Μη χάσετε τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης "Contemporary Womanhood 1.0" στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Με μια πληθώρα παράλληλων δράσεων που εξετάζουν την έννοια του σώματος, της "θηλυκότητας" και του κοινωνικού φύλου συνεχίζεται η έκθεση στο MOMus μέχρι 8 Οκτωβρίου

momus

Μαθήματα γιόγκα, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και περφόρμανς γύρω από θέματα εικαστικής δημιουργίας και έμφυλων ταυτοτήτων συνθέτουν το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων τον τελευταίο μήνα λειτουργίας της έκθεσης "Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες" στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

MOMus

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Μαθήματα γιόγκα με τη Ναταλία Λαδά | Τετάρτη 20, 27 Σεπτεμβρίου & 04 Οκτωβρίου 2023, 7 μ.μ

Μέσα από τέσσερις συναντήσεις, με οδηγό το φιλοσοφικό σύστημα της γιόγκα, τα άτομα που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τη δική τους φύση και δυναμική, να αφουγκραστούν το σώμα τους και να συνδεθούν βαθιά με αυτό. Χρησιμοποιώντας το σώμα ως βιωματικό εργαλείο, πλησιάζουμε στην προσωπική μας απελευθέρωση από το παρελθόν, στην θεραπεία καθώς και στην προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση, με στόχο οι συναντήσεις αυτές να αποτελέσουν δίαυλο επαναδιαπραγμάτευσης και επανένωσης.

Βιογραφικό: Η Ναταλία Λαδά είναι μαθήτρια γιόγκα από το 2011 και πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα από το 2017. Έχει παρακολουθήσει παραπάνω από 1000 ώρες εκπαίδευσης της Yoga Alliance, σεμινάρια και εργαστήρια. Μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται στην παραδοσιακή Hatha Yoga, τεχνικές διαλογισμού και θεραπευτική γιόγκα.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr. Οι πρώτες δύο συνεδρίες (13.09, 20.09) θα πραγματοποιηθούν στον εκθεσιακό χώρο της περιοδικής έκθεσης "Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες" στο μουσείο (μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 7 άτομα), ενώ οι δύο επόμενες συνεδρίες (27.09, 04.10) στην ταράτσα του μουσείου (μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 10 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. | Κόστος συμμετοχής: 10€ για κάθε μάθημα | Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία στη γιόγκα. Ενδείκνυται η συμμετοχή με άνετα ρούχα. | Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν το δικό τους στρώμα γιόγκα.

Artist talk με την Τζόνα Σαχπάζης | Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, 8 μ.μ

Η Τζόνα Σαχπάζης αντλεί από τα βιώματά της ως μια τρανς θηλυκότητα και επιδιώκει να εξερευνήσει την υλικότητα και το γίγνεσθαι του queer και τρανς σώματος, μέσα από έννοιες όπως το τραύμα, η ενσωματωμένη μνήμη, το συναίσθημα, το τερατώδες και το μετα-ανθρώπινο μέλλον. Επικεντρώνεται σε οπτικές και αισθητηριακές εξερευνήσεις μεταξύ φωτογραφίας, γλυπτικής και ζωγραφικής, δημιουργώντας μετα-Φρανκενσταϊνικές μορφές, εμπνευσμένες από το έργο της Susan Stryker (γεν. 1961, Αμερικανίδα θεωρητικός, συγγραφέας, καθηγήτρια ιστορικός, της οποίας το έργο εστιάζει σε ζητήματα φύλου και ανθρώπινης σεξουαλικότητας).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από το έργο της εικαστικού, το βίωμα της τρανς θηλυκότητας στην εικαστική παραγωγή, επαναπροσδιορίζοντας ζητήματα ορατότητας και ενσωμάτωσης στο καλλιτεχνικό και θεσμικό πλαίσιο.

Momus Tzona Saxpazis

Σωματική γλυπτική performance της Νάσιας Συντέτα "To incubate" | Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, 8 μ.μ

Το έργο "To incubate" της Νάσιας Συντέτα είναι μια σωματική γλυπτική performance που εντάσσεται στη θεματική της εκκόλαψης του ανώτερου πνευματικού εαυτού, θέμα που η γλύπτρια εξερευνάει με δράσεις της τον τελευταίο χρόνο. Με κοινό γνώμονα την γέννηση και την ιεροτελεστική έκφανση της θηλυκότητας, μετατρέπει τον χώρο σε έναν βωμό όπου οργανικά αντικείμενα της προσωπικής συλλογής της, όπως κρύσταλλοι, εξωσκελετοί θαλάσσιων οργανισμών, κοχύλια και κοράλλια κ.α., συνθέτουν ένα ζωντανό γλυπτό που θα δημιουργεί η ίδια μέσω της επιτελεστικής δράσης. Η ίδια, ως ιέρεια αυτής της νέας αδογματικής θρησκείας που δημιουργείται, προσεύχεται μέσω της δράσης προς την ανώτατη φύση της θηλυκότητας.

Μέσα από το ηχητικό τοπίο που θα αγκαλιάζει τον χώρο θα επιτευχθεί μια άυλη αφήγηση της κάθαρσης μέσα από το μυστήριο της γέννησης και της βάφτισης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του μουσείου, απέναντι από το έργο της Άλεξ Μυλωνά με τίτλο "Η γέννηση της Αφροδίτης".

Momus Nasis Sinteta

Προβολή του project "WOMANIFESTO" | Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023, 8 μ.μ

Η εικαστικός Έφη Σπύρου και η ομάδα της μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας "RUNONART" προσκαλεί στο σύνολο 30 γυναίκες δημιουργούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο δίνοντας για ένα λεπτό on camera την δική τους διακήρυξη στις προκλήσεις των καιρών. Οι καλλιτέχνιδες θέτουν ερωτήματα γύρω από την καταγωγή, την ταυτότητα, την ανθρωπινότητα, την μνήμη και την απώλεια, την εξουσία, το περιβάλλον, την γη και την γλώσσα, το Άλλο-το άγνωστο ή το οικείο, το τραύμα και την απελευθέρωση, τον Έρωτα.

Momus womanifesto

Το project "WOMANIFESTO" ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικά με δεκαπέντε γυναίκες δημιουργούς, ως "WOMANIFESTO I", τον Οκτώβριο του 2021 και συνέχισε με ακόμα δεκαπέντε δημιουργούς, ως WOMANIFESTO II, τον Οκτώβριο του 2022. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να υπάρξει το πρώτο μωσαϊκό φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας φωνής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες

  • Γλυπτική

Η γλυπτική ως μορφή τέχνης και ένας μύθος-προφορική παράδοση λειτουργούν ως κοινή βάση και δημιουργική αφετηρία για τις προσωπικές, ιδιαίτερες, ευαίσθητες και συγχρόνως δυναμικές, εικαστικές χειρονομίες 14 σύγχρονων γυναικών καλλιτέχνιδων στην έκθεση. Στην έκθεση, η οποία φιλοξενείται απόλυτα στοχευμένα στο τμήμα σύγχρονης γλυπτικής του MOMus, ένα μουσείο που ιδρύθηκε από τη γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά και αφιερώθηκε στην τέχνη της γλυπτικής, επιχειρείται ένα άυλο γεφύρωμα της μετάβασης από το μοντέρνο στο σύγχρονο, όχι μόνο στο μέσο της γλυπτικής αλλά και στην ίδια την εικαστική δημιουργία και ζωή. Βασικός πυλώνας της έρευνας της έκθεσης αποτελεί το έργο της ψυχαναλύτριας και ακτιβίστριας Κλαρίσα Πίνκολα Εστές και πιο συγκεκριμένα το βιβλίο της με τίτλο «Οι γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους». Από τους διαισθητικούς, διερευνητικούς και καθαρτικούς μύθους που σχετίζονται με την αδάμαστη φύση της γυναίκας και αποτυπώνονται στο εν λόγω βιβλίο, η παρούσα έκθεση εστιάζει σε αυτή για τη Γυναίκα Σκελετό, την πιο γνωστή ιστορία από την προφορική παράδοση των Εσκιμώων. Σύμφωνα με τον μύθο, μια γυναίκα που βιώνει την απόλυτη απόγνωση και ζει ως ένα τερατόμορφο πλάσμα κάτω από το νερό, καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφη την ουσία της ύπαρξής της και τελικά να αναγεννηθεί, μέσα από την δύναμη της μεταμόρφωσης. Το τρίπτυχο ζωής – θανάτου – ζωής που περιγράφεται στον μύθο καθιστώντας τον θάνατο ως ένα μεταβατικό μονοπάτι μεταστοιχείωσης, μετατροπής και μετάλλαξης, λειτουργεί ως κοινό νήμα για τους άξονες που διατρέχουν όλη την έκθεση: το ίδιο το μέσο της γλυπτικής, την εικαστική χειρονομία, τη θέση της γυναίκας καλλιτέχνη, και τη μετάλλαξη όλων αυτών από εδραιωμένες ιδέες και παγιωμένα, μη προσβάσιμα και στιβαρά πρότυπα σε κάτι πιο ρέον, νέο και τελικά ξανά ζωντανό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.