"Panicle Paintings": Οι μύθοι της Αρχαίας Μεσοποταμίας εκκινούν ένα συμβολικό ταξίδι για τη Navine G. Dossos

Η καλλιτέχνις επιστρέφει στην εικαστική σκηνή με ένα νέο πρότζεκτ στο Alkinois.

Panicle Paintings Navine G. Dossos

Το "Panicle Paintings" [Πίνακες Ανθηλών] είναι το πρώτο studio project της Navine G. Dossos µετά την πανδηµία. Δεκαπέντε συµβολικοί πίνακες µε φοίνικες και χουρµάδες είναι εµπνευσµένοι από τις αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες των Σουµερίων: σκαλιστά, κεραµικά σύµβολα που χρησιµοποιούνταν για την πιστοποίηση γνησιότητας εγγράφων που συχνά ενσωµάτωναν εικόνες από τη φύση. Το project ξεκίνησε µε µια συζήτηση για τα δέντρα και τη σχέση τους µε τη γονιµότητα στην αρχαία Μεσοποταµία, ένα θέµα κοινού ενδιαφέροντος µεταξύ της καλλιτέχνιδας και ενός συλλέκτη και συνεργάτη της. 

Η σειρά ξεκίνησε ως ένα οικογενειακό πορτρέτο, µε αλληγορικούς πίνακες της Navine, του συντρόφου της και του παιδιού τους. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα µεγαλύτερο σύνολο έργων που περιλαµβάνει τους δεκαπέντε πίνακες που εκτίθενται σε αυτήν την έκθεση. Τα µεµονωµένα έργα οµαδοποιούνται σε τρίπτυχα, δηµιουργώντας ένα συνεχές έργο που µοιάζει µε ζωφόρο, όπως ακριβώς θα ξετυλίγονταν οι αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες πάνω σε λωρίδες πηλού. 

Η Navine δηµιούργησε µια πρόσθετη τοιχογραφία in situ: αυτή η συνδεόµενη µε το χώρο ζωγραφική ζωφόρος σχετίζεται µε τη γοητεία που ασκεί στην καλλιτέχνιδα η ανακατασκευή της Πύλης της Ιστάρ, που ανασκάφηκε από αρχαιολόγους στο Ιράκ στις αρχές του εικοστού αιώνα και εκτίθεται επί του παρόντος (υπό σκληρά αµφισβητούµενες συνθήκες) στο Μουσείο Περγάµου στο Βερολίνο. 

Ο σχεδιασµός και η εισαγωγή των δέντρων στις κυλινδρικές σφραγίδες είναι µια συγχώνευση αρχετύπων: Οι φοίνικες και οι χουρµάδες τους, ή τα τσαµπιά ή τα φρούτα τους, είναι συνδεδεµένα µε τη θεά Ιστάρ/Ινάννα, που αντιπροσωπεύει την επιθυµία και τη γονιµότητα. Ο κέδρος αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα και συχνά σχηµατίζεται ως βέλος. Και µια κρίσιµη υβριδική τυπολογία, µε συγχωνευµένα αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά, αποδίδεται σε ένα ενιαίο δέντρο. 

Αυτά τα ζωγραφισµένα δέντρα αποτελούν πρωτίστως και κυρίως πορτρέτα γυναικών, που είναι δηµιουργικές εργαζόµενες και φίλες της καλλιτέχνιδας και οι οποίες, όπως εκείνη, βίωσαν την εγκυμοσύνη και έγιναν γονείς κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. Κάθε δέντρο αναδύθηκε από τις σφραγίδες µέσα σε προκαταρκτικά σχέδια, και στη συνέχεια ανέπτυξε τη δική του προσωπικότητα σε σχέση µε το υποκείµενό του. Σε κάθε πορτρέτο, σύµβολα και λογότυπα από την καθηµερινή ζωή αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές των σχέσεών τους και των συνθηκών επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της αποµόνωσης. 

Αυτό το σύνολο έργων σηµατοδοτεί ένα προσωπικό ταξίδι για τη Dossos, στο οποίο εξερευνά τον τοκετό, τις αποµακρυσµένες και διαµεσολαβούµενες σχέσεις, τη γονιµότητα και την κατάθλιψη, µε οπτικό υπόβαθρο και σηµείο αναφοράς την Αρχαία Μεσοποταµία, τα πρωτόκολλα και τις µυθολογίες της. 

Εγκαίνια: 21/10 (7 μ.μ. μέχρι αργά)

Info: Alkinois | 22/10-26/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alkinois

Αλκινόης 6, Πετράλωνα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μια άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτεται στην Carwan

Περισσότερα από 100 έργα design που ο ζωγράφος έφτιαξε για την οικογένειά του, σε συνεργασία με επαγγελματίες τεχνίτες, αντανακλούν το πάθος του για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά.

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti