Μια "εκτός των τειχών" έκθεση για τις Μεγάλες Ημέρες Νεμέας 2022

Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Άι Γιώργης ο Μεθυστής» θα εγκαινιαστεί στο Κτήμα Παλυβού.

Άι Γιώργης ο Μεθυστής © Ελένη Παρχαρίδου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ξεκινάει τη νέα εικαστική χρονιά με μία έκθεση "εκτός των τειχών" στη Νεμέα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας 2022 (3-4/9), ο Τεχνοχώρος - πιστός στο ραντεβού του κάθε χρόνο - διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής "Άι Γιώργης ο Μεθυστής" στο κελάρι του Κτήματος Παλυβού.

Οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας είναι μία γιορτή του οίνου που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη αμπελουργική περιοχή της Νεμέας, με πληθώρα εκδηλώσεων που συμμετέχουν τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής. Όποιος βρεθεί στη Νεμέα το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, θα απολαύσει ατελείωτες οινογευσίες, κάθετες δοκιμές, γαστρονομικές προτάσεις, wine pairing από βραβευμένους σεφ αλλά και πολλές παράλληλες δραστηριότητες για μεγάλους και μικρούς, ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε οινοποιείου.

Άι Γιώργης ο Μεθυστής
© Μιχάλης Κότσαρης

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχοντας διοργανώσει αρκετές εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τις Μεγάλες Ημέρες, έτσι και φέτος, μετά από απουσία δύο ετών λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα παρουσιάσει μία ομαδική εικαστική έκθεση στο Κτήμα Παλυβού, ενώ ταυτόχρονα καλλιτέχνες που εκπροσωπεί η γκαλερί θα κάνουν δράσεις-workshop για τους μικρούς μας φίλους.

Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση: "Οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα σύμφωνα με τις προσωπικές τους γραφές και διαπραγματεύονται την ίδια θεματική σε διάφορες εκφάνσεις. Η εικονογραφία τους είτε συμβολική, είτε ανεικονική, είτε ρεαλιστική ή υπερρεαλιστική παραπέμπει εννοιολογικά στη λατρεία του οίνου μέσα από αναφορές στον άγιο με τα ανθρώπινα πάθη. Ο Τεχνοχώρος με την πρωτοβουλία να οργανώσει εικαστικές εκθέσεις με αυτό το πρωτότυπο θέμα χαρίζει στο φιλότεχνο κοινό, και όχι μόνον, ένα εικαστικό πανόραμα με έργα σύγχρονης γραφής και παρουσιάζει μέσα από αυτό άγνωστες πλευρές των πατρογονικών μας παραδόσεων".

Άι Γιώργης ο Μεθυστής
© Χριστίνα Φυτιλή

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στον  Άγιο Γεώργιο τον Μεθυστή, που εορτάζεται παραδοσιακά κυρίως στην Κρήτη, Δωδεκάνησα και άλλα νησιά του Αιγαίου στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που "ανοίγουν" τα νέα βαρέλια.  Είναι μια γιορτή του κρασιού, η οποία έχει ρίζες βαθιά στους αιώνες, όταν στην Αρχαία Αθήνα στο πλαίσιο της εορτής των Ανθεστηρίων γινόταν το άνοιγμα των πιθαριών με σπονδές έξω από το ιερό του θεού Διόνυσου. Αργότερα, στη σύγχρονη Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνταν στα χωριά το άνοιγμα των βαρελιών με το κρασί της νέας χρονιάς, το οποίο εν συνεχεία ευλογούταν στην εκκλησία. Έτσι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής πήρε το όνομα του από τον λαό, προς τιμήν της ημέρας αυτής. 

Η έκθεση θα περιοδεύσει και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, προσαρμοζόμενη κάθε φορά στον εκάστοτε χώρο έκθεσης με περισσότερους ή λιγότερους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Στάθης Βατανίδης, Τζίνα Δελλασούδα, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Ηλίας Κασσελάς, Κάλλη Καστώρη, Μιχάλης Κότσαρης, Θωμάς Μακινατζής, Γιώργος Πανταζής, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου, Δημήτρης Τζάνης, Rolana Čečkauskaitė και Χριστίνα Φυτιλή

Info: Κτήμα Παλυβού (ΕΟ Σιδηροδρομικού Σταθμού Νεμέας, 2746024190) | 3-11/9

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
22/05/2024

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.