Τι μπορεί να αποκαλύψει μια μπουγάδα για τις γειτονιές της Αθήνας;

Το βιβλίο «Athens Laundry Μπουγάδα» κάνει μια εναλλακτική καταγραφής της ζωής στα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Athens Laundry Μπουγάδα

Μπορεί να χαρτογραφηθεί μια περιοχή μέσα από τις μπουγάδες της; Τί πληροφορίες δίνουν τα απλωμένα ρούχα για τη ζωή στις λιγότερο προβεβλημένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας; Πόσοι κάτοικοι θα φιλοξενούσαν ένα έργο τέχνης στο μπαλκόνι τους εν μέσω καραντίνας; Έχουν νόημα οι καλλιτεχνικές δράσεις σε παραμελημένες περιοχές; Είναι η πλατεία Βικτωρίας όμορφη ή κακόφημη; 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στην έκδοση "Athens Laundry Μπουγάδα", ένα βιβλίο για το ομώνυμο ψηφιακό εικαστικό πρότζεκτ που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020, ακολουθώντας σκοινιά, μανταλάκια και απλωμένα ρούχα στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής καταγραφής της ζωής στις γειτονιές της Αθήνας νοτιοδυτικά της Πατησίων. Μια καταγραφή που εξελίχθηκε σε ένα εικαστικό "παιχνίδι" από τη Βικτώρια μέχρι την πλατεία Αττικής και τον Άγιο Παύλο, με την υποστήριξη των γειτόνων και τη συμμετοχή εννέα σύγχρονων καλλιτεχνών: Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαρίνα Βελησιώτη, The Callas, Eleanor Lines, Σοφία Kουλουκούρη, Ίρις Πλαϊτάκη, Μαριλία Κολυμπίρη, Μαρία Βαρελά και Θεοδώρα Μαλάμου.

Το βιβλίο "Athens Laundry Μπουγάδα" περιλαμβάνει επιλογές από το φωτογραφικό αρχείο του προτζεκτ, καθώς και τα έργα των καλλιτεχνών όπως παρουσιάστηκαν, απλωμένα σαν άλλες μπουγάδες σε μπαλκόνια και παράθυρα της περιοχής. Την έκδοση ολοκληρώνουν τρία κείμενα από τους Πάνο Δραγώνα (Αρχιτέκτων, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών), Ιφιγένεια Δημητράκου (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Κοινωνική και Πολιτισμική Γεωγραφία, Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης) και Δώρα Βασιλάκου (Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια), που εξετάζουν τις αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και εικαστικές παραμέτρους του εγχειρήματος, αναζητούν και τη συνθήκη δημιουργίας ενός DIY πρότζεκτ σε μια "δύσκολη" περιοχή, κάνουν αναδρομή στην ιστορία των μπαλκονιών αλλά και της Βικτώριας για να φτάσουν στο τώρα, προσπαθώντας να το κατανοήσουν με ειλικρίνεια, ευαισθησία και οξυδέρκεια. 

Στη σύγχρονη Αθήνα η μπουγάδα βάσει κανονισμού πρέπει να είναι σεμνή και διακριτική, αλλά στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας έχει σηκώσει το δικό της, αυθάδικο μπαϊράκι, προσθέτοντας ένα σουρεαλιστικό πρόσημο στην καθημερινότητα της συνοικίας. Η έκδοση Athens Laundry Μπουγάδα χρησιμοποιεί αυτή την καθημερινή συνήθεια σαν όχημα διερεύνησης των μορφών συνύπαρξης στην πολύπλοκη και πολυπολιτισμική πραγματικότητα της Ελληνικής πρωτεύουσας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις DOLCE με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".