"Τοπία μετέωρου χρόνου" παρουσιάζονται στον "Τεχνοχώρο"

Η Σωτηρία Αλεβίζου έρχεται με μια φθινοπωρινή έκθεση που μας καλεί στην αναζήτηση των βαθύτερων νοημάτων για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σωτηρία Αλεβίζου Τοπία μετέωρου χρόνου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Σωτηρίας Αλεβίζου με τίτλο "Τοπία μετέωρου χρόνου", σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Παντελή Τσάβαλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Με σήμα κατατεθέν τη γραμμή και το σχέδιο, η Σωτηρία Αλεβίζου δημιουργεί τοπία που το συναίσθημα ξεχειλίζει, εμπνευσμένα από τη φύση γύρω μας αλλά αποδοσμένα με έναν τρόπο απόλυτα ξεχωριστό και μοναδικό. Η φύση και η ανθρώπινη φιγούρα μπλέκονται μέσα σε ένα χρόνο που αιωρείται, κρύβοντας παράλληλα βαθύτερα νοήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Παρατηρώντας κανείς τα έργα της νιώθει μια έντονη συγκίνηση για τον χρόνο που τρέχει προκαλώντας μας την ανάγκη συνεχώς να τον δαμάσουμε. Καθώς ο χρόνος μας προσπερνάει δημιουργεί την αίσθηση της στασιμότητας, της ακινησίας και μιας προσωπικής ματαίωσης ότι θα τον νικήσουμε. Η Σωτηρία Αλεβίζου καταθέτει με την τέχνη της τον εαυτό της, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες της με μια καθηλωτική ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει και αν μη τι άλλο παρασέρνει τον θεατή σε μια πραγματικότητα διαφορετική αλλά εξαιρετικά ελκυστική.

Σωτηρία Αλεβίζου Τοπία μετέωρου χρόνου

Ο Παντελής Τσάβαλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει για την έκθεση: "Τα έργα της Σωτηρίας Αλεβίζου κινούνται με άνεση και ευαισθησία σε όλες αυτές τις πολλαπλές φύσεις του σχεδίου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να καταγράφουν όψεις τις πραγματικότητας, μοιάζουν με τοπία. Κορμοί δέντρων, κλαδιά, φυλλωσιές, άνθη, όλα αποδίδονται με σχεδιαστική δεινότητα και λεπτομέρεια που μαρτυρά οξυμένη παρατηρητικότητα, αυξημένη ευαισθησία και ενσυναίσθηση, καθώς και μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να διατηρηθούν μέσω της καταγραφής αυτές οι μικρές, αλλά πολύτιμες στιγμές της ζωής ενός ζωντανού οργανισμού" και συνεχίζει λέγοντας "Αποτελούν τα τοπία ενός μετέωρου χρόνου, μέσα στον οποίο η φύση και ο άνθρωπος είναι ένα ταυτόσημο, οντολογικό σύμπαν το οποίο προσπαθούν να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και ενάντια στις αντιξοότητες της φευγαλέας στιγμής που αλλάζει διαρκώς".

σοφία αλλεβίζου τοπία μετέωρου χρόνου

Η Σωτηρία Αλεβίζου γεννήθηκε το 1968 στη Χαλκίδα. Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας του Δημήτρη Μυταρά, ζωγραφική με τους Γιάννη Αδαμάκο, Άγγελο Αντωνόπουλο και Ιστορία της Τέχνης με τη Βασιλίκα Σαριλάκη και τον Παντελή Τσάβαλο. Το διάστημα 1993-1996 διδάχτηκε ζωγραφική από τον Εδουάρδο Σακαγιάν, Βυζαντινή Αγιογραφία από τους Γιάννη Καρούζο, Κώστα Μαρκόπουλο και Χρήστο Λιόνδα και Θεωρία Τέχνης από το Νίκο Ζία και Ιωάννη Καρατζόγλου στη σχολή Ι.Μ Πειραιά. Το διάστημα 2003-2006 διδάχθηκε Βυζαντινή Αγιογραφία από τον Γιώργο Κόρδη στην "Εικονουργία". Έχει πάρει μαθήματα βασικού σχεδίου με την Ελένη Ζούνη και ακουαρέλας με τη Ρουμπίνα Σαρελάκου. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής και Αρχαιολογίας. Από τον Ιούλιο του 2021 συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC (Art Revisited Collective). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα.

Σωτηρία Αλεβίζου Τοπία μετέωρου χρόνου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σωτηρία Αλεβίζου. Τοπία μετέωρου χρόνου

  • Ζωγραφική

Με σήμα κατατεθέν τη γραμμή και το σχέδιο, η Σωτηρία Αλεβίζου δημιουργεί τοπία που το συναίσθημα ξεχειλίζει, εμπνευσμένα από τη φύση γύρω μας αλλά αποδοσμένα με έναν τρόπο απόλυτα ξεχωριστό και μοναδικό. Η φύση και η ανθρώπινη φιγούρα μπλέκονται μέσα σε ένα χρόνο που αιωρείται, κρύβοντας παράλληλα βαθύτερα νοήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Η Σωτηρία Αλεβίζου καταθέτει με την τέχνη της τον εαυτό της, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες της με μια καθηλωτική ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει και παρασέρνει τον θεατή σε μια πραγματικότητα διαφορετική αλλά εξαιρετικά ελκυστική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.