Πέντε εγκαταστάσεις VR εικονοποιούν τη φωνή της Μαρίας Κάλλας

Το «Visualising the Voice of Maria Callas» είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Visualising the Voice of Maria Callas © Γ. Καλκανίδης

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ η εγκατάσταση "Visualising the Voice of Maria Callas". Πρόκειται για πέντε νέες πειραματικές εγκαταστάσεις σε εικονική πραγματικότητα, οι οποίες προέκυψαν από το ομώνυμο workshop που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Λυρική Σκηνή με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η εγκατάσταση εστιάζει στην εξερεύνηση της διαχρονικής σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής μέσα από την πειραματική ματιά των εργαλείων της Εικονικής Πραγματικότητας. Οι δέκα επιλεγμένοι συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επιστημών και τεχνών, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη George Cherouvim και των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, πειραματίζονται με τους ήχους συγκεκριμένων αποσπασμάτων από όπερες που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της.

Οι πέντε πειραματικές εγκαταστάσεις σε εικονική πραγματικότητα επιχειρούν να συλλάβουν την αλληλεπίδραση του χώρου με τον ήχο, και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος όταν ακούγεται η φωνή της Μαρίας Κάλλας σε αποσπάσματα από όπερες όπως η "Νόρμα" του Μπελλίνι, η "Τόσκα" του Πουτσίνι και η "Τραβιάτα" του Βέρντι. 

Visualising the Voice of Maria Callas
© Γ. Καλκανίδης

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαστήριο "Visualising the Voice of Maria Callas" δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και σε συνέχεια του ερευνητικού έργου "Τρισδιάστατο Ψηφιακό Διαδραστικό Μοντέλο της Κεντρικής Σκηνής και των Παρασκηνίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής". Μετά την εγκατάσταση στο φουαγέ της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, οι δημιουργίες θα εκτεθούν στη συνέχεια σε ψηφιακή μορφή στην GNO TV, καθώς και σε εκθεσιακό χώρο στα Χανιά την άνοιξη του 2024.

Διαβάστε Επίσης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Νιάκα, Βασιλική Καραθανάση, Ευάγγελος Ασλανίδης, Αντώνης Δημητρόπουλος, Μαριλένα Κουβίδη, Έλενα Δημοπούλου, Κωνσταντίνος Στρατουδάκης, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Γιώργος Γκανίδης, Δήμητρα Πατσιώτη 

Υπεύθυνος έργου: Πάνος Παρθένιος, Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Η εγκατάσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έτους Κάλλας της ΕΛΣ έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης. 

Εγκαίνια: 7/12 (5 μ.μ.)

Info: Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ | 7-21/12 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.