"The Living Oracle": Το Okay Initiative space μετατρέπεται σε ένα εικαστικό μαντείο

Η Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Lucia Graf φέρνει τη νέα της έκθεση στην Αθήνα και διερευνά τις διάφορες τεχνικές μαντείας.

The Living Oracle Lucia Graf

Το Okay Initiative space παρουσιάζει την ατομική έκθεση "The Living Oracle" της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lucia Graf, την Πέμπτη 30/3. Πρόκειται για μία site-specific εγκατάσταση με την ίδια παρούσα, να πραγματοποιεί reading performances (επιτελέσεις ανάγνωσης) κατά την διάρκεια των ωραρίων λειτουργίας, μεταμορφώνοντας τον χώρο, σε ένα μικρό μαντείο στην οδό Κεφαλληνίας.

Από το 2017, το έργο της Lucia Graf έχει αναπτυχθεί πάνω στην μελέτη μιας πληθώρας τεχνικών μαντείας -από την ανάγνωση φλιτζανιών καφέ, καρτών Ταρώ, ονείρων και επισκέψεων σε τόπους μαντείας της αρχαίας Ελλάδας- μέσω της χρήσης κειμένου, εκτύπωσης, εγκατάστασης και πρακτικών ανάγνωσης. Τα μαντεία είναι χώροι επικοινωνίας. Είναι τόποι που περιέχουν, αποθηκεύουν και μεταδίδουν πληροφορίες. Η συμβουλή από ένα μαντείο περιλαμβάνει αβεβαιότητες, ερωτήματα που μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε, να ακούσουμε αλλά και να μιλήσουμε. Ωστόσο οι χρησμοί δεν μας λένε σχεδόν τίποτα, δεν αποκαλύπτουν, παραμένουν πάντα ασαφείς. Δεν παρέχουν καμιά σιγουριά, αλλά υποδείξεις και σημάδια, συσχετίζοντας την ασάφεια με την αμφιβολία και συμβάλλουν έτσι στον στοχασμό μας.

Διαβάστε Επίσης

Η ερμηνεία αυτών των υπαινιγμών προσφέρει θάρρος να αυξήσει κανείς τη δική του δύναμη κρίσης για να γίνει ο ερμηνευτής -να παρατηρήσει τον εαυτό του και τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Οι χρησμοί (αν)ασφαλίζουν τον εαυτό, μετατρέποντας τα ερωτήματα σε αινίγματα.

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως την Lucia την αφορά η εστίαση στον ‘εαυτό’ και τον επαυξημένο κόσμο των χρησμών, την ανάγνωση και τη συσχέτιση των σημείων καθώς και το παιχνίδι με αυτά. Το ενδιαφέρον της για τους χρησμούς την οδήγησε ξανά και ξανά στην Ελλάδα. Με βάση ένα ταξίδι της την περασμένη άνοιξη σχεδίασε την ατομική της έκθεση The Living Oracle, που παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της στην ODP Galerie στη Λειψία της Γερμανίας και τώρα παρουσιάζει το δεύτερο μέρος στο Okay Initiative Space στην Αθήνα, Ελλάδα.

Επιμέλεια: OKAY initiative space

Με την υποστήριξη του KULTURSTIFTUNG DES FREISTAATES SACHEN

Οπτική ταυτότητα: Ιωάννης Τσιάτας

Εγκαίνια: 30/3 (7 μ.μ.)

Info: Okay Initiative space | 30/3-9/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Το εξωπραγματικό "Eternal Summer" του Θαλή Παπακωνσταντίνου

Ο ζωγράφος δημιουργεί με ακρυλικά, ρητίνες και λάδια είτε σε καμβά είτε σε γυαλί και συχνά πάνω σε τυπώματα έργων του, διαμορφώνοντας και εμπλουτίζοντας την ήδη υπάρχουσα εικόνα του με περαιτέρω, διαφορετικά στοιχεία.

"Αγωγή Ζωής": Τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κολλέγιο Αθηνών

Τον Σεπτέμβριο, η έκθεση θα αναπτυχθεί και στον εσωτερικό χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών, σε μια σύνθετη μορφή αφήγησης της πορείας του καλλιτέχνη.

"Crushed Bitter Oranges": Μία χιουμοριστική περφόρμανς από τους Vaskos στο πλαίσιο του "Evrovizion"

Tο δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού.