9 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ελληνική και ξένη λογοτεχνίας, ποίηση απ' όλο τον κόσμο και δύο θεατρικά κείμενα ανάμεσα στις νέες εκδόσεις.

εκδόσεις Βακχικόν

Οι εκδόσεις Βακχικόν παρουσιάζουν 9 νέους τίτλους βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης απ' όλο τον κόσμο αλλά και δύο θεατρικά κείμενα. 

Να ξέρεις σε είδα (Χαράλαμπος Στυλιανός)

Να ξέρεις σε είδα

Ένας αστυνόμος που πιέζεται από τον προϊστάμενό του να παραιτηθεί, ένας λοχίας που κουβαλάει το βάρος της αυτοκτονίας του πατέρα του και ένας δυσπροσάρμοστος αστυνομικός, καλούνται να εξιχνιάσουν τον φόνο της Τζέιν Ράσελ, ενώ παράλληλα αγωνίζονται να διαχειριστούν τα ανοιχτά κεφάλαια της προσωπικής τους ζωής.

Ποιος σκότωσε την Αγγλίδα και γιατί; Το ερώτημα θα βασανίσει την ερευνητική ομάδα, ενώ στο κάδρο των υπόπτων θα μπουν ο εραστής της Τζέιν, ο Σύριος κηπουρός της, ο τυχοδιώκτης Ντάρεν Σίμπσον και ο άγνωστος χ, που την προμήθευε με το ναρκωτικό μεθαδόνη.

Μέσα από τα πολλά εμπόδια και τις ανατροπές, θα καταφέρουν άραγε οι τρεις ανακριτές να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δολοφόνους και να αποκαλύψουν τη διαφθορά στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, ή θα τους προλάβει η απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής των ερευνών αστυνόμου;

Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί (Ιωάννα Παπασιδέρη)

Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί

Το βιβλίο που κρατάτε αποτελεί μια πρώτη επαφή με το ευρύ κοινό. Η συγγραφέας περιγράφει ανθρώπινες στιγμές, βιωματικές και μη, σε μια προσπάθεια κατανόησης του κόσμου, της ανθρώπινης φύσης, των διαφορετικών πολιτισμών, έτσι όπως αυτοί συνυπάρχουν ολοένα και περισσότερο. Θέματα όπως η ορφάνια, η διασπορά, οι κοινωνικοί συμβιβασμοί, ο έρωτας (πώς θα έλειπε αυτός;), η απώλεια θίγονται με διαφορετική ματιά κάθε φορά: σκωπτικά, εξομολογητικά ή απλώς περιγραφικά.

Η αγωνία του μέτρου (Γιώργος Σπανουδάκης)

Η αγωνία του μέτρου

Ένας θείος που μαθαίνει στα ανίψια του πώς παρακολουθούνται τα κινητά τηλέφωνα, μια βουλωμένη αποχέτευση σε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, ένας δάσκαλος, ένας ψιλικατζής, μια απρόσωπη τηλεφωνική επικοινωνία. Ένα βράδυ Ανάστασης, μία εκδήλωση και μία κόντρα εκδήλωση, ένας καθηγητής Ιστορίας και η εθνική υποτέλεια. Μια μύγα, μια εκδρομή στη Χαλκιδική, μια θυμωμένη ιστορία και το πείραμα ενός πεθαμένου (ή μήπως είναι ζωντανός;).

Σε δέκα σπαρταριστές ιστορίες, ο Γιώργος Σπανουδάκης μας παρουσιάζει τους ήρωές του, ανθρώπους καθημερινούς μα και παράξενους, συνδυάζοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, και συνομιλώντας με τη φιλοσοφία, την ιστορία και τα μαθηματικά.

60 ποιήματα (Θανάσης Μανούσης)

60 ποιήματα

Απόσπασμα

Έχοντας πει όλα αυτά:
Δεν είμαι βέβαιος πως έχω δίκιο.
Δεν είμαι βέβαιος αν είναι πρόβλημα.
Δεν είμαι βέβαιος για την απάντηση.
Δεν είμαι βέβαιος αν το γνωρίζω.
Έτσι, σας ζητώ:
Να κοιτάξετε μέσα σας.
Να σκεφτείτε τους φίλους σας.
Να απαντήσετε στο ερώτημα.
Να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας

Μια ανάσα κόσμος (Αγγελική Αγγέλου)

Μια ανάσα κόσμος

Απόσπασμα

Έχει ο πόνος όνομα, διεύθυνση και αριθμό,
αιτία, αιτιατό και πεπραγμένα
μα έχει και έλεος.
Όπως κτερίσματα αστραφτερά,
του δεκαπεντασύλλαβου την εύφημο τη μνεία,
κάτι ρεμπέτικα ρεφρέν και ακόμα πολλά
σαν τις ιαχές της νέγρικης κιθάρας
και ίσως να θέλει μια κάποια επιδιόρθωση
πριν εκτεθεί
ανεπανόρθωτος και ασχήμων στα μάτια των αθώων.

Ζάχαρη (Δημήτρης Αγαρτζίδης)

Ζάχαρη

Ο πατέρας πέθανε ξαφνικά –άραγε αυτό ποτέ το περιμένει κανείς;– κι ήταν όπως λέμε σιγανό ποταμάκι. Το τηλέφωνο χτυπά και κάπου εκεί αρχίζει να τρυπώνει. Η αμφιβολία. Όπως και να ’χει, εδώ ξεκίνα η ιστορία. Εκείνος δεν άφησε ούτε λεφτά για την κηδεία. Έκοψαν το ρεύμα, το νερό. Το πατρικό το έβαλε υποθήκη. Στο υπόγειο βρέθηκαν φωτογραφίες, πορνοφωτογραφίες για να το πούμε με ακρίβεια, με μια άλλη γυναίκα. Να, λοιπόν, πού εξαφανιζόταν τα μεσημέρια. Και το κερασάκι στην τούρτα, δυο μέρες μετά την κηδεία, χτυπάει την πόρτα η έφηβη, χοντρή, παραμορφωμένη αδερφή. Από πού ξεφύτρωσε αυτή;

Φωτογραφίες έκδοσης: Αναστασία Γιαννάκη

Πύλη Μετρό (Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης)

Πύλη Μετρό

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο των Μνημονίων, το 2011. Στο μετρό, στη στάση Σύνταγμα, συναντιούνται τυχαία τρεις άνθρωποι: ένας δικηγόρος, ένας καρδιοχειρουργός και ένας υφυπουργός· τρεις καρικατούρες που ξεχειλίζουν διαφθορά. Ο σταθμός είναι άδειος λόγω των ταραχών και των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Τα ρολά είναι κατεβασμένα, ενώ το ασανσέρ είναι εκτός λειτουργίας. Ο μόνος τρόπος για να φύγουν είναι να περιμένουν τον Συρμό No 11. Θέλοντας και μη, αρχίζουν μια συζήτηση για τις καριέρες τους. Παρόλο που είναι άγνωστοι μεταξύ τους, ο καθένας ξεδιπλώνει το διεφθαρμένο επαγγελματικό υπόβαθρό του στον άλλον. Ξαφνικά, το ασανσέρ κατεβαίνει. Υπό τον φόβο ότι ένας ολόκληρος όχλος θα τους λιντσάρει, οχυρώνονται πρόχειρα… Όμως από το ασανσέρ βγαίνει μόνο ένας απλός καθαριστής. Συζητώντας μαζί του, θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τα πάντα. Ακόμα και για το αν αυτό που τους συμβαίνει είναι πραγματικό. Ή μήπως όχι;

Καύσεις (Σρτζαν Σρντιτς, μτφρ. Μαριάννα Αβούρη)

Καύσεις

Εννέα ιστορίες που πραγματεύονται το πρόβλημα της ταυτότητας με ποικίλους αφηγηματικούς τρόπους. Ήρωες πολυσύνθετοι, δοσμένοι με μία μοναδική γλωσσική σχολαστικότητα. Τι σχέση έχουν άραγε ένας λοχαγός, ένας πρόεδρος, ένας άντρας που πηδάει από τη Γέφυρα του Καρόλου και ένας παππούς που ήταν κάθαρμα; Ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς λογοτεχνίας ριζοσπαστικό και ασυμβίβαστο, για το οποίο ο συγγραφέας τιμήθηκε με την υποτροφία Borislav Pekić.

Το χρώμα της γεωγραφίας (Λιουντμίλα Ντιατσένκο, μτφρ. Ελένη Κατσιώλη)

Το χρώμα της γεωγραφίας

Ένας κόσμος ευρύς, μα με έναν τόπο καθαρά προσωπικό με προσανατολισμό στην Ανατολή, αντανακλάται στα ποιήματα της Ουκρανής Λιουντμίλα Ντιατσένκο. Παράλληλα, η γλωσσική, μουσική και συντακτική διάρρηξη με παύσεις και αναπνοές, χαρακτηρίζουν τους στίχους της βραβευμένης ποιήτριας και την καθιστούν μια νέα, βαρύνουσας σημασίας, φωνή στον σύγχρονο ευρωπαϊκό ποιητικό κόσμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.