Στην έκθεση "Aphrodisiac Intelligence" η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου διερευνά τη σχέση ανθρώπου και μηχανής

Η νέα σειρά έργων της εικαστικού εξερευνά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή τέχνης.

Aphrodisiac Intelligence

Η γκαλερί Polana Institute από τη Βαρσοβία παρουσιάζει στην Ύδρα την ατομική έκθεση της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου με τίτλο "Aphrodisiac Intelligence". Η νέα σειρά έργων  της εικαστικού εξερευνά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή τέχνης. Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου χρησιμοποιεί τεχνική κολάζ συνδυάζοντας τη ζωγραφική και τις αλγοριθμικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι) για να διερευνήσει ποιητικά τη σχέση ανθρώπου και μηχανής.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο "Keresbino Hydra". Παράλληλα θα παρουσιαστεί το νέο τεύχος του περιοδικού "Janus" με εικόνες που δημιούργησε η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, με τη συμβολή του αλγόριθμου και κείμενα της δημοσιογράφου Έφης Φαλίδα (Τα Νέα).

Aphrodisiac Intelligence

Στο έργο της "Aphrodisiac Intelligence", η εικαστικός δημιουργεί την πρώτη ύλη της χρησιμοποιώντας αλγόριθμο και δεδομένα. Αφού πρώτα εκμαιεύσει από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τις ψηφιακές εικόνες που την ενδιαφέρουν, στη συνέχεια παρεμβαίνει με ζωγραφική και κολάζ. Καθώς περιηγούμαστε στην έκθεση αναπόφευκτα αναρωτιόμαστε τι δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και τι από τη μηχανή.

Aphrodisiac Intelligence

Στην καλλιτεχνική πρακτική της η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου χρησιμοποιεί μέσα όπως η ζωγραφική, η κινούμενη εικόνα, το κολάζ, το σχέδιο και οι εκδόσεις. Συχνά εντοπίζει την πρώτη ύλη της σε περιοδικά κι εφημερίδες περασμένων δεκαετιών. Ζωγραφίζει απευθείας πάνω στις τυπωμένες σελίδες, δημιουργεί κολάζ, φωτογραφίζει και ξανατυπώνει τις εικόνες που επιλέγει, σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με το ίδιο το υλικό, με την εικόνα, με τα όρια και με τις τεχνικές. Πολλές φορές οι εικόνες της επιστρέφουν με τη μορφή περιοδικού, όπως συμβαίνει στην ιδιότυπη περίπτωση του "Janus femzine". Για τη δημιουργία του οποίου η καλλιτέχνης άντλησε την ιδέα της έκδοσής του ως έντυπο πειραματικού χαρακτήρα από δύο fanzines της δεκαετίας του 1970 που μοιράζονταν τον ίδιο τίτλο, "Janus". Το ένα επικεντρωνόταν στην ποίηση και την επιστημονική φαντασία και εκδιδόταν στο Μάντισον του Γουισκόνσιν από μια ομάδα φεμινιστριών. Ενώ το άλλο, συνονομάτο "Janus", απευθυνόταν στο ανδρικό φύλο, εκδιδόταν στο Λονδίνο και είχε ερωτικό περιεχόμενο.

Aphrodisiac Intelligence

Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου εμπνέεται και από τις δύο αυτές εκδόσεις για να δημιουργήσει το δικό της "Janus", ως μια αυτοέκδοση που κυκλοφορεί σε 150 αντίτυπα εμπαίζοντας και σχολιάζοντας τις στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από τη θηλυκότητα και τους ρόλους της. Κάθε τεύχος του "Janus" προκύπτει από τη συνεργασία της εικαστικού και μιας προσκεκλημένης από την ίδια προσωπικότητα. Έτσι το τρίτο τεύχος του "Janus femzine" που θα παρουσιαστεί στην Ύδρα περιέχει εικόνες που προέκυψαν από τους πειραματισμούς της ζωγράφου με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η δημοσιογράφος Εφη Φαλίδα με αφορμή αυτές τις εικόνες επινοεί ένα σενάριο γύρω από τη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής παρουσίας. Από τη σύζευξη εικόνας -λόγου προκύπτει ένα τεύχος αφιερωμένο στην επέλαση των μηχανών και τον ενθουσιασμό αλλά και την ανησυχία που μας προκαλεί.

Εγκαίνια: 19/6 (6 μ.μ.)

Info: "Keresbino Hydra | 19-22/6 | 12-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.