Η επίσημη βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, Gail Holst, στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η Αυστραλο-αμερικανίδα συγγραφέας, πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, θα μιλήσει για το νέο της βιβλίο με τίτλο "Μikis Τheodorakis, his music and politics".

Gail Holst

Ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο από την επίσημη βιογράφο του, την Αυστραλο-αμερικανίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου Gail Holst-Warhaft, παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, η ίδια η συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο της βιβλίο με τίτλο "Μikis Τheodorakis, his music and politics" (Gail Holst-Warhaft, Cambridge Scholars Publishing, Durrell Studies 7, 2023).

Πρόκειται για την μοναδική πλήρη μουσική βιογραφία στα αγγλικά του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), του πλέον παγκόσμια γνωστού Έλληνα συνθέτη. Η πρώτη έκδοση (1980) γράφτηκε με τη συνδρομή και την υποστήριξη του ίδιου του Θεοδωράκη. Η νέα έκδοση κυκλοφορεί μετά τον θάνατό του και επεκτείνει την αξιολόγηση του έργου του στις όπερες, τις συμφωνίες και άλλα έργα που συνέθεσε από το 1980 και μετά. Ως πολιτική φυσιογνωμία στη σύγχρονη Ελλάδα, ο Θεοδωράκης ενσάρκωσε το πνεύμα της αντίστασης στην κατάχρηση της εξουσίας, από τη ναζιστική κατοχή της χώρας του και τον εμφύλιο που ακολούθησε μέχρι την στρατιωτική δικτατορία του 1967-1974 και ακόμα πιο μετά. Βασισμένη στην προσωπική φιλία και συνεργασία της συγγραφέως με τον συνθέτη, αυτή η μουσική βιογραφία είναι ταυτόχρονα μια παθιασμένη και αξιόπιστη αφήγηση του έργου ζωής ενός ανθρώπου, που εκτός από μεγάλος δημιουργός έγινε και λαϊκός ήρωας σε μια εποχή αγωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί απόσπασμα -με ελληνικούς υποτίτλους- από το ντοκιμαντέρ "The Laughing Boy/ Το Γελαστό Παιδί", που γυρίστηκε από την Imagine Media το 2022, σε παραγωγή των Kathryn Baird και Sheila Friel και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Άλαν Γκίλσεναν. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Δεμερτζής, Αστέρης Κούτουλας, Ανδρέας Μαράτος, Στεφανία Μεράκου, Τατιάνα Παπαγεωργίου, GailHolst-Warhaft.

Μετά τις ομιλίες των καλεσμένων και την προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ "Το γελαστό παιδί" (2022), θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος με τη Μαρία Φαραντούρη και την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο διαχρονικός διάλογος γλυπτικής και σχεδίου αποκαλύπτεται στην έκθεση "Ink and Stone"

Η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες, ή ως παράλληλες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2023

Το Διεθνές Ραδιοφωνικό Συνέδριο "Figure it Out: The Art of Living through System Failures" στο Stegi Radio

Καλλιτέχνες, επιμελητές, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και τεχνολόγοι συζητούν για το σημερινό τεχνολογικό τοπίο και μοιράζονται στρατηγικές και πρακτικές ως απάντηση στις ανισότητες και τις ελλείψεις που το διατρέχουν.

Αντίστροφη μέτρηση για την Cheapart Week 2023

Μια ακόμα περιπέτεια τέχνης ετοιμάζει ο θεσμός, με τη συμμετοχή 86 καλλιτεχνών και 9 επιμελητών.

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης "Κοραή 4" περνάει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η δωρεά από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ανακαλύψτε τους τίτλους που θα είναι διαθέσιμοι τις επόμενες ημέρες στο πωλητήριο του μουσείου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (11-17/12)

Δυναμική επιστροφή για την Cheapart, οι νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.