Η διαΝΕΟσις παρουσιάζει την έρευνά της για τον Πολιτισμό στο Μέγαρο Μουσικής

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διερεύνηση ζητημάτων αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως δημιουργό κοινωνικών αξιών και η κατάθεση προτάσεων για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον χώρο.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ©Yannis Bournias

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, η διαΝΕΟσις και ο Σύλλογος Οι Φίλοι Της Μουσικής διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο "Πολιτισμός: Το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα". Η σπονδυλωτή αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε δύο διαφορετικές αίθουσες, με αφορμή τα 70 χρόνια παρουσίας του Συλλόγου "Οι Φίλοι Της Μουσικής" και τη δημοσίευση της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διερεύνηση ζητημάτων αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως δημιουργό κοινωνικών αξιών και η κατάθεση προτάσεων για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον χώρο.

Η νέα έρευνα θα παρουσιαστεί παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του ιδρυτή της διαΝΕΟσις, Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Προέδρου του Συλλόγου "οι Φίλοι της Μουσικής", Πάνου Δημαρά.

Το πρόγραμμα

Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος

4-4.45 μ.μ. | Συζήτηση με θέμα "Πολιτιστική ταυτότητα και νεολαία: μέθοδοι προσέγγισης"
Εριφύλλη Μαρωνίτη, Συντονίστρια Athens Culture Net, Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση
Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη"

5-5.45 μ.μ. | Συζήτηση με θέμα "Υγειονομική κρίση και πολιτισμός"
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ - Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Σοφία Χανδακά, Συνιδρύτρια Co-museum - Επιμελήτρια Πολιτισμών του Κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη, Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος - Συνθέτης
Συντονισμός: Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

7-7.30 μ.μ. | Χαιρετισμοί
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος & Ιδρυτής της διαΝΕΟσις, Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι Της Μουσικής"

7.30-7.50 μ.μ. | Παρουσίαση της Μελέτης της διαΝΕΟσις για τον Πολιτισμό στην Ελλάδα
Χρήστος Καρράς, Συντονιστής της μελέτης και Σύμβουλος πολιτιστικής στρατηγικής, Senior Consultant στο Ίδρυμα Ωνάση και Senior Associate AEA Consulting

7.50-8.30 μ.μ. | Συζήτηση
Μαριάννα Κάλμπαρη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι Της Μουσικής, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας
Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις

8.30-9 μ.μ. | Μουσικό Μέρος: Νικολία Γαρουφαλίδου (βιολί), Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο)

9 μ.μ. | Cheese & Wine

Η σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις επιχειρεί μία πλήρη χαρτογράφηση του τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα. Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει ο πολιτισμός στην παραγωγή κοινωνικής και οικονομίας αξίας; Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς; Η έρευνα, η οποία θα εκδοθεί και σε βιβλίο, φιλοδοξεί να ανοίξει μια σειρά συζητήσεων και νέων ερευνητικών προσπαθειών για τον σύγχρονο ρόλο του πολιτισμού στην κοινωνία και στην οικονομία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η συγγραφική ομάδα εστιάζει σε οκτώ θεματικές περιοχές και καταλήγει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για πολιτιστικές πολιτικές με στοχευμένες, αναπτυξιακές δράσεις.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η διαΝΕΟσις και ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.