Η "Συστηματική Μαγεία" του Χρήστου Χαντζή

Η έκθεση δομείται σε τρεις διαδοχικές σκηνές-χώρους, οι οποίες μας εμβυθίζουν στο αινιγματικό σύμπαν του καλλιτέχνη.

Systematic Magic Χρήστος Χαντζής

Το OKAY initiative space φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του Χρήστου Χαντζή, "Systematic Magic", την Πέμπτη 24/11.

Ο Χρήστος Χαντζής είναι ένας πολυμεσικός καλλιτέχνης, ο οποίος συνθέτει εγκαταστάσεις, που συχνά θυμίζουν σκηνογραφίες, και μας τοποθετούν στη διπλή θέση του/της θεατή και του/της επιτελεστή.

Systematic Magic Χρήστος Χαντζής

Η έκθεση δομείται σε τρεις διαδοχικές σκηνές-χώρους, οι οποίες μας εμβυθίζουν στο αινιγματικό σύμπαν του καλλιτέχνη. Η μία μετά την άλλη, αποσταθεροποιούν τις προσδοκίες μας, ενώ ο καλλιτέχνης μας εμπιστεύεται προσωπικά μυστικά και άγχη. Μας επιτρέπει να εισέλθουμε, κλιμακωτά, σε ένα σύστημα έργων, όπου σαν κύριο υλικό χρησιμοποιείται το γυαλί, και τα συμβάντα ή οι εικόνες που δημιουργεί γειτνιάζουν με τρόπο τέτοιο που μας προτρέπουν να αφεθούμε σε ένα μπαράζ συνειρμών και αφηγήσεων. Ο 27χρονος καλλιτέχνης βασιζόμενος τόσο στην ευρεία γνώση της ιστορίας της τέχνης όσο και σε ένα σύνολο ενστίκτων, καταφέρνει, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, να μετατρέπει εύθυμες παιδικές εικόνες σε συναισθηματικές προβολές της ενήλικης ζωής μας. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς/καμία/κανένα πώς ακριβώς οι χαρούμενα φωτισμένοι χώροι, τα ζωγραφικά έργα με λαμπρά/ζωντανά χρώματα ή τα χιουμοριστικά επιτοίχια ποιήματα καταφέρνουν να προκαλέσουν ανησυχία.

Η δουλειά του Χρήστου στοχεύει να περιπλέξει, να θολώσει και να υπογραμμίσει πολιτισμικές και κοινωνικές ιεραρχίες, χρησιμοποιώντας πάντα το off beat χιούμορ του ως διαλυτική διαδικασία. Μέσα στο έργο του ρολά τουαλέτας ταιριάζουν απόλυτα με ένα αναγεννησιακό σπαθί, δυσδιάστατες φόρμες από το "αλφαβητάριο του ’65” με ήρωες/ίδες της Disney, η VOLA του Arne Jacobsen με την αυτοπροσωπογραφία του ίδιου ως στοχαστικό αρλεκίνο. Αυτή είναι η μαγεία των λεπτών μεταμορφώσεων του Χρήστου Χαντζή, προς τη λαχτάρα για μια τέχνη που θέλει να εξερευνήσει παίζοντας.

Εγκαίνια: 24/11 (7 μ.μ.)

Info: OKAY initiative space | 24/11-11/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

OKAY initiative space

Κεφαλληνίας 7, Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την έκθεση "Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη"

Ο τρίτος κύκλος του εκθεσιακού πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.