"Oh Yeah": Εικόνες της σύγχρονης ζωής εμπλέκονται με ίχνη του αστικού παρελθόντος

Η καλλιτέχνιδα Ράνια Ράγκου μάς προσκαλεί στην συγκεχυμένη νεορεαλιστική πραγματικότητα που βιώνει κανείς μέσω των έργων της.

Ω Γε

Από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η γκαλερί ΑΛΜΑ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Ράνιας Ράγκου με τίτλο "Ω Γε" ("Oh Yeah"). Στη σειρά έργων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, η Ράνια Ράγκου αναμιγνύει αριστοτεχνικά εικόνες της σύγχρονης ζωής με ίχνη από το παρελθόν της πόλης. Στο φαινομενικά διφορούμενο παρόν κρύβεται η βεβαιότητα της διάρκειας. Μία ιστορική διαδοχή, ένα χρονικό παλίμψηστο ξεδιπλώνεται ως θαύμα, αποκαλύπτοντας μία συμμετρία μέσα στο χάος, δημιουργώντας ένα υποδόριο αίσθημα ασφάλειας, διάρκειας, αντοχής. 

Ο Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει στο κείμενο του καταλόγου: "..Η Ράγκου ζωγραφίζει πέντε έργα σε ένα, εικόνες μέσα σε εικόνες. Το έργο για εκείνη είναι όντως ένα παλίμψηστο, το οποίο δομείται με στρώσεις, διαγραφές, επικαλύψεις και σκόπιμα λάθη που επαναλαμβάνονται με διαφορετικά αποτελέσματα… 

Για τη Ράγκου δεν υπάρχει ιδανική ή ολοκληρωμένη ζωγραφική εικόνα. Το φαινομενικά ρεαλιστικό ή φυσιολογικό -ένας χώρος για παράδειγμα- γίνεται αίφνης εντελώς εξωπραγματικό, αλλά και το αντίστροφο. Οι εικόνες που ζωγραφίζει κινούνται, όπως λέει, μεταξύ μη πραγματικού και απόλυτα πραγματικού. Γι’ αυτό και την ενδιαφέρει το κολλάζ, το οποίο, πέρα από τεχνική, ως πρωταρχική μορφή του μεταμοντέρνου λόγου, διέπει την ετερογενή, πολλαπλή και παράδοξη πραγματικότητα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κόνσεπτ  της σύνθεσης ετερόκλητων εικόνων και μοτίβων την απασχολεί ήδη από το ξεκίνημά της – και δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της πτυχιακής της στην ΑΣΚΤ ήταν η διασταύρωση πολιτισμών".

Ω Γε
Rania Rangou, Hero (rhetoric), 2023, Oil, spray and charcoal on canvas, 120x80cm

Εγκαίνια: 2/11 (7 μ.μ.)

Info: ΑΛΜΑ | 2/11 - 2/12 | Ώρες λειτουργίας:: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Δείτες όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.