"The Living Oracle": Το Okay Initiative space μετατρέπεται σε ένα εικαστικό μαντείο

Η Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Lucia Graf φέρνει τη νέα της έκθεση στην Αθήνα και διερευνά τις διάφορες τεχνικές μαντείας.

The Living Oracle Lucia Graf

Το Okay Initiative space παρουσιάζει την ατομική έκθεση "The Living Oracle" της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lucia Graf, την Πέμπτη 30/3. Πρόκειται για μία site-specific εγκατάσταση με την ίδια παρούσα, να πραγματοποιεί reading performances (επιτελέσεις ανάγνωσης) κατά την διάρκεια των ωραρίων λειτουργίας, μεταμορφώνοντας τον χώρο, σε ένα μικρό μαντείο στην οδό Κεφαλληνίας.

Από το 2017, το έργο της Lucia Graf έχει αναπτυχθεί πάνω στην μελέτη μιας πληθώρας τεχνικών μαντείας -από την ανάγνωση φλιτζανιών καφέ, καρτών Ταρώ, ονείρων και επισκέψεων σε τόπους μαντείας της αρχαίας Ελλάδας- μέσω της χρήσης κειμένου, εκτύπωσης, εγκατάστασης και πρακτικών ανάγνωσης. Τα μαντεία είναι χώροι επικοινωνίας. Είναι τόποι που περιέχουν, αποθηκεύουν και μεταδίδουν πληροφορίες. Η συμβουλή από ένα μαντείο περιλαμβάνει αβεβαιότητες, ερωτήματα που μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε, να ακούσουμε αλλά και να μιλήσουμε. Ωστόσο οι χρησμοί δεν μας λένε σχεδόν τίποτα, δεν αποκαλύπτουν, παραμένουν πάντα ασαφείς. Δεν παρέχουν καμιά σιγουριά, αλλά υποδείξεις και σημάδια, συσχετίζοντας την ασάφεια με την αμφιβολία και συμβάλλουν έτσι στον στοχασμό μας.

Διαβάστε Επίσης

Η ερμηνεία αυτών των υπαινιγμών προσφέρει θάρρος να αυξήσει κανείς τη δική του δύναμη κρίσης για να γίνει ο ερμηνευτής -να παρατηρήσει τον εαυτό του και τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Οι χρησμοί (αν)ασφαλίζουν τον εαυτό, μετατρέποντας τα ερωτήματα σε αινίγματα.

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως την Lucia την αφορά η εστίαση στον ‘εαυτό’ και τον επαυξημένο κόσμο των χρησμών, την ανάγνωση και τη συσχέτιση των σημείων καθώς και το παιχνίδι με αυτά. Το ενδιαφέρον της για τους χρησμούς την οδήγησε ξανά και ξανά στην Ελλάδα. Με βάση ένα ταξίδι της την περασμένη άνοιξη σχεδίασε την ατομική της έκθεση The Living Oracle, που παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της στην ODP Galerie στη Λειψία της Γερμανίας και τώρα παρουσιάζει το δεύτερο μέρος στο Okay Initiative Space στην Αθήνα, Ελλάδα.

Επιμέλεια: OKAY initiative space

Με την υποστήριξη του KULTURSTIFTUNG DES FREISTAATES SACHEN

Οπτική ταυτότητα: Ιωάννης Τσιάτας

Εγκαίνια: 30/3 (7 μ.μ.)

Info: Okay Initiative space | 30/3-9/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".