Η Μαρία Αϊβαλιώτου μας συστήνει στην κουλτούρα της Ταρωμαντείας

Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Σπαθί

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Αϊβαλιώτου "Η Σύγχρονη Πυθία" από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια Νιόβη Κρητικού.

Χρησιμοποιώντας αλληγορικά την έννοια της Πυθίας, η Μαρία Αϊβαλιώτου εμπνέεται από την κουλτούρα της τράπουλας Ταρώ. Με αναδρομή στην απαρχή της δημιουργίας της μαντικής αυτής τέχνης, μεταφερόμαστε σε ανατολικά χαρτοπαιχτικά παιχνίδια που κατέληξαν σε μια αποκρυφιστική διάθεση. Το θέμα της μαντείας των Ταρώ επηρεάζει συχνά εικαστικά το έργο πολλών καλλιτεχνών, ωστόσο, η Μαρία Αϊβαλιώτου αποδίδει μια δική της εσωτερική ενδοσκόπηση. Η μαντεία γίνεται το πεδίο έμπνευσης. Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Πύργος,

Ακολουθώντας με ακρίβεια την σειρά και τα σύμβολα των Ταρώ, δημιουργεί εκ νέου, μια δική της αφηρημένη τράπουλα κολλάζ. Το κάθε χαρτί λειτουργεί μεμονωμένα παραθέτοντας όλα όσα συνθέτουν την ερμηνεία που, η ίδια πλέον, σκιαγραφεί. Σαν προσομοίωση του παιχνιδιού "Βρες ποιος είναι", που απώτερος σκοπός του είναι η αποκάλυψη ενός εαυτού με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις. 

Μαρία Αϊβαλιώτου, οι Εραστές

Η Μαρία Αϊβαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο και στη συνέχεια σπούδασε Αγιογραφία στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας. Αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική και τώρα σπουδάζει
ζωγραφική (Fine Art) στο 1ο έτος στην σχολή του Ιωάννη Βοργία, ενώ, παράλληλα έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. 

Εγκαίνια 25/10 | 6 - 9.30 μ.μ. 

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | 25/10 - 12/11 |  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 5 - 8.30 μ.μ. | Τετ., Σαβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".