Τα μέλη του 3 137 παρουσιάζουν τη συλλογική έκδοση "Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως" στο ΕΜΣΤ

Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης για καλλιτεχνικές πρακτικές και για έργα από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα, αποτυπώνοντας και καταγράφοντας το ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα του 3 137.

Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως ©Christos Kotsinis

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) τα μέλη του 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου) παρουσιάζουν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) τη συλλογική έκδοση "Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως" (επιμέλεια 3 137, εκδ. Paraguay, Παρίσι 2023). Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης για καλλιτεχνικές πρακτικές και για έργα από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα, αποτυπώνοντας και καταγράφοντας το ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα του 3 137.

Με αφετηρία τη διαπίστωση της απουσίας προβολής της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής από τη μεταπολίτευση και έπειτα καθώς και το ερώτημα για το αν υπάρχει καταγωγή και εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στη σημερινή καλλιτεχνική παραγωγή με εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών, τον χειμώνα του 2016 ξεκίνησε μια σειρά συζητήσεων ανάμεσα στα μέλη του 3 137 και στην ιστορικό της τέχνης Κλέα Χαρίτου. Η έρευνα που ακολούθησε, αναπτύχθηκε με άξονα μια δέσμη δράσεων και εκδηλώσεων ως μια πράξη εξοικείωσης με το παρελθόν, ως μία προσπάθεια αυτο-εκπαίδευσης και αυτο-ιστοριογραφίας. Καλλιτέχνες, ιστορικοί, κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης, πολιτιστικοί παραγωγοί και άτομα που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα τελευταία πενήντα χρόνια, δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο σχέσεων. Οι πηγές που συγκεντρώθηκαν, τα αρχεία, οι αφηγήσεις και οι προσωπικές μαρτυρίες παρουσιάζονται στην έκδοση.  

Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως
©Christos Kotsinis

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκδοσης θα συζητηθούν ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη δημιουργία της. Θέματα όπως η πλαισίωση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, η θέση της στον διεθνή εικαστικό χάρτη, καθώς και η σχέση της με το μητροπολιτικό φαινόμενο. Στόχος είναι η μετατόπιση της συζήτησης από τις πιο παγιωμένες αναφορές στη διεθνή ιστορία της τέχνης στα πιο τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά και η ανάπτυξη διαγενεακών ζητημάτων που γνωρίζουν διαρκείς μεταμορφώσεις και επανέρχονται, ξανά και ξανά, στην ελληνική τέχνη από την εποχή της μεταπολίτευσης.  

Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως
©Christos Kotsinis

Ταυτόχρονα, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου, θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, δύο φιλμ-τεκμήρια της εικαστικού Διοχάντης. Το υλικό που θα προβληθεί δεν είναι παρά μόνο ένα τμήμα της πλούσιας και σημαντικής συλλογής της. Πρόκειται για καταγραφές σε φιλμ Super 8 που έχει πραγματοποιήσει η Διοχάντη από ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων/-ίδων καλλιτεχνών/-έχνιδων κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και Ελλήνων/-ίδων και ξένων καλλιτεχνών/-έχνιδων στην Αθήνα, από το 1977 μέχρι το 1986.

Τα φιλμ που θα προβληθούν είναι από τις εκθέσεις: "Grieks festival– Greek Contemporary Art" που παρουσιάστηκε το 1981 στην εκκλησία De Nieuwe Kerk στο Άμστερνταμ, σε επιμέλεια της Βεατρίκης Σπηλιάδη, διάρκεια 32'50'' και "Περιβάλλον-δράση: τάσεις της ελληνικής τέχνης σήμερα", στο Ζάππειο της Αθήνας το 1981 σε διοργάνωση της Εταιρίας Ελλήνων Τεχνοκριτικών, διάρκεια 18'13''. Τα φιλμ θα προβάλλονται σε λούπα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Αναζητώντας την Αγγέλα": Ο Γιώργος Στασινόπουλος ρίχνει φως σε σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας

Ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα της προγιαγιάς του Αγγέλας Βαϊνδηρλή και των έξι ανήλικων παιδιών της στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην προσφυγιά, με βάση τρεις κασέτες που ηχογράφησε η ίδια η γιαγιά του, λίγο πριν πεθάνει το 1991, με τις αναμνήσεις της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/06/2024

Bazaar των εκδόσεων Άγρα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο εκδοτικός οίκος φέρνει στο θερινό Bazzar στη Φωκίωνος Νέγρη 600 τίτλους από διάφορα λογοτεχνικά είδη, με έκπτωση 50%.

21+1 βιβλία για το καλοκαίρι

Θερινές αναγνωστικές προτάσεις για να ταξιδεύουμε όπου κι αν είμαστε.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (10-16/6)

Τα κοστούμια του "Poor Things" στο Μπενάκη, νέες φεμινιστικές εκθέσεις στο ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Οι "Τέχνες της θάλασσας" χαρτογραφούν την κοινοτική κληρονομιά των Κυκλάδων

Δύο εκθέσεις σε Αμοργό και Αθήνα παρουσιάζουν την πλούσια ναυτική παράδοση των κυκλαδικών νησιών.

"Idées Fixes": Πώς οι εμμονές νοηματοδοτούν τη ζωή μας

Σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντώνται στην Crux και μελετούν έμμονες ιδέες.

"Flying too close to the sun": Hera Büyüktaşciyan και Μαρία Τσάγκαρη αναμετρώνται με το παρελθόν

Το έργο των καλλιτεχνών αφορά κυρίως την ιστορία και τη μνήμη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας στον απόηχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της παγίωσης της ιδέας του έθνους-κράτους.