Οι καλλιτεχνικές αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου και τα περιθώρια της ποπ αρτ

Η γκαλερί Citronne διοργανώνει μια συζήτηση με αφορμή την έκθεση του Γιανάκου «Ι...Loop de Loop…».

Στηβ Γιανάκος I...Loop de Loop... © Πάρις Ταβιτιάν

"Ο Στηβ Γιανάκος και το περιθώριο της ποπ αρτ" είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η γκαλερί Citronne, την Παρασκευή 17 Μαρτίου (6.30 μ.μ.), στο πλαίσιο της έκθεσης του καλλιτέχνη "Ι...Loop de Loop…".

Στη νέα ενότητα έργων του Στηβ Γιανάκου, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και έξι παλαιότερες δημιουργίες του, γίνεται ένα πάντρεμα φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων με στόχο την εξερεύνηση των ορίων τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό, το αθώο και το διεστραμμένο. Τα μεγάλων διαστάσεων έργα του Γιανάκου κρύβουν αφηγήσεις που αντλούν έμπνευση από την ποπ αρτ, τον σουρεαλισμό και τον μινιμαλισμό. Ως θεατές, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις αλλόκοτες ζωγραφικές συνθέσεις του, ένα ατελείωτο παιχνίδι με αργκό, εσκεμμένη ανορθογραφία, χιούμορ, σεξουαλικούς υπαινιγμούς και απομυθοποίηση των κοινωνικών στερεοτύπων.

Το καλλιτεχνικό κίνημα της ποπ αρτ και η συγκεκριμένη αισθητική ταυτίζεται συνήθως με κάποιους επιφανείς εκπροσώπους, με μια περιρρέουσα αφέλεια και αισιοδοξία, φωτεινά χρώματα και χαριτωμένα καρτούνς. Ο Στηβ Γιαννάκος μας ωθεί να συζητήσουμε το περιθώριο αυτού του κινήματος, δηλαδή εκπροσώπους που εκφράζουν πιο κριτικές, πιο σκοτεινές, ακόμη και βέβηλες θέσεις. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μια σειρά από τέτοιες περιπτώσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση και με το κοινό.

Στηβ Γιανάκος I...Loop de Loop...
© Πάρις Ταβιτιάν
Φωτογραφία εγκατάστασης, Στηβ Γιανάκος "I...Loop de Loop..."

Συζητούν ο καθηγητής της ιστορίας της τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος και ο ζωγράφος Ηλίας Καφούρος.

Τα έργα του Στηβ Γιανάκου συμπεριλαμβάνονται στις πιο γνωστές δημόσιες συλλογές της Αμερικής: MoMA, Guggenheim, Whitney Museum, Brooklyn Museum, Neuberger Museum, Contemporary Arts Museum (Houston), San Francisco Museum of Art, Contemporary Arts Museum (Chicago), University Museum (Berkeley), στις συλλογές του Ιδρύματος Judith Rothschild Contemporary και της Τράπεζας Chase Manhattan, καθώς και στις συλλογές του CNAP στη Γαλλία. 

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από σαράντα ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε γνωστά μουσεία και αίθουσες τέχνης παγκοσμίως –ενδεικτικά: MoMA, PS1 (MoMA), New Museum, Guggenheim, Brooklyn Museum, Queens Museum και στις γκαλερί Leo Castelli, Marian Goodman και Barbara Gladstoneστη Νέα Υόρκη, Bonnefanten Μuseum στο Μάαστριχτ. Τέλος, το 2017 το Musée des Beaux Arts de Dole στην Γαλλία παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική του έκθεση.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Φωτογραφία εγκατάστασης, Στηβ Γιανάκος "I...Loop de Loop..."

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στηβ Γιανάκος. I…Loop de Loop…

  • Μεικτά Μέσα

Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… στην CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα. Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων. Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια.

Citronne

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέα εικαστικά πρότζεκτ έρχονται στα Dio Horia

O "Ιστώνας" της Ηλιοδώρας Μαργέλλου και το "Μερικές φορές είμαι δέντρο" του Rhys Lee θα φιλοξενούνται στην έδρα της γκαλερί στην Ακρόπολη έως τις αρχές Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.