Πέθανε η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά

Μία χαρακτηριστική μορφή της Γενιάς του ’70 που με το έργο της διαμόρφωσε την τέχνη της μεταπολίτευσης.

Μαρία Λαϊνά

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταφράστρια, κριτικός τέχνης, σεναριογράφος, καθηγήτρια και ραδιοφωνικός παραγωγός, η Λαϊνά ήταν μέλος της λεγόμενης Γενιάς του ’70, δηλαδή των συγγραφέων που σημάδεψαν με το έργο τους τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Το 1993 ήταν μια χρονιά-σταθμός για την ποιήτρια, καθώς της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή της "Ρόδινος φόβος", ενώ το 1996 τιμήθηκε ξανά μαζί με τον Γιώργο Μαρκόπουλο με το Βραβείο Καβάφη. Το 1998 της απονεμήθηκε το Βραβείο Μαρίας Κάλλας του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε για τη Μαρία Λαϊνά: "Η  απώλεια της ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέα Μαρίας Λαϊνά είναι μία οδυνηρή είδηση. Η μακρά διαδρομή της, μέσα από τη γλώσσα, μια προσωπική περιπέτεια που κράτησε περισσότερα από πενήντα χρόνια, ήταν αφιερωμένη στην ακρίβεια της διατύπωσης, στην πυκνότητα των νοημάτων της, στην αναζήτηση της προσωπικής της αλήθειας  και στη συμπόρευση της τέχνης της με τις επιλογές της ζωής της. 

Ήταν ξεχωριστό μέλος της λεγόμενης γενιάς του 1970, της γενιάς της αμφισβήτησης, και μια από τις πιο θαρραλέες φωνές του ελληνικού μοντερνισμού. Υπηρέτησε όλα τα είδη του γραπτού λόγου, ενώ έχει υπογράψει και σημαντικές μεταφράσεις. Το  δικό της έργο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας  την αναγνώριση του μεγάλου κοινού και όχι μόνον των ομοτέχνων της.  Η ποίησή της, λιτή, απέριττη, αποθεώνει το ελάχιστο, καταφέρνοντας να μιλήσει καίρια για την ανθρώπινη περιπέτεια. Ιδιαίτερη και ουσιαστική, πίστευε  ότι αν μια πρόζα δεν καταφέρνει το ξάφνιασμα δεν είναι ποίηση. Πολυβραβευμένη. Τη χρονιά που φεύγει τιμήθηκε  με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, για το σύνολο του έργου της. Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά να το ανακαλύψουμε: 
Αν κάποτε πεθάνω,
μην πιστέψεις ποτέ πως η αγάπη μου τελείωσε: 
σκέψου πως θα σε περιμένει,
σ' άλλες αισθήσεις περιγράφοντας την ομορφιά σου. 

Ας είναι οι στίχοι της η έκφραση της δικής μας ευγνωμοσύνης για  όσα μας κατέλειπε. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.