλα ιστορικά έργα της.

Steven Shearer Atheists Commission 2018

Διακεκριμένοι καλεσμένοι θα συμμετέχουν στο νέο δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών που ανακοίνωσε η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, οι οποίοι, με αφορμή τα έργα της συλλογής, θα συζητήσουν για θέματα που αφορούν τον κόσμο της τέχνης, προβληματισμούς σχετικά με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, την τέχνη στον δημόσιο χώρο, την υποκουλτούρα -και όχι μόνο.

Για πάνω από μια δεκαετία, η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου παρουσιάζει εκθέσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό 5 ημέρες την εβδομάδα, με ελεύθερη είσοδο. Μερικές από τις σημαντικές εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στο χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου στο Μαρούσι περιλαμβάνουν ατομικές σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών όπως o David Hammons, o Charles Ray, η Katharina Fritsch κ.α. Τις εκθέσεις πλαισιώνουν κατάλογοι με κείμενα που προσεγγίζουν το καλλιτεχνικό έργο των δημιουργών από διαφορετικές σκοπιές.

Με την ίδια διάθεση εξωστρέφειας και πολυσυλλεκτικότητας προέκυψε ο κύκλος ομιλιών. Σημαντικοί διευθυντές μουσείων, επιμελητές, ακαδημαϊκοί και διανοητές θα τοποθετηθούν σε μια σειρά καλλιτεχνικών και κοινωνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από την παρούσα έκθεση του Steven Shearer "Sleep, Death’s Own Brother".

Steven Shearer Sleep Death’s Own Brother
Steven Shearer, "The Green Collector", 2021. Λάδι σε λινό, 46.4 x 33.9 εκ  © Steven Shearer/ Ευγενική παραχώρηση Galerie Eva Presenhuber and David Zwirner Gallery

Επιθυμία του δημόσιου προγράμματος είναι o εμπλουτισμός του δημόσιου διαλόγου για τη σύγχρονη τέχνη, πέρα από την καλλιτεχνική διάσταση, εντάσσοντάς την στον ευρύτερο χώρο της κουλτούρας και του πολιτισμού. Εστιάζοντας λοιπόν στο σημείο όπου τέμνονται τέχνη και πολιτισμός στην παρούσα συγκυρία, το πρόγραμμα ομιλιών φιλοδοξεί να προσεγγίσει σειρά ζητημάτων με ρηξικέλευθο λόγο και να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό, με έμφαση στην ιστορική και κοινωνική διάσταση της τέχνης.
Το πρόγραμμα επιμελείται ο Βασίλειος Ντούπας, σε συνεργασία με τη Skarlet Smatana, διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου.

Δείτε το πρόγραμμα ομιλιών

"Face Value: Issues in Portraiture"

Με την Ann Demeester, Διευθύντρια του Κunsthaus Zürich
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Το πορτρέτο είναι από τα πιο δημοφιλή είδη ζωγραφικής που κυριαρχεί στην τέχνη από την Αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα. Η διευθύντρια του Κunsthaus Zürich, Αnn Demeester, θα μιλήσει για το πορτρέτο στις συλλογές του σημαντικού μουσείου του οποίου ηγείται και για τα κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα που σχετίζονται με αυτό. Στη συζήτηση θα αναφερθεί και στα "selfies", το σύγχρονο πορτρέτο στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης.

"New Objectivity and Photography: Documentary in Dispute"

Με τους Christiane Lange, Jorge Ribalta και Jeff Wall
Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Ένα εκλεκτό πάνελ που αποτελείται από την διευθύντρια της Staatsgalerie Στουτγάρδης, Prof. Dr. Christiane Lange, τον Ισπανό επιμελητή Jorge Ribalta που έχει επιμεληθεί τρεις καινοτόμες εκθέσεις πάνω στο θέμα στο Museo Nacional Reina Sofia της Μαδρίτης και τον Jeff Wall, έναν καλλιτέχνη που έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη φωτογραφία, θα ανιχνεύσει τους συσχετισμούς του κινήματος του New Objectivity που αναδύθηκε στη Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου με την κατασκευή αυτού που σήμερα αποκαλούμε "documentary photography”.

"Subculture as Paradigm"

Με τον Diedrich Diederichsen
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Τι εννοούμε στις μέρες μας όταν κάνουμε λόγο για υποκουλτούρα ή αντικουλτούρα; Πόσο διαφέρει από την εποχή του πανκ και των τεντιμπόη; Πρόκειται για τάση ηλικιακή ή κοινωνική ή μήπως αποτελεί συνειδητή επιλογή; Σε ποιό βαθμό μπορεί ένας επαγγελματίας καλλιτέχνης να επικαλείται συνειδητή ανυπακοή και πώς ένα καλλιτεχνικό ίδρυμα μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα αντικομφορμισμού; Τι ρόλο παίζει η μουσική σε μια τέτοια εξίσωση; Aυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που θα θέσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Diedrich Diederichsen, και συγγραφέας.

"New Encounters in Found Photography"

Μια συζήτηση με τον James Lingwood και την Christin Müller
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Στον τρίτο όροφο της Συλλογής Οικονόμου εκτίθεται το Sleep, 2015, ένα κολλάζ που αποτελείται από εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται και που συνέλεξε ο καλλιτέχνης Steven Shearer από το διαδίκτυο. Με αφετηρία το συγκεκριμένο έργο, ο γνωστός Βρετανός επιμελητής James Lingwood θα συνομιλήσει με τη Γερμανίδα επιμελήτρια φωτογραφίας Christin Müller για το είδος φωτογραφίας που ονομάζεται "found photography”και, ειδικότερα, για ζητήματα αρχείου, οικειοποίησης, πλαισίωσης και επαναπροσδιορισμού του μηνύματος σε μια εποχή ανοιχτής διακίνησης εικόνων μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων.

Όλες οι ομιλίες είναι ανοιχτές και δωρεάν στο κοινό και θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά στο 210-8090566 ή ηλεκτρονικά στο info@economoucollection.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Steven Shearer. Sleep, Death’s Own Brother

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση έχει ως αφετηρία το έργο "Sleep II (2015)", ένα μνημειώδες κολλάζ αποτελούμενο από χιλιάδες εικόνες που έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αναζητήσεις του στο διαδίκτυο, όλες τους jpegs, που αναπαριστούν ανθρώπους που κοιμούνται. Το έργο, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα όπου ισορροπεί το χρώμα, η κλίμακα, η σύνθεση και η θεματική, είναι ένα εκτεταμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει μια εκτενή γκάμα καταστάσεων ύπνου, από την ξεκούραση και την ηρεμία, την κωμική ελαφρότητα έως την έκσταση και το εντελώς μακάβριο. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα στίχο από το επικό ποίημα Θεογονία του ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ. Ησίοδου ("Επιβλαβής Νύχτα, καλυμμένη σε ένα πέπλο ομίχλης, κουβαλά στην αγκαλιά της τον Ύπνο, τον αδερφό του Θανάτου”), και περιστρέφεται γύρω από αυτή την άβολη εγγύτητα μεταξύ ύπνου και θανάτου, μια επαναλαμβανόμενη ιδέα στο έργο του Shearer. Σχεδιασμένη γύρω από το σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής και έργων σε χαρτί του Steven Shearer που ανήκουν στη συλλογή Γιώργου Οικονόμου, η έκθεση Sleep, Death’s Own Brother προτείνει μια σε βάθος προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη, από την ανατρεπτική σκοπιά του άψυχου σώματος, που κάποιες φορές είναι πραγματικά νεκρό, ενώ άλλοτε απλώς μοιάζει νεκρό. Ο Steven Shearer που έχει έδρα το Vancouver, έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με μια σειρά έργων ορμώμενων από την προσωπική του έλξη για την νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του 70 και την προλεταριακή αισθητική του διεθνούς metal underground, τις οποίες ο καλλιτέχνης συνεχίζει να επιστρατεύει ως πηγές για εικονογραφικές αναφορές, όσο ελευθεριάζουσες κι αν είναι σε σχέση με τον κανόνα της ιστορίας της τέχνης. Ένα από τα πρώτα του έργα που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι το Man Sitting (2006), ενδεικτικό της στρατηγικής εικονοποίησης του καλλιτέχνη που δρα δια-χρονικά: πηγή του πίνακα είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με έντονο κόκκο ενός ημίγυμνου ντράμερ με μακριά μαλλιά πίσω από ντραμς, την οποία ο Shearer μεταμορφώνει σε ένα ιερατικό πορτρέτο ενός νέου σε περισυλλογή, καθισμένου σε ένα κλειστοφοβικό εσωτερικό χώρο με παραληρηματική ηχώ στον κόσμο του Edvard Munch (η ίδια αυτή θλίψη του Munch ενυπάρχει και στο πορτρέτο του The Sickly Fauve (2014).) Οι συχνές αναφορές του Shearer σε μια γοτθική αισθητική της ύστερης μεσαιωνικής ζωγραφικής και εικαστικής γλώσσας των μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος αντανακλούν τις νοσηρές ενασχολήσεις της θεματικής του, όπως στο σχέδιο με στυλό Band (2004), το οποίο βασίζεται στο θρυλικό πορτρέτο του heavy metal συγκροτήματος Οbituary, στο οποίο τα μέλη του φαίνονται κρεμασμένοι από θηλιές.

Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.