Η επίσημη βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, Gail Holst, στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η Αυστραλο-αμερικανίδα συγγραφέας, πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, θα μιλήσει για το νέο της βιβλίο με τίτλο "Μikis Τheodorakis, his music and politics".

Gail Holst

Ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο από την επίσημη βιογράφο του, την Αυστραλο-αμερικανίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου Gail Holst-Warhaft, παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, η ίδια η συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο της βιβλίο με τίτλο "Μikis Τheodorakis, his music and politics" (Gail Holst-Warhaft, Cambridge Scholars Publishing, Durrell Studies 7, 2023).

Πρόκειται για την μοναδική πλήρη μουσική βιογραφία στα αγγλικά του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), του πλέον παγκόσμια γνωστού Έλληνα συνθέτη. Η πρώτη έκδοση (1980) γράφτηκε με τη συνδρομή και την υποστήριξη του ίδιου του Θεοδωράκη. Η νέα έκδοση κυκλοφορεί μετά τον θάνατό του και επεκτείνει την αξιολόγηση του έργου του στις όπερες, τις συμφωνίες και άλλα έργα που συνέθεσε από το 1980 και μετά. Ως πολιτική φυσιογνωμία στη σύγχρονη Ελλάδα, ο Θεοδωράκης ενσάρκωσε το πνεύμα της αντίστασης στην κατάχρηση της εξουσίας, από τη ναζιστική κατοχή της χώρας του και τον εμφύλιο που ακολούθησε μέχρι την στρατιωτική δικτατορία του 1967-1974 και ακόμα πιο μετά. Βασισμένη στην προσωπική φιλία και συνεργασία της συγγραφέως με τον συνθέτη, αυτή η μουσική βιογραφία είναι ταυτόχρονα μια παθιασμένη και αξιόπιστη αφήγηση του έργου ζωής ενός ανθρώπου, που εκτός από μεγάλος δημιουργός έγινε και λαϊκός ήρωας σε μια εποχή αγωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί απόσπασμα -με ελληνικούς υποτίτλους- από το ντοκιμαντέρ "The Laughing Boy/ Το Γελαστό Παιδί", που γυρίστηκε από την Imagine Media το 2022, σε παραγωγή των Kathryn Baird και Sheila Friel και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Άλαν Γκίλσεναν. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Δεμερτζής, Αστέρης Κούτουλας, Ανδρέας Μαράτος, Στεφανία Μεράκου, Τατιάνα Παπαγεωργίου, GailHolst-Warhaft.

Μετά τις ομιλίες των καλεσμένων και την προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ "Το γελαστό παιδί" (2022), θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος με τη Μαρία Φαραντούρη και την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.