Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/1)

Αισθήματα εγκατάλειψης στο Πάντειο, ένας διαδραστικός χάρτης υδάτινων πηγών στο Γκαίτε και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Κοίταξε πίσω / Look back ©Νίκος Ζαφειρόπουλος

Κοίταξε πίσω / Look Back

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, έχοντας μελετήσει ιστορικά γεγονότα ξεριζωμού όπως την εισβολή στην Κύπρο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις εκκενώσεις ορεινών χωριών στα χρόνια της Χούντας, αποτυπώνει φωτογραφικά το μετατραυματικό στρες όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι ή τον τόπο τους, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Επιχειρώντας μια πιο μοντέρνα προσέγγιση του ζητήματος, ο Ζαφειρόπουλος επικεντρώνεται στην έρημη περιοχή της Ελευθερούπολης Νέας Ιωνίας και του χωριού Σκούπι Αχαΐας. Η ερευνητική εργασία ολοκληρώθηκε το 2021 και η φωτογραφική δράση το 2022.

Εγκαίνια: 16/1 (6 μ.μ.)

Info: Πάντειο Πανεπιστήμιο | 16-26/1 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του πανεπιστημίου | Είσοδος ελεύθερη

Atlas of Mediterranean Liquidity

Atlas of Mediterranean Liquidity

Τα Ινστιτούτο Γκαίτε στη Μεσόγειο δημιουργούν μια σειρά ψηφιακών χαρτών που στοχεύουν στην ανάδειξη του νερού ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου. Για τον χάρτη της Ελλάδας, το ινστιτούτο και η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού ομάδα του Commonspace στρέφουν το βλέμμα στις κρυφές υδάτινες πηγές της Αθήνας. Δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης-εγκατάσταση από την αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει έναν "αθέατο" χάρτη του νερού.

Εγκαίνια: 19/1 (7-8 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 19/1-16/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αλέα

Αλέα

Τα έργα με μεικτά υλικά της Νατάσσα Σαρρή κρύβουν συμβολισμούς και αλληγορίες σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της φύσης και έτσι, η καλλιτέχνις εκκινεί ένα διάλογο για τη φιλοσοφία της εικαστικής πράξης, ως μέθοδο αυτεπίγνωσης. Η "Αλέα" είναι ουσιαστικά ο δρόμος ζωής και στοχασμού, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στο άτομο και το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινότητα, τον μύθο και τη φαντασία.

Εγκαίνια: 19/1 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Κώστας Ι. Σπυριούνης Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Ο Κώστας Σπυριούνης δεν είναι ο μόνος που αναπολεί τις ξέγνοιαστες, ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά η μελαγχολική διάθεση των έργων του πηγάζει κυρίως από αναμνήσεις προσωπικών βιωμάτων και τη νοσταλγία της νεότητας. Στον ζωγραφικό του καμβά προσπαθεί να αιχμαλωτίσει αυτά τα στοιχεία, τα οποία μεταφέρουν τον θεατή σε έναν χρόνο παρελθοντικό και αναλλοίωτο.

Εγκαίνια: 19/1 (5.30-9.30 μ.μ.)

Info: Σκουφά | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η πιθανότητα του φόβου

'Η πιθανότητα του φόβου'

Η καραντίνα φαίνεται να εμπνέει συνεχώς την εγχώρια (και μη) εικαστική σκηνή: ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Τάκης Γιαλελής καταπιάνεται με τους φόβους και τις ανησυχίες που δημιούργησε ο εγκλεισμός, μέσα από τη νέα του ενότητα ζωγραφικών έργων. Δημιουργημένα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, τα έργα χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα και έντονη συναισθηματική φόρτιση, αναπτύσσοντας αινιγματικές αφηγήσεις που μιλούν για την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο.

Εγκαίνια: 18/1 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 18-29/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.