Βραβευμένη λογοτεχνία και αστυνομικά best seller στις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεών Διόπτρα

Δώδεκα νέα βιβλία κυκλοφορούν στην ώρα για τις καλοκαιρινές αναγνώσεις.

Εκδόσεις Διόπτρα

Βραβευμένη λογοτεχνία και αστυνομικά best seller ξεχωρίζουν στις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεών Διόπτρα. Μεταξύ αυτών συναντάμε το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, καθώς και το καινούριο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού, το βραβευβένο με National Book Award 2021 "Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ" και το υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022 βιβλίο "Η αποικία". Στην κατηγορία των non fiction βιβλίων έρχονται δύο νέες προτάσεις: το βιβλίο του αστροφυσικού Neil deGrasse Tyson "Αστρικός αγγελιοφόρος" και αυτό του Vaclav Smil "Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα".

Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12 (Πασχαλία Τραυλού)

Το υπόγειο στην οδο Ήρας 12

H ηρωίδα θα βρει αναπάντεχα την άκρη στη μονή της Αγίας Λεχούσας χάρη στις γνώσεις της μοναχής Υακίνθης και στην αυτοθυσία του δάσκαλου Στρατή Κλωναρίδη. Έκτοτε μάχεται στο υπόγειο της οδού Ήρας 12 για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν την καρδιά και το σώμα τους. Μόνο που ως τα στερνά της τη βασανίζει η αρχέγονη αμφιβολία αν είναι φόνισσα ή... αγγελοποιός, αν η αυτοδιάθεση και η ελευθερία είναι αμαρτία ή δικαίωμα. Η γυναίκα δεν είναι απλώς το συμπλήρωμα στη ζωή του άντρα, κάτι σαν το παράρτημα σ’ ένα κείμενο. Είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό στη δημιουργία του Παντοδύναμου. Κι αν μπει σε λάθος θέση, χάνεται και το νόημα αυτού του κόσμου.

Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω (Κώστας Κρομμύδας)

Κι ως την άλλη ζωή θα σε λατρεύω

Μία γυναίκα προσπαθεί να διεκδικήσει τα όνειρά της κόντρα σε κανόνες και εμπόδια. Κόντρα σε όσους θέλησαν να την κάνουν να σωπάσει.

Η νύχτα θα είναι μεγάλη (Santiago Gamboa, μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου)

Η νύχτα θα είναι μεγάλη

Ένα μικρό κομβόι αυτοκινήτων πέφτει σε ένοπλη ενέδρα σ’ έναν αγροτικό δρόμο στην επαρχία της Κάουκα. Ο μόνος μάρτυρας του μακελειού είναι ένα νεαρό αγόρι. Λίγο αργότερα στο σημείο της σύγκρουσης όλα τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί – από τα χτυπημένα αυτοκίνητα και τα πτώματα μέχρι τον τελευταίο κάλυκα. Είναι λες και τίποτε δεν συνέβη ποτέ εκεί. Ένα τραχύ και αιφνιδιαστικό θρίλερ, που αποτυπώνει με ακρίβεια μια χώρα όπου η βία, η διαφθορά και η απελπισία παίρνουν κάθε μέρα νέα, όλο και πιο απροσδόκητη μορφή.

Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου (Bella Mackie, μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου)

Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου

Όταν η Γκρέις Μπέρναρντ ανακαλύπτει ότι ο απών εκατομμυριούχος πατέρας της έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της ετοιμοθάνατης μητέρας της για βοήθεια, ορκίζεται εκδίκηση και ετοιμάζεται να σκοτώσει κάθε μέλος της οικογένειάς του. Οι αναγνώστες παρακολουθούν την Γκρέις καθώς διαλέγει τους συγγενείς της έναν προς έναν – και το αποτέλεσμα είναι τόσο φρικιαστικό όσο και διασκεδαστικό σε αυτή την ασεβή σκοτεινή φαρσοκωμωδία, που μιλάει για την αρχοντιά, την οικογένεια, την αγάπη και τον φόνο. Στη συνέχεια όμως η Γκρέις φυλακίζεται για έναν φόνο που δεν διέπραξε.

Η αποικία (Audrey Magee, μτφρ. Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης)

Αποικία

Το καλοκαίρι του 1979, ενώ η βία σαρώνει την Ιρλανδία, δυο ξένοι φτάνουν σ’ ένα μικρό νησί στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της: ο κύριος Λόιντ, Άγγλος ζωγράφος, και ο Ζαν-Πιερ Μασόν, Γάλλος γλωσσολόγος. Ο καθένας έχει μια αντίληψη για το τι είναι το νησί, και οι δυο ελπίζουν να συλλάβουν την ουσία του, ο ένας με τους πίνακές του, ο άλλος μελετώντας και διασώζοντας τη γλώσσα των ντόπιων. Αλλά οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού έχουν δική τους γνώμη για το τι είναι καλό για τους ίδιους. Μια δυνατή ιστορία για την τέχνη, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τις καλές προθέσεις, που δεν αρκούν, και το βαθύ, αγιάτρευτο τραύμα της αποικιοκρατίας.

Στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker 2022. Στη βραχεία λίστα για το βραβείο Orwell 2022.

Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία (Emily Henry, μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος)

Ανθρωποι που διαβάζουν στην παραλία

Ένα καλοκαίρι, δύο συγγραφείς χωρίς έμπνευση και ένα στοίχημα που θα τους κάνει να αναθεωρήσουν όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα. Μια συγγραφέας ρομαντικών βιβλίων που δεν πιστεύει πια στην αγάπη και ένας βραβευμένος συγγραφέας υψηλής λογοτεχνίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερό τους εφιάλτη: την έλλειψη έμπνευσης! Ένα μουντό απόγευμα, πάνω στην απελπισία της στιγμής, θα βάλουν ένα αρκετά ριψοκίνδυνο στοίχημα Οι κανόνες είναι απλοί: όποιος πουλήσει πρώτος το βιβλίο του, κερδίζει.

Από την Ισπανία με απάτη (Elena Armas, μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος)

Από την Ισπανία με απάτη

Ακόμα και το πιο μικρό ψέμα μπορεί να πάρει την πιο περίεργη τροπή. Η Καταλίνα Μαρτίν χρειάζεται απεγνωσμένα έναν σύντροφο για τον γάμο της αδερφής της. Το μικρό αθώο ψέμα της για τον υποτιθέμενο Αμερικανό φίλο της έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και όλος της ο κύκλος ανυπομονεί να τον γνωρίσει…Εκείνη έχει μόλις τέσσερις εβδομάδες για να βρει έναν πρόθυμο συνεργό στην πλεκτάνη της και να διασχίσουν μαζί τον Ατλαντικό: Νέα Υόρκη-Ισπανία δεν είναι μια σύντομη πτήση.

Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ (Malinda Lo, μτφρ. Μαρία Φακίνου)

Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ

Η Αμερική του 1954 δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να ερωτευτούν δύο κορίτσια, ειδικά στην ιστορική Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο. Ο μακαρθισμός και η παράνοια του Κόκκινου Τρόμου απειλεί τους πάντες, και τους Κινέζους Αμερικανούς όπως η Λίλι. Με τον φόβο της απέλασης να σκιάζει τον πατέρα της η Λίλι και η Καθ ρισκάρουν τα πάντα ώστε ο έρωτάς τους να αντικρίσει το φως του ήλιου. 

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα: National Book Award 2021, Asian/Pacific American Award for Youth Literature, Stonewall Βook Award, Printz Honor.

Πράγματα που όλοι προσμένουμε (Sophie Blackall, μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη)

Πράγματα που όλοι προσμένουμε

Πράγματα που όλοι προσμένουμε, μικρά και μεγάλα, πράγματα που θα μας αναπτερώσουν το ηθικό και θα μας κάνουν να γελάμε και να ελπίζουμε. Πράγματα που θα είναι πάντα εκεί αν τα αναζητήσουμε, όπως ο ήλιος που ανατέλλει· πράγματα που θα μπορούμε να κάνουμε όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από ένα σύννεφο, όπως να φτιάξουμε ένα γλυκό για τους φίλους μας ή να γράψουμε ένα γράμμα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο· και πράγματα απρόσμενα, όπως να ερωτευτούμε. Μέσα από προσωπικές ιστορίες, ζωγραφιές και πράγματα που όλοι προσμένουμε, η Sophie Blackall δείχνει ότι πάντα ­υπάρχει κάτι φωτεινό στον ορίζοντα, και μερικές φορές ο ορίζοντας ­βρίσκεται πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Σχεδόν μήνας του μέλιτος (Christina Lauren, μτφρ. Ουρανία Τουτουντζή)

Σχεδόν μήνας του μέλιτος

Η Όλιβ ήταν πάντα άτυχη. Στα επαγγελματικά, στον έρωτα, σε όλα!Από την άλλη, η δίδυμη αδελφή της Άμι είναι το άκρως αντίθετο. Η ζωή της μοιάζει βγαλμένη από ρομαντική ταινία:  ετοιμάζεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της και κατάφερε να οργανώσει τον γάμο των ονείρων της κερδίζοντας διαγωνισμούς στο ίντερνετ. Όμως τότε η ατυχία χτυπά κόκκινο και όλοι οι καλεσμένοι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, εκτός από την Όλιβ και τον αντιπαθέστατο κουμπάρο του ζευγαριού Ίθαν. Και τώρα υπάρχει η ευκαιρία για ένα πληρωμένο ταξίδι στη Χαβάη για δύο άτομα!

Αστρικός αγγελιοφόρος (Neil deGrasse Tyson, μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής)

Αστρικος Αγγελιοφόρος

Ο Neil deGrasse Tyson, ως αστροφυσικός, σκέφτεται με τις διαστάσεις και την προοπτική του σύμπαντος. Βλέποντας με αυτή τη συμπαντική προοπτική τον πολιτισμό μας στη Γη, φωτίζει τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας –τον πόλεμο, τη θρησκεία, την αλήθεια, την ομορφιά, το φύλο, τη φυλή- με έναν νέο τρόπο. Έναν τρόπο που γεννά μια βαθύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και ενότητας ανάμεσά μας.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα (Vaclav Smil, μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής)

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Πόσο επικίνδυνο είναι να ταξιδεύεις με αεροπλάνο; Πόσο ζυγίζουν όλες οι αγελάδες του πλανήτη; Και τι μας κάνει ευτυχισμένους; Στο "Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα" ο πανεπιστημιακός Vaclav Smil, μέσα από στατιστικές και διαγράμματα που μας ξαφνιάζουν και μας προκαλούν να σκεφτούμε βαθύτερα, μας καθιστά συνοδοιπόρους του σε μία περιπέτεια συλλογής επιστημονικών στοιχείων για τα έθνη και τους κατοίκους της Γης, τα καύσιμα και τα τρόφιμα που τους παρέχουν ενέργεια, τις μεταφορές και τις εφευρέσεις του σύγχρονου κόσμου και για το πώς όλα αυτά επηρεάζουν τον ίδιο τον πλανήτη μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.