ΕΣΗΕΑ: Παρουσίαση έκδοσης "1940-1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία"

Το βιβλίο αντλεί υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" και το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης.

εσηεα

Η έκδοση "1940-1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία" αποτελεί συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή και παρουσιάζεται την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, 12 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας".

Το βιβλίο αντλεί υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" και το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης.

Σκοπός είναι η συνεισφορά στη γνώση της εποχής μέσω της ανάδειξης πηγών, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και της σύνδεσής τους με το σήμερα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα δημοσιογράφων-μελών της Ένωσης σχετικά με την περίοδο 1940-1944 όπως προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία του αρχειακού υλικού. Η έκδοση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωστή Μ. Παπαδάκη, πρώτου νεκρού δημοσιογράφου στο αλβανικό μέτωπο. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εφημερίδες της περιόδου του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

Η συλλεκτική έκδοση περιλαμβάνει κείμενα επτά δημοσιογράφων, μελών της Ένωσης:

  • Αλέξης Παπαχελάς – "Κοινό μέτωπο κατά του εχθρού"
  • Μαρία Καρχιλάκη – "Οι γενναίοι της κατοχικής Αθήνας"
  • Γιώτα Αντωνοπούλου – "Σχολεία στη δίνη του πολέμου και ο ρόλος του Τύπου"
  • Αντώνης Σρόιτερ – "Η Απελευθέρωση μέσα από τις σελίδες του Τύπου"
  • Χρήστος Νικολαΐδης – "Η Κλεισούρα του μετώπου"
  • Στρατής Αγγελής – "Η επισιτιστική δράση της ΕΣΗΕΑ στην Κατοχή"
  • Νίκος Κιάος – "Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του μετώπου και η διαιώνιση των ιδανικών της Αντίστασης από τους δημοσιογράφους"

Το γενικό συντονισμό της έκδοσης είχε η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η έρευνα και η ιστορική τεκμηρίωση είναι του ιστορικού Δημήτρη Σκλαβενίτη.

Η έκδοση έγινε από τον εκδοτικό οίκο "Μέλισσα" και πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χωρίς τη  συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.