Όταν η τέχνη επικοινωνεί μαζί μας, είναι ένας "Εσωτερικός Θρίαμβος"

Η Έπη Νικολακοπούλου δημιουργεί αφηγήσεις με το δικό της προσωπικό στοιχείο και μας καλεί σε ένα ταξίδι διερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου.

Έπη Νικολακοπούλου Θρίαμβος

Η γνωστή εικαστικός Έπη Νικολακοπούλου παρουσιάζει την ατομική έκθεσή της, "Εσωτερικός Θρίαμβος", στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. και έρχεται ως μια εμπειρία ενδοσκόπησης και πολλαπλών συναισθημάτων.

Η εικαστικός σημειώνει: Το φως, το χρώμα και το σχήμα αλλά και η έλλειψή τους, είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Κάποια πολύ κοντά με σήμερα ημέρα, αισθάνθηκα την ανάγκη να "παρακολουθήσω" τον δρόμο που οι χιλιάδες σκέψεις προκαλούν στον εγκέφαλό μου και τις επιπτώσεις που δημιουργούν, την Εσωστρέφεια και την ΕξωστρέφειαΑναμφισβήτητα, όταν ζωγραφίζω αποστασιοποιούμαι και ακολουθώ εσωτερικούς δρόμους, δυσνόητους ακόμη και σε εμένα την ίδια. Ως άνθρωπος είμαι μοναχικός, όπως άλλωστε οι περισσότεροι καλλιτέχνες, αλλά με τον τρόπο μου, αγαπώ πολύ τη ζωή και όσα πιστεύω ότι έχει να μου προσφέρει. Το φως, το χρώμα και το σχήμα αλλά και η έλλειψή τους, είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Η Ιστορικός - Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, Αν. Προϊσταμένη ΓΑΚ Αρχείων Αργοσαρωνικού, Ντίνα Αδαμοπούλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, για την εικαστικό και την έκθεση: "Όταν φτάνει η στιγμή συνάντησης σε έναν και τον αυτό χώρο με μία εξαίρετη καλλιτέχνιδα δημιουργό, η στιγμή αυτή είναι μαγική, θα έλεγα ονειρική. Η Έπη Νικολακοπούλου έχει μια μοναδική ικανότητα να καταθέτει στα έργα της, το δικό της προσωπικό ύφος, αρκετές φορές μέσα από δημιουργίες Pop art, πάντα όμως με μια δική της, ιδιαίτερης ευαισθησίας, σφραγίδα. Οι συνθέσεις της μετουσιώνονται πράγματι σε μια εικαστική - στην κυριολεξία - γιορτή, σε έναν άξιο θαυμασμού "θρίαμβο" σχεδίων και χρωμάτων. Ο εικαστικός διάλογος που δημιουργούν τα έργα της Έπης Νικολακοπούλου είναι εξαιρετικός και διαρκής και βέβαιο είναι ότι διαχέεται παντού με μία παγκόσμια εικαστική συναρπαστική γλώσσα."

Για να κατανοήσει κανείς την πολύσημη γραφή της εικαστικού μπορεί να διαβάσει αποσπάσματα της κριτικής που έγραψε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη: "Η εικαστική γραφή της Έπης Νικολακοπούλου είναι αναγνωρίσιμη, γιατί διατηρεί τον ιδιότυπο προσωπικό της χαρακτήρα. Η καλλιτέχνις φαίνεται να εμμένει στις θεματικές και εκφραστικές της επιλογές, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ανανέωσή τους. Η τέχνη της επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Καταρχήν, είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής είτε για γλυπτικές εγκαταστάσεις που σχηματίζουν περιβάλλοντα, τα έργα της επικοινωνούν υποδόρια με την παράδοση.  Η τέχνη της Έπης επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Στο έργο της ανιχνεύονται αφομοιωμένα και τα ξένα καλλιτεχνικά ρεύματα, από την Pop art ως το ready-made αλλά και εξατομικευμένες συνομιλίες. Τα υλικά της, σιλικόνη και πλαστικά, και ο τρόπος που τα χειρίζεται δίνουν την αίσθηση μιας διαρκούς δίνης, που κάποιος ταυτόχρονα τους επιβάλλει να σιγήσουν ή τουλάχιστον να ακολουθήσουν προκαθορισμένες τροχιές. Το έργο της Έπης Νικολακοπούλου, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό σε μια συγκινησιακή, πολύσημη ανάγνωση, να θέτει ερωτήματα, να προτείνει και να προκαλεί απαντήσεις".

Λίγα λόγια για την εικαστικό 

Είναι ζωγράφος και γλύπτρια, γεννημένη στην Αθήνα και με καταγωγή από την Ύδρα και την Ιρλανδία. Έχει ήδη παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της κοσμούν μουσεία, κρατικά κτίρια και ιδιωτικές συλλογές. Με σύγχρονα υλικά, plexiglass, πλαστικά, σιλικόνη, οπτικές ίνες, ηλεκτρικά καλώδια και led φωτισμούς, δημιουργεί έργα με έντονο, ιδιότυπο προσωπικό ύφος. Η κοινωνική της προσφορά είναι έντονη και τα ενδιαφέροντά της πολλαπλά, τόσο στην πολιτική όσο και στα πολιτιστικά. Είναι γνωστή για την ενεργή συμμετοχή της σε συλλόγους με έντονη κοινωνική προσφορά, όπως στο σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα", στην "Παναθηναϊκή" πανελλήνια οργάνωση γυναικών, στον MEDASSET (ιδρυτικό μέλος), τον μεσογειακό σύνδεσμο για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών, στον Ελληνοχιλιανό Σύνδεσμο, στο σύλλογο "Φέρμελη" που διαφυλάττει την ιστορία της φορεσιάς των Ευζώνων και σε πολλούς άλλους συλλόγους.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης |  7/11 - 30/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 6 μ.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος eλεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διασταυρώσεις ΙΙΙ: Ανελέητη πραγματικότητα": Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει εκτός εποχής

13 καλλιτέχνες συναντιούνται στην a.antonopoulou.art και εξετάζουν πώς η πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα της εποχής μας περνάει μέσα στην τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2026

Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για εφήβους από τον Φίλιππο Μανδηλαρά

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εργαστήρι όπου μαθητές γυμνασίου-λυκείου θα χρησιμοποιήσουν τον λόγο για να μιλήσουν για τα μεγάλα ερωτήματα της εφηβείας, δουλεύοντας με αληθινές και ψεύτικες ειδήσεις.

Η μουσική του αρχαίου δράματος ζωντανεύει στην "Ευριπίδου Γη"

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro παρουσιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου μια μουσική διαδρομή στα χορικά και τις σκηνικές συνθέσεις που σημάδεψαν το σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος.

Vers l’Aigua / About Water: Όταν το νερό γίνεται τέχνη

Η νέα έκθεση της Uni.Versus Art Room φέρνει στην Αθήνα το σύγχρονο κόσμημα των Joyas Sensacionales και δύο έργα της Giota Vorgia.

Η Αλίκη Παππά στήνει έναν απόκοσμο εικαστικό κόσμο στο "Nullibi Nemo"

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου φιλοξενεί, από τις 17 Σεπτεμβρίου, τη νέα ατομική έκθεση της εικαστικού με έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο γκροτέσκο και το ονειρικό.

Πώς μοιάζει, αλήθεια, η Οδός Ιάσονος στο Μεταξουργείο;

Η ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Μυρογιάννη στρέφει το βλέμμα σε μια πραγματικότητα που είναι ήδη παρούσα μέσα στον αστικό ιστό.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Aubert Issachar στην Ελλάδα ανοίγει στη Roma Gallery

Η Roma Gallery φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του διεθνούς καλλιτέχνη στην Ελλάδα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.