
"Ο Στηβ Γιανάκος και το περιθώριο της ποπ αρτ" είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η γκαλερί Citronne, την Παρασκευή 17 Μαρτίου (6.30 μ.μ.), στο πλαίσιο της έκθεσης του καλλιτέχνη "Ι...Loop de Loop…".
Στη νέα ενότητα έργων του Στηβ Γιανάκου, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και έξι παλαιότερες δημιουργίες του, γίνεται ένα πάντρεμα φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων με στόχο την εξερεύνηση των ορίων τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό, το αθώο και το διεστραμμένο. Τα μεγάλων διαστάσεων έργα του Γιανάκου κρύβουν αφηγήσεις που αντλούν έμπνευση από την ποπ αρτ, τον σουρεαλισμό και τον μινιμαλισμό. Ως θεατές, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις αλλόκοτες ζωγραφικές συνθέσεις του, ένα ατελείωτο παιχνίδι με αργκό, εσκεμμένη ανορθογραφία, χιούμορ, σεξουαλικούς υπαινιγμούς και απομυθοποίηση των κοινωνικών στερεοτύπων.
Το καλλιτεχνικό κίνημα της ποπ αρτ και η συγκεκριμένη αισθητική ταυτίζεται συνήθως με κάποιους επιφανείς εκπροσώπους, με μια περιρρέουσα αφέλεια και αισιοδοξία, φωτεινά χρώματα και χαριτωμένα καρτούνς. Ο Στηβ Γιαννάκος μας ωθεί να συζητήσουμε το περιθώριο αυτού του κινήματος, δηλαδή εκπροσώπους που εκφράζουν πιο κριτικές, πιο σκοτεινές, ακόμη και βέβηλες θέσεις. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μια σειρά από τέτοιες περιπτώσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση και με το κοινό.

Συζητούν ο καθηγητής της ιστορίας της τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος και ο ζωγράφος Ηλίας Καφούρος.
Τα έργα του Στηβ Γιανάκου συμπεριλαμβάνονται στις πιο γνωστές δημόσιες συλλογές της Αμερικής: MoMA, Guggenheim, Whitney Museum, Brooklyn Museum, Neuberger Museum, Contemporary Arts Museum (Houston), San Francisco Museum of Art, Contemporary Arts Museum (Chicago), University Museum (Berkeley), στις συλλογές του Ιδρύματος Judith Rothschild Contemporary και της Τράπεζας Chase Manhattan, καθώς και στις συλλογές του CNAP στη Γαλλία.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από σαράντα ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε γνωστά μουσεία και αίθουσες τέχνης παγκοσμίως –ενδεικτικά: MoMA, PS1 (MoMA), New Museum, Guggenheim, Brooklyn Museum, Queens Museum και στις γκαλερί Leo Castelli, Marian Goodman και Barbara Gladstoneστη Νέα Υόρκη, Bonnefanten Μuseum στο Μάαστριχτ. Τέλος, το 2017 το Musée des Beaux Arts de Dole στην Γαλλία παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική του έκθεση.
© φωτογραφίας εξωφύλλου: Φωτογραφία εγκατάστασης, Στηβ Γιανάκος "I...Loop de Loop..."
Περισσότερες πληροφορίες
Στηβ Γιανάκος. I…Loop de Loop…
Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… στην CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα. Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων. Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια.