"Κόρη – Η Απαρχή": Όταν το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς εμπνέει το εικαστικό κόσμημα

Κοσμήματα-έργα 13 κορυφαίων σχεδιαστών, εμπνευσμένα από το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς που αντιπροσωπεύει η Κόρη της Ακροπόλεως, εκτίθενται στην Kori Gallery.

Κόρη – Η Απαρχή

Η έκθεση εικαστικού κοσμήματος "Κόρη – Η Απαρχή", που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Kori Gallery, φιλοξενεί έργα 13 κορυφαίων σχεδιαστών, που εμπνέονται από το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς που αντιπροσωπεύει η Κόρη της Ακροπόλεως. Η "Kori", που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό επί της οδού Μητροπόλεως 13 και Βουλής, στο Σύνταγμα, μάς προτείνει εδώ και πολλά χρόνια μοναδικές συλλογές επώνυμων κοσμημάτων. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση των δύο ορόφων του κτηρίου, οι συλλογές αυτές εικαστικού σχεδιασμού, παρουσιάζονται ολοκληρωμένα σ’ έναν χώρο υψηλής αισθητικής. 

Κόρη – Η Απαρχή

Δημιουργοί της "Kori", η Έφη Λυμπεροπούλου και ο Γιώργος Κούτσης, που επιστρέφοντας στην Αθήνα από το Παρίσι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους πριν από 25 χρόνια, αποφάσισαν να αναλάβουν και να επαναπροσδιορίσουν την "Kori" που λειτουργούσε ήδη στο Σύνταγμα από το 1967. Η αγάπη τους για την τέχνη και το κόσμημα τους ώθησε να αναζητήσουνκαι να εκθέσουν στο κοινό σε μόνιμη βάση δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών από τον εκπληκτικό χώρο του εικαστικού κοσμήματος στον οποίοοι Έλληνες σχεδιαστές συνεχίζουν μία παράδοση 6.000 ετών.

Κόρη – Η Απαρχή

Το Εικαστικό Κόσμημα - Μια γενιά κοσμηματοποιώνμε ιδιαίτερο ταλέντο και βαθιά τεχνογνωσία της αργυροχρυσοχοΐας, είχε την ίδια στιγμή την ανησυχία, τη φαντασία και το όραμα να ξεφύγει από τα οικεία μονοπάτια του παραδοσιακού κοσμήματος. Έτσι, αυτοί οι προικισμένοι σχεδιαστές, προχώρησαν σε εντυπωσιακούς πρωτοπόρους σχεδιαστικούς δρόμους. Το σχέδιο απελευθερώνεται, η αφαίρεση κάνει τις γραμμές λιτές αλλά δυνατές, συχνά ασύμμετρες, το γεωμετρικό σχήμα και το σύμβολο αναβαθμίζονται. Οι παραδοσιακές τεχνικές εμπλουτίζονται με καινοτόμες. Ο συνδυασμός της διαφορετικής εικαστικής ματιάς με την άριστη ποιότητα κατασκευής απέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου.

Κόρη – Η Απαρχή

Οι σχεδιαστές αυτοί γρήγορα αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό προτείνοντας μας πρωτότυπες συλλογές κοσμημάτων με υψηλή αισθητική αξία, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεξίτηλο αποτύπωμα στο διεθνές τοπίο του εικαστικού κοσμήματος. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μαρία Αποστολοπούλου, Βασίλης Βασιλείου, Αφροδίτη Γούλα, Στέλλα Δεληγιάννη, Θωμάς Θωμίδης, Σπύρος Κανάκης, Νίκος Καρακώστας, Απόστολος Κλειτσιώτης, ΣίσσυΚούκερη, Μαίρη Μαργώνη/Γιάννη Μανδυλάκης, Λευτέρης Μαργαρίτης, Νίκη Μπόλη, Μαρία Ψαριανού

Εγκαίνια: 9/12 (7 μ.μ.)

Info: Kori | 9-19/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 7.30 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ. - 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.