Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Platon.H εξυμνεί τη θεραπευτική δύναμη της φύσης στην Ύδρα

Είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του ανήσυχου και πολυσχιδούς καλλιτέχνη, που έχει δημιουργήσει το πλούσιο και ενδιαφέρον έργο του σε λαμπρές καλλιτεχνικές μητροπόλεις του κόσμου.

Φύση-Ω-Θεραπεία

Στον Platon.H (Πλάτωνα Αλέξη Χατζημιχάλη), είναι αφιερωμένη η έκθεση "Φύση-Ω-Θεραπεία" 1995-2023 Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ανόι, Βρυξέλλες, Ραμπάτ, Ύδρα, που φιλοξενεί από τις 3-30 Ιουνίου το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του ανήσυχου και πολυσχιδούς καλλιτέχνη, που έχει δημιουργήσει το πλούσιο και ενδιαφέρον έργο του σε λαμπρές καλλιτεχνικές μητροπόλεις του κόσμου, όπως αυτές που αναφέρονται στον υπότιτλο της έκθεσης.

Φύση-Ω-Θεραπεία

Προερχόμενος από καλλιτεχνική οικογένεια τριών γενεών, ο Platοn.H και μεγαλώνοντας  σε γαλλικό και ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό περιβάλλον έζησε μέσα στους κύκλους στους οποίους κινήθηκαν τόσο η γιαγιά του, η γνωστή λαογράφος και συγγραφέας Αγγελική Χατζημιχάλη όσο και οι γονείς του (αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος) και μεγάλωσε ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων που ζούσαν και εργάζονταν στο Παρίσι και την Αθήνα μεταξύ του 1950 και του 1970. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιέβαλαν τον Platοn. H από μικρή ηλικία με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα και την τέχνη του. Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Παππάς, Γιώργος Μαυροΐδης, Κώστας Κουλεντιανός, Θανάσης Τσίγκος, Ιάσων Μολφέσης, Δημοσθένης Κοκκινίδης ήταν μέντορες και δάσκαλοί του, ενώ οι Francois Morellet και  Vasarely επηρέασαν την έμπνευση και την τεχνοτροπία του. 

Φύση-Ω-Θεραπεία

Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως "παιδί του Ματαρόα", του γνωστού πλοίου όπου περισσότεροι από 130 Έλληνες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Ιταλία και Γαλλία στις αρχές του Εμφυλίου.

Φύση-Ω-Θεραπεία

Τα εντελώς πρωτότυπα έργα που παρουσιάζει στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, τα έχει δημιουργήσει αποκλειστικά με υλικά και στοιχεία που έχει αντλήσει από τη φύση. Η εικαστική ματιά του Platon.H εστιάζεται μόνιμα σχεδόν στα θαυμαστά φυσικά δημιουργήματα, από τα οποία εμπνέεται, μετασχηματίζοντας στη συνέχεια τα φυσικά υλικά σε έργα θαρραλέα, άλλοτε γλυπτά, συνθέσεις, κατασκευές ή άλλοτε φωτογραφίες, πάντα μέσα από μια εντελώς αντισυμβατική προσέγγιση. Υμνεί τη φύση σε μια δημιουργική και θεραπευτική αλληλεπίδραση με την τέχνη, η οποία έδωσε και τον εύγλωττο τίτλο στην έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Ο Platon.H μπορεί με το έργο του να ζωντανεύει τη νεκρή φύση, να δοξάζει και να τιμά κάθε κομμάτι της.

Εγκαίνια: 3/6 (8 μ.μ.)

Info: Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας | 3-30/6 | Καθημ., 9 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.