Με ένα "Εργοστάσιο παιχνιδιών" εγκαινιάζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης την πρώτη του συνεργασία με τη Γκαλερί Σκουφά

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020.

«Εργοστάσιο Παιχνιδιών» Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022

Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση "Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022" περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του καλλιτέχνη με την Γκαλερί Σκουφά. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Με τα νέα του έργα ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο σαφώς πιο εξωστρεφή. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση, είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος εξετάζει στα νέα του έργα.

Ο Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων και στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Με το "Εργαστήριο παιχνιδιών" (2021) ο Παπαηλιάκης λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους. "Αυτό το έργο είναι ένα καλό βήμα για αυτό που θεωρώ εγώ ότι είναι το όριό μου", σχολιάζει ο ίδιος. Σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

Οι πίνακες της έκθεσης πλαισιώνονται από τρία μεγάλα σχέδια ("Η μητέρα του ήλιου", "Αγόρι με πεταλούδα", "Ανέστιοι") δουλεμένα με μολύβι σε χαρτί, τα οποία ανήκουν στη σειρά "Το σχήμα του ουρανού" (2021), καθώς και τρία γλυπτά του 2022. Τα μαυρόασπρα σχέδια, που μοιάζουν με σφραγίδες, φανερώνουν έναν δημιουργό που γνωρίζει σε βάθος τις δυνατότητες της γραμμής και έχει οξυμένη αίσθηση της ισορροπίας. Την ίδια ικανότητα αναγνωρίζει κανείς και στις κατασκευές από μακετόχαρτο και μολύβι, συγκεκριμένα στα έργα "Ο γραφέας" και "Ο μεγάλος άγνωστος". Το γλυπτό "Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό" (2022) αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα τα τελευταία 25 χρόνια.

Info: Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" | 3-30/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30 - 8.30 μ.μ., Τετ.: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".