"Bearing Witness": Ένα μωσαϊκό φωτογραφιών αφηγείται ανείπωτες ιστορίες του κόσμου

Ο Muhammed Muheisen, κάτοχος δύο βραβείων Πούλιτζερ και ο Howard G. Buffett, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ιδρύματος, υπογράφουν την έκθεση.

Bearing Witness © Muhammed Muheisen

Ο Muhammed Muheisen, κάτοχος δύο βραβείων Πούλιτζερ και ο Howard G. Buffett, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ιδρύματος, υπογράφουν την έκθεση "Bearing Witness – Μαρτυρίες", ένα μωσαϊκό φωτογραφιών από ανείπωτες ιστορίες του κόσμου. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο ιστορικό κτήριο στο Ωδείο Αθηνών από τις 18 έως τις 22 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, όπου τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαρτίου.

Η έκθεση "Bearing Witness – Μαρτυρίες", είναι μια επιλογή φωτογραφιών τραβηγμένες σε βάθος τριών δεκαετιών από 30 διαφορετικές χώρες. Ένα οπτικό ταξίδι στιγμών στο χρόνο που δείχνει τη ζωή μέσα στο χάος, την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία, και την ανθεκτικότητα εκείνων που βρέθηκαν ανάμεσά τους. Ακόμα και στο μέσο μιας σύγκρουσης, η ζωή δεν σταματάει και συνεχίζει. Η ζωή συνεχίζεται.

Bearing Witness
© Muhammed Muheisen

"Έχω μια μοναδική σχέση με την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ ιδανικότερη πόλη από την Αθήνα για να εγκαινιάσω αυτή την έκθεση φωτογραφίας, την πόλη της τέχνης και της ιστορίας", λέει ο Muhammed Muheisen. "Πίσω από τις φωτογραφίες είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τις ελπίδες τους, τις οικογένειές τους, τις αναμνήσεις τους, προς αναζήτηση ενός νέου και ασφαλέστερου σπιτιού. Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει".

Bearing Witness
© Howard G. Buffett

Η έκθεση είναι μία καταγραφή σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα και καταγράφηκαν στην ιστορία μέσα από τον φακό των δύο φωτορεπόρτερ. Στιγμές στο χρόνο δείχνουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου να μετατρέπεται σε νεκροταφείο στη Βοσνία. Έναν Ιρακινό να πανηγυρίζει στην κορυφή ενός αμερικανικού στρατιωτικούοχήματος στο Ιράκ. Μια γιαγιά να κρατά την εγγονή της σε ένα καμπ προσφύγων στο Τσαντ. Μια μητέρα από τη Συρία να αγκαλιάζει την κόρη της, καθώς μαγειρεύει στην σκηνή της σε ένα καμπ στην Ιορδανία.

Bearing Witness
© Howard G. Buffett

"Κάποιες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να μην αισθάνεται άνετα από τις τραγωδίες που βλέπω και φωτογραφίζω. Όταν βρίσκομαι πίσω από τον φακό, υπενθυμίζω στον εαυτό μου την αξία της καταγραφής όσων βλέπω. Αυτές οι εικόνες μπορούν να αλλάξουν καρδιές και μυαλά. Αυτός είναι ο συναισθηματικός μηχανισμός αποτύπωσης εκείνη την στιγμή", λέει ο Howard G. Buffett.

Η έκθεση "Bearing Witness – Μαρτυρίες", ευαισθητοποιεί, επιδιώκει να αλλάξει στερεότυπα και να αναδείξει τις φωνές των ανθρώπων στις φωτογραφίες. Ο Muhammed και ο Howard αποτίουν φόρο τιμής στη Γερμανίδα φωτογράφο, Anja Niedringhaus, μία φίλη και συνάδελφο που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2014, καθώς κάλυπτε τις εθνικές εκλογές. Φωτογραφίες της Anja, πλαισιώνουν την έκθεση.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Muhammed Muheisen & Howard G. Buffett. Bearing Witness - Μαρτυρίες

  • Φωτογραφία

Μία συλλογή από μοναδικές φωτογραφίες έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ο Muhammed Muheisen, κάτοχος δύο βραβείων Πούλιτζερ και ο Howard G. Buffett, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ιδρύματος, υπογράφουν ένα μωσαϊκό φωτογραφιών από ανείπωτες ιστορίες του κόσμου. Η έκθεση είναι μια επιλογή φωτογραφιών τραβηγμένες σε βάθος τριών δεκαετιών από 30 διαφορετικές χώρες. Ένα οπτικό ταξίδι στιγμών στο χρόνο που δείχνει τη ζωή μέσα στο χάος, την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία, και την ανθεκτικότητα εκείνων που βρέθηκαν ανάμεσά τους. Η έκθεση είναι μία καταγραφή σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα και καταγράφηκαν στην ιστορία μέσα από τον φακό των δύο φωτορεπόρτερ. Στιγμές στο χρόνο δείχνουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου να μετατρέπεται σε νεκροταφείο στη Βοσνία. Έναν Ιρακινό να πανηγυρίζει στην κορυφή ενός αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος στο Ιράκ. Μια γιαγιά να κρατά την εγγονή της σε ένα καμπ προσφύγων στο Τσαντ. Μια μητέρα από τη Συρία να αγκαλιάζει την κόρη της, καθώς μαγειρεύει στην σκηνή της σε ένα καμπ στην Ιορδανία.

Ωδείο Αθηνών

Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.