Ελληνική και ξένη λογοτεχνία ανάμεσα στις νέες εκδόσεις Ψυχογιός

Οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν έξι νέους τίτλους βιβλίων των Σόφη Θεοδωρίδου, Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, Φραν Λίτλγουντ, Jennifer Lynn Barnes και Agatha Christie.

εκδόσεις ψυχογιός

Ο ικανός θεραπευτής (Σόφη Θεοδωρίδου)

Ο ικανός θεραπευτής

Ο Ελληνοαμερικανός θεραπευτής Ίων Γουίλσον φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη στις αρχές Νοεμβρίου του 1970, όταν το δικτατορικό καθεστώς έχει ρίξει τη βαριά σκιά του στη χώρα. Επειδή είναι ωραίος "σαν σταρ του σινεμά", όπως διατείνεται η Δώρα Γαλανοπούλου, η κυρία δημάρχου, οι γυναίκες και οι κοπέλες τον τριγυρίζουν εξαρχής όπως οι μέλισσες το μέλι. Όταν αρχίζει να θεραπεύει ασθενείς δίχως αμοιβή, οι ιδιωτεύοντες γιατροί της πόλης τον εχθρεύονται και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον διώξουν. Η όμορφη Νένα, η κόρη του διοικητή της χωροφυλακής, τον ερωτεύεται, αλλά ο Ίων δε θέλει μπλεξίματα με τον πατέρα της και την αποφεύγει. Η Νένα πεισμώνει και, προκειμένου να τον βλέπει συχνότερα, του ζητά να θεραπεύσει τη θεία της, Ισμήνη, κι εκείνος δέχεται. Ανάμεσα σε άλλους που αναλαμβάνει να θεραπεύσει είναι κι η Κρυσταλλία, η κόρη του δημάρχου, όπως κι η νεαρή Φανή.

Καθώς έχει τον τρόπο του να εκμαιεύει μυστικά από τους ασθενείς του, αυτοί του εξομολογούνται όσα βαραίνουν την ψυχή τους και του αποκαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες και δράματα, που άπτονται των πιο σκληρών περιόδων της ελληνικής ιστορίας.

Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας (Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη)

Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας

"Με λένε Μελίνα και είμαι υπερ-ενσυναισθητική. Διαβάζω τους άλλους σαν 'ανοιχτό βιβλίο'. Κανείς δεν μπορεί να μου κρυφτεί ή να με ξεγελάσει. Γι' αυτό και μου ανατέθηκε η εξιχνίαση δύο φόνων που πρόκειται να παραγραφούν σε δεκαεφτά ημέρες. Κανονικά θα ήταν εύκολο. Δυστυχώς, όμως, ο βασικός μου ύποπτος είναι εντελώς απρόσβλητος από τις ιδιαίτερες ικανότητές μου. Και επιπλέον… είμαι βαθιά, παράφορα και αναπόδραστα ερωτευμένη μαζί του".

Η Μελίνα δείχνει αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Με όπλο τη συναισθηματική της τηλεπάθεια αναλαμβάνει όχι μόνο να εξιχνιάσει ένα παλιό έγκλημα αλλά και να ξαναφέρει την ευτυχία σε μια οικογένεια που την έχει στερηθεί. Ακατανίκητοι σύμμαχοί της σε αυτό το εγχείρημα, ένας χαρισματικός εφτάχρονος, το αστείρευτο κέφι της και ο Σάκης Ρουβάς.

Η απίθανη Γκρέις Άνταμς (Φραν Λίτλγουντ, μτφρ. Φωτεινή Πίπη)

Η απίθανη Γκρέις Άνταμς

Η χειρότερη μέρα της ζωής της – ή η μέρα που κερδίζει πίσω τη ζωή της; Μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, εκεί που έχει κολλήσει στην κίνηση καθ' οδόν προς το ζαχαροπλαστείο για να πάρει την τούρτα για τα δέκατα έκτα γενέθλια της κόρης της, η Γκρέις Άνταμς παίρνει ξαφνικά ανάποδες. Δε βάζει τις φωνές, ούτε τα κλάματα, ούτε ξεσπάει. Απλώς βγαίνει από το αυτοκίνητό της και φεύγει. Όχι για να ξεφύγει από τη ζωή της – αλλά για να τη διεκδικήσει και πάλι. Να δρασκελίσει αποφασιστικά προς τη ζωή. Προς την κόρη της που δε θέλει πια να ζει μαζί της και την έχει αποκλείσει από το πάρτι γενεθλίων της. Προς τον άντρα της που της έχει ζητήσει διαζύγιο. Προς το τρομακτικό γεγονός που έχει τινάξει την οικογένειά τους στον αέρα.

Σήμερα θα αποδείξει στην κόρη της ότι, όσο σκληρά κι αν πέφτουμε, μπορούμε πάντα να ξανασηκωθούμε. Γιατί η Γκρέις Άνταμς ήταν απίθανη. Έτσι πίστευαν κάποτε ο σύζυγος και η κόρη της. Μπορεί προς το παρόν να το έχουν ξεχάσει, τόσο αυτοί όσο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Εγκλήματα στην καρδιά του φθινοπώρου (Agatha Christie)

Εγκλήματα στην καρδιά του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η καταχνιά τυλίγει τα πρωινά και μια δροσιά σκεπάζει τα βράδια, αλλά καθώς τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, οι νύχτες γίνονται μεγαλύτερες και οι σκιές μακραίνουν.

Απομονωμένα αγροτόσπιτα, μυστηριώδεις επαύλεις και καταραμένοι τάφοι είναι μερικά από τα σκηνικά για τις 12 ιστορίες της αγαπημένης Agatha Christie στις οποίες πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι συνήθεις ύποπτοι: Μις Μαρπλ και Ηρακλής Πουαρό.

Η τελευταία σεάνς (Agatha Christie, μτφρ. Αύγουστος Κορτώ)

Η τελευταία σεάνς

Αν αγαπάς τα φαντάσματα, τα στοιχειά και τα ανεξήγητα φαινόμενα, αυτή η συλλογή ανατριχιαστικών ιστοριών από την Άγκαθα Κρίστι είναι για σένα. Η αναμφισβήτητη βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας στα πρώτα βήματα της συγγραφικής της καριέρας έγραψε ιστορίες για μέντιουμ που έβλεπαν οράματα, για φαντάσματα που παραμόνευαν στις σκιές, για συναντήσεις με θεότητες και για απόκοσμα μηνύματα από το Υπερπέραν, ακόμα και για έναν άντρα που αλλάζει σώμα με μια γάτα.

Αυτός ο τόμος ρίχνει φως στη σκοτεινή πλευρά της Άγκαθα μέσα από ιστορίες που η ίδια η δημιουργός τους τις ξεχώρισε ως τις "αγαπημένες μου από την περίοδο που έγραφα τη Μυστηριώδη υπόθεση στο Στάιλς ή λίγο πριν από αυτήν", με πρωταγωνιστές σε κάποιες από αυτές τους ακατάβλητους ήρωές της Ηρακλή Πουαρό και μις Μαρπλ.

Η κληρονομιά των Χόθορν (Jennifer Lynn Barnes, μτφρ. Έλλη Συλογίδου)

Η κληρονομιά των Χόθορν

Ένα βήμα μπροστά
Η Έιβερι νόμιζε ότι, λύνοντας τον γρίφο που άφησε πίσω του ο δισεκατομμυριούχος Τομπάιας Χόθορν, θα έδινε απάντηση στο μυστήριο γιατί αποφάσισε να κληροδοτήσει σε εκείνη –μια κοπέλα που του ήταν τελείως ξένη– το σύνολο της περιουσίας του.

Δύο βήματα πίσω
Όμως, καθώς τα παράδοξα στοιχεία παίρνουν μια απρόσμενη τροπή και οι γοητευτικοί όσο και αινιγματικοί εγγονοί του Χόθορν εξακολουθούν να την παρασύρουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η Έιβερι αναπόφευκτα αναρωτιέται σε ποιον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη και ποιος ενδιαφέρεται μονάχα για τα δικά του συμφέροντα.

Τι συμβαίνει όταν η αλήθεια τελικά κρύβει ακόμα περισσότερα μυστικά;
Σύντομα η Έιβερι συνειδητοποιεί ότι πλέον το παιχνίδι αυτό δεν έχει να κάνει μονάχα με το χρήμα και την εξουσία. Τώρα πια διακυβεύεται η ίδια της η ζωή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.