Συλλογή 1800 περίπου τεκμηρίων διεθνούς βιβλιογραφίας της Μαρία Κάλλας στην ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του μηνιαίου δελτίου Προσκτήσεων παρέλαβε από τον κύριο Benedict Gagelmann μία συλλογή με βασικό αντικείμενο τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου.

Μαρία Κάλλας

Στις 21 Ιουνίου 2022  η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρέλαβε από τον κύριο Benedict Gagelmann, κάτοικο Γερμανίας, μια συλλογή 1800 περίπου τεκμηρίων διεθνούς βιβλιογραφίας που αφορά τη Μαρία Κάλλας. Η συλλογή αυτή αποτελεί καρπό πολυετούς αναζήτησης από τον δωρητή βιβλίων και περιοδικών σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, με βασικό αντικείμενο τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου. 

Το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει ενδεικτικά βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels, αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, fanzins, τράπουλες και γραμματόσημα. Εκτός των κύριων ευρωπαϊκών γλωσσών, υπάρχουν πολλές εκδόσεις σε γλώσσες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της της Άπω Ανατολής. 

Το υλικό της δωρεάς βρίσκεται υπό επεξεργασία και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο ερευνητικό κοινό.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποφάσισε να δημοσιεύει κάθε μήνα ένα σύντομο δελτίο προσκτήσεων, με το οποίο θα ενημερώνει για τις πρόσφατες προσκτήσεις της, εφιστώντας την προσοχή του ερευνητικού και αναγνωστικού κοινού στα πρόσφατα πολύτιμα αποκτήματά της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.

Στη νέα της ατομική έκθεση, η Εγκράτεια Ρούμπου κάνει "βουτιά στο αβέβαιο της ανθρώπινης ύπαρξης"

Η χωρίς ανάσα βύθιση, οι εσωτερικές δονήσεις, το αγκομαχητό, η αδιάκοπη εσωτερική πάλη αφήνουν εκκωφαντικό αποτύπωμα στο ζωγραφικό έργο της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο "κάποιες φορές ακούω τόσο δυνατά το μέσα μου".

Αρχαιολογικά ευρήματα γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και "μορφές σε λίθο" που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα ερευνητικό πρότζεκτ στο State of Concept εξετάζει ζητήματα γραφειοκρατίας και οικοδόμησης του έθνους

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών.