Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης «True Believers» ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πρωτεύουσα.

Νίνα Παπακωνσταντίνου Macbeth, 2018, σχέδιο σε καρμπόν, 40χ35εκ.

Phantoms

Μια αναδρομή στα τελευταία 20 χρόνια της καριέρας της Νίνας Παπακωνσταντίνου, μαζί με τη νέα σειρά έργων της που παρουσιάζεται σε μια συγκεντρωτική έκθεση. Από το 2000, η Παπακωνσταντίνου μελετά διεξοδικά τη σχέση κειμένου και εικόνας, αλλά και το σχέδιο ως σύνολο σημείων, αποτυπώσεων και ιχνογραφήσεων. Με καμβά της το χαρτί, η καλλιτέχνιδα σχεδιάζει αλλεπάλληλες εγγραφές και μεταγραφές που αναδεικνύουν τη γοητεία του ίχνους και της υλικότητας της γραφής.

Εγκαίνια: 29/9 (6-10 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίρια Α & Β | 29/9-20/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Νίνα Παπακωνσταντίνου Macbeth, 2018, σχέδιο σε καρμπόν, 40χ35εκ.

Το πέρασμα του κομήτη: Επεισόδια και εικόνες στην ύλη

Ρένα Παπασπύρου, Μαγικά δωμάτια, 1985
Ρένα Παπασπύρου, Μαγικά δωμάτια, 1985

Παράλληλα με την έκθεση "Phantoms", η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί έργα της Ρένας Παπασπύρου, όχι τόσο γνωστά στο αθηναϊκό κοινό ή που έχουν να εκτεθούν εδώ και αρκετό καιρό. Το έργο "Το πέρασμα του κομήτη" (2000) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και έδωσε την αφορμή για τη συνένωση ενός αστερισμού έργων της καλλιτέχνιδας, τα οποία δημιούργησε σε διάφορες περιόδους της καριέρας της. Στο πλαίσιο αυτό, εκθέτονται τα πρώτα πειράματα της Παπασπύρου με μωσαϊκά, κεραμίδια και τούβλα.

Εγκαίνια: 29/9 (6-10 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίρια Α & Β | 29/9-20/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

reality check κεφάλαιο ΙΙ: inner sanctum

Κώστας Πράπογλου
Κώστας Πράπογλου

Μετά το πρώτο κεφάλαιο του "reality check" το 2021, ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου καλεί 24 νέους καλλιτέχνες στο εγκαταλειμμένο κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και μαζί εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού (inner sanctum). Κάθε καλλιτέχνης φιλοξενεί το έργο του σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο του χώρου, δίνοντας έτσι στον θεατή την ευκαιρία να περιηγηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο και να συνομιλήσει με αυτό με διαμεσολαβητή το σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λυδία Ανδριώτη (Ελλάδα), Christina Anid (Γαλλία), Zeina Barakeh (Παλαιστίνη/Λίβανος/ΗΠΑ), Orit Ben Shitrit (Ισραήλ/ΗΠΑ/Μαρόκο), Ιάκωβος Βολκώβ (Ελλάδα), Robert Cahen (Γαλλία), Guillermo Galindo (Μεξικό/ΗΠΑ), Αικατερίνη Γεγησιάν (Μ.Βρετανία/Ελλάδα), Λυδία Δαμπασίνα (Ελλάδα), Άντζη Δρακοπούλου (ΗΠΑ), Κατερίνα Ζαχαροπούλου (Ελλάδα), Ελένη Ζούνη (Ελλάδα), Michal Heiman (Ισραήλ), Daniel Hill (ΗΠΑ), Έλυα Ηλιάδη (Ελλάδα), Νίκος Κόκκαλης (Ελλάδα), Ναταλία Μαντά (Ελλάδα), Στέλλα Μελετοπούλου (Ελλάδα), Gisela Meo (Ιταλία), Ανδρέας Μνιέστρης (Ελλάδα), Noemi Niederhauser (Ελβετία), Βάνα Ντατσούλη (Ελλάδα), Στέφανος Παπαδάς (Κύπρος/Ελλάδα), Pipilotti Rist (Ελβετία), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Ariane Severin (Γερμανία/Ελλάδα), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Νάντια Σκορδοπούλου (Ελλάδα), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Τόλης Τατόλας (Ελλάδα), Νίκος Τρανός (Ελλάδα), Tori Wrånes (Νορβηγία), Gil Yefman (Ισραήλ), Γιαννούλης Χαλεπάς (Ελλάδα), Ευάγγελος Χατζής (Ελλάδα).

Εγκαίνια: 29/9 (7-11 μ.μ.)

Info: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί, Λεωφόρος Αθηνών 374) | 29/9-30/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 3-8 μ.μ.

True Believers - The Apartment in Crux (Μέρος ΙI)

Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm
Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης "True Believers", ένας φόρος τιμής στο καλλιτεχνικό αποτύπωμα της ιστορικής γκαλερί Τhe Apartment (2001-2012). Σε αντίθεση με το πρώτο κεφάλαιο που εστίασε σε δύο κεντρικούς άξονες της The Apartment σχετικούς με ζητήματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, η συνέχεια της έκθεσης επικεντρώνεται στη δυνατότητα της ζωγραφικής να ανανεώνεται και να επαναπροσδιορίζεται, παρά τις πιέσεις της αγοράς και τις προβλέψεις κριτικών για το τέλος της ζωγραφικής το ’80 και το ’90. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εμι Αβόρα, Βασίλης Μπαλατσός, Σωτήρης Πανουσάκης, Daniel Sturgis, Κώστας Τσώλης

Εγκαίνια: 28/9 (7-9 μ.μ.)

Info: Crux | 29/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3

Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3

Άλλη μια εικαστική έρευνα των Κώστα Τσώλη και Νίκου Παπαδημητρίου, με το τρίτο κεφάλαιο του "Σβάρτσβαλντ". Καλεσμένοι τους ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Ζβε και ο εικαστικός Παντελής Χανδρής, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Τσώλη και Παπαδημητρίου διερευνώντας εικαστικά τις έννοιες της οχύρωσης, του καμουφλάζ και του καταφυγίου.

Εγκαίνια: 27/9 (7 μ.μ.)

Info: έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου | 27/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μέρα Κατάπαυσης

Β. Βασιλακάκης 27χ25cm Λάδι σε χαρτί 2022
Β. Βασιλακάκης 27χ25cm Λάδι σε χαρτί 2022

Το μαύρο φόντο στα ζωγραφικά έργα του Βασίλη Βασιλακάκη απομονώνει τα σύνολα νεκρών φύσεων που θυμίζουν ιερές, μυστηριώδεις εικόνες, οι οποίες εκπέμπουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Ο καλλιτέχνης διαρκώς απλοποιεί τα ζωγραφικά του μέσα, νοηματοδοτόντας το περιεχόμενό τους. Οι αινιγματικές απεικονίσεις γεννούν απορίες που μας εισάγουν σε μια ετερογένεια των μορφών, οι οποίες βρίσκονται σε μια διαρκή μετατόπιση.

Εγκαίνια: 1/10 (12-4 μ.μ.)

Info: Batagianni | 1-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αύγουστος

Coming, acrylics, oil and oil-sticks on linen, 200x120cm (diptych), 2020
© Nefeli Papaioannou
Coming, acrylics, oil and oil-sticks on linen, 200x120cm (diptych), 2020

Ο Αλέξανδρος Σιμόπουλος αναπτύσσει ένα προσωπικό λεξιλόγιο προκειμένου να συμφιλιωθεί με το αίσθημα της αβεβαιότητας, υπαρξιακά ερωτήματα και το τραύμα της μετατόπισης της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Δημιουργημένη τα 2 τελευταία έτη της απομόνωσης, η νέα σειρά ζωγραφικών έργων σε λινό και χαρτί φέρει τα σημάδια της γεωγραφικής της προέλευσης: του αγροτικού Valais στις Ελβετικές Άλπεις, καθώς και της παράκτιας Αττικής, και των Κυκλάδων στην Ελλάδα. Το φυσικό τοπίο πρωταγωνιστεί στους καμβάδες: βράχια, γη, θάλασσα, το φεγγάρι και ο ήλιος επαναλαμβάνονται στις συνθέσεις με μια ευφορική χρωματική παλέτα που παραπέμπει σε παιδικές ζωγραφιές.

Εγκαίνια: 28/9 (6 – 9 μ.μ.)

Info: Iris | 28/9-28/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τριήμερο μπαζάρ κεραμικών στη Vlastaris Antiques

5 συλλέκτες ανοίγουν τις συλλογές τους και παρουσιάζουν λαϊκά κεραμικά από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του 19ου και 20ου αιώνα, μαζί με άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"Διαδρομές Εικόνων": Οι συλλογές του Μπενάκη διερευνούν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο κοινό πολυάριθμα σημαντικά έργα από τις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη, τα περισσότερα παλαιές και νέες δωρεές ιδιωτών που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν με τις προσφορές τους τις μουσειακές συλλογές.

"Difficult Conversations": Ο Στέργιος Στάμος εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν λύσεις μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Δυο Ελληνίδες εικαστικοί γεμίζουν τέχνη μια εκκλησία στη Βιέννη

Μια σειρά εικόνων εξετάζει τον αντίκτυπο του χρόνου σε διάφορα υλικά, στοιχεία που θεωρούμε δεδομένο ότι παραμένουν αμετάβλητα.

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.