Μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη

Η έκθεση "Υδατογραφίες σε χαρτί" συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου του Ε.Ε.Τ.Ε., το οποίο μετονομάστηκε σε «Κτίριο Μπινιώρη».

Βασιλική Μπινιώρη

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) τιμά με έκθεση έργων της, τη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα". Η έκθεση "Υδατογραφίες σε χαρτί" συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου του Ε.Ε.Τ.Ε., το οποίο μετονομάστηκε σε "Κτίριο Μπινιώρη".

Η Βασιλική Μπινιώρη γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1930 και έφυγε από τη ζωή το 2010 στην Αθήνα σε ηλικία 80 ετών. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταπιάστηκε κυρίως με την ακουαρέλα. Έργα της πρωτοπαρουσίασε το 1961 στην Α ́ Πανελλαδική Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Με τη ζωγραφική της συμμετείχε σε συνολικά 17 ατομικές εκθέσεις, ενώ έλαβε μέρος σε 5 πανελλήνιες εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη, στα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων και Νίκαιας, στην Εθνική Τράπεζα, στα Προξενεία Γιοχάνεσμπουργκ και Παρισιού, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Βασιλική Μπινιώρη ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιτεχνών και επέδειξε γενικότερη κοινωνική ευαισθησία, την οποία εξέφρασε με τον τρόπο που μετά τον θάνατο της διέθεσε τα περιουσιακά της στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό κληροδότησε στο Ε.Ε.Τ.Ε. ένα παραθαλάσσιο κτίριο που βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και πλέον χρησιμοποιείται για την φιλοξενία καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης κληροδότησε στον δήμο Αθηναίων μια πολυώροφη πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιείται ως κοινωνική πολυκατοικία για τη φιλοξενία αστέγων, και δώρισε επίσης πλήθος έργων της στο Δήμο της γενέτειράς της, της Κυπαρισσίας.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 2-29/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα Χριστούγεννα!

Γιορτινά προγράμματα για οικογένειες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, κρυφές ιστορίες για τα εκθέματα, μοναδικές δημιουργίες στο κατάστημα και εορταστικά πιάτα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η έκθεση "Το αίνιγμα του δάσους" ρίχνει φως στη νοημοσύνη των δέντρων

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Το αίνιγμα του δάσους" του Τάσου Βρεττού.

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.