"M' ένα βιβλίο συζητώ" για το βιβλίο "Ένας καλλιτέχνης της πείνας"

Μια δημιουργική συζήτηση γύρω από την αλληγορική νουβέλα, του Φραντς Κάφκα: "Ένας καλλιτέχνης της πείνας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτεμπεργκ.

Βιβλία

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ", την Κυριακή 7 Μαίου (6.30 μ.μ.) στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων. Η νέα δημιουργική συζήτηση επικεντρώνεται στην αλληγορική νουβέλα, του Φραντς Κάφκα: "Ένας καλλιτέχνης της πείνας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτεμπεργκ. 

"Ο καλλιτέχνης του Κάφκα, συνεπής με την απόφαση του για αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία, ζει κλεισμένος σε κλουβί, σε μόνιμη στέρηση διατροφής, σε κατάσταση πείνας. Προσπαθεί να διαλεχτεί με γενναιόδωρο και ειλικρινή τρόπο με τους "φύλακες" που θα σεβαστούν την επιθυμία του για έλλειψη επιθυμίας θανάτου, πηγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, ώστε να βοηθηθεί να αποκαταστήσει μια σχέση αληθινής εμπιστοσύνης με το κοινό του. Ιδιαίτερα όταν το κοινό τον βλέπει να τραγουδά δεν μπορεί να πιστέψει ότι ταυτόχρονα δεν τρώει! Δεν σταματά την προσπάθεια του για το άπιαστο, το άφταστο, ούτε ακόμα όταν φτάνει στο κρίσιμο χρονικό όριο εξάντλησης. Ένα παιχνίδι διακοπτόμενο, παράλογο όπως πιστεύει καθώς ο ίδιος διχάζεται ανάμεσα στο απεριόριστο της αυθεντική επιθυμίας, που επιμένει να εκπροσωπεί και το περιορισμένο της εφήμερης απόλαυσης στο οποίο εξαναγκάζεται να συμμετέχει. Αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά του! Με το εύρημα αυτό ο Κάφκα επιχειρεί να μιλήσει για το θέμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω μιας σύγχρονης μεταγραφής της βιβλικής πτώσης, που τοποθετεί την πρωταρχική απώλεια του χαμένου παραδείσου, στη βάση του ανθρώπινου ανικανοποίητου".

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου - πολιτιστική, εθελοντική ΜΚΟ από το 1977- έχει διοργανώσει 450 εκδηλώσεις "Μ' ένα βιβλίο συζητώ", ενώ δημιούργησε 906 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!". Με ευχαριστώ στα μάτια, τις υποδέχονται σε εκατοντάδες σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, οι πιο ευαίσθητοι δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και οι νέοι μας! Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, έργο ποιότητας και πολιτισμού με σκοπό τη διάδοση του ποιοτικού βιβλίου, την ενδυνάμωση της κουλτούρας και των επιχειρηματικών αξιών της.

Για το zoom link της συζήτησης: ονοματεπώνυμο στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.