"Enigma 2" από τον Κωστή Γεωργίου

Μία αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα με την έκθεσή του "Enigma 2", η οποία  θα παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από την 1η Σεπτεμβρίου. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση "Enigma 2" έχει αναδρομικό χαρακτήρα και είναι εμπλουτισμένη με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού, καθώς και με προσθήκη πρόσφατων έργων ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρόκειται για μία ιστορική έκθεση που απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής, μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, καθώς και 40 γλυπτά.

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Αποτελεί το τρίτο και ανανεωμένο σκέλος της ευρείας κλίμακας ατομικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών, και όχι μόνον, διαστάσεων που ξεκίνησε τον Μάιο 2019 από το Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη,  υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.

Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από την ατομική έκθεση γλυπτικής  του, που είχε πραγματοποιηθεί στο μουσείο Μπενάκη το 2014. Να σημειώσουμε ότι έχει να παρουσιάσει έργα ζωγραφικής στην Αθήνα από το 2008. Ανάμεσα στα γλυπτά που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως αυτοί του έργου "METEORON", το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση "9 Μούσες", (σύγχρονη απεικόνιση των 9 Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση "Pombi A’" που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στον χώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του "Birds in Dreamland", η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Επιπροσθέτως, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα νέα γλυπτά μικτής τεχνικής από τη νέα σειρά έργων του Κωστή Γεωργίου, υπό τον τίτλο "DREAMCATCHERS". Μια πλειάδα 160 περίπου ζωγραφικών έργων και 40 γλυπτών θα χαρτογραφήσουν την ιδιότυπη ταυτότητα και τη μακρόχρονη πορεία του δημιουργού, που τον έχουν καταξιώσει διεθνώς και τον έχουν καταστήσει άμεσα αναγνωρίσιμο από τη δυναμική που εκπέμπει η δουλειά του.

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall, Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera -Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κ.λ.π. Έργα του, επίσης, βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ). Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν δημοπρατηθεί από τους Οίκους Δημοπρασίας SOTHEBY’S, BONHAM’S & CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

Διαβάστε Επίσης

Το κεντρικό κριτικό σημείωμα του λευκώματος υπογράφει ο κύριος Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea (Salzburg). Όπως σημειώνει ο Χάρης Καμπουρίδης: "Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις. Δεν στηρίχθηκε, δηλαδή, σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα, αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη".

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Στο ίδιο λεύκωμα γράφουν η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κα Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου, η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και ο Κωστής Γεωργίου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα απευθύνουν χαιρετισμό τόσο ο κύριος Χάρης Καμπουρίδης, όσο και ο κύριος Κώστας Γουλιάμος. Σε ειδικό χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Κωστή Γεωργίου τα τελευταία 35 χρόνια.

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Info

Εγκαίνια: 1η Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 20 Σεπτεμβρίου 
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 9 π.μ. – 1 μ.μ., Τετάρτη, Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. -4 μ.μ. και  Κυριακή 10 π.μ. - 6 μ.μ.
Τηλ: 212 254 0000
Είσοδος: ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο avoreadou@ime.gr / mavgea@ime.gr ή στα τηλ. 212 254 0444, 6946124653, 6982540256.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μία σπάνια συλλογή ιστορικών σημαιών αποκαλύπτει στιγμές που σημάδεψαν την Ελλάδα

Η νέα έκθεση "Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά" παρουσιάζεται ενόψει των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/03/2024

"Εαρινή ισημερία": Όταν τα χρώματα αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού τοπίου

Τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση της Μαριάννας Λούρμπα δομούνται μέσα από συνδυασμούς χρωμάτων και σχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη 6/3

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία θα είναι χωρίς εισιτήριο.

"Πατρίδες": Συζητώντας για το τι σημαίνει σήμερα ευρωπαϊκό ιδεώδες στο Free Thinking Zone

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.

"Liminality": Ο Γιώργος Σαμψωνίδης δημιουργεί ερωτήματα για τη βεβαιότητα της δικής μας ενσυναίσθησης

Μία ενότητα με υβριδικά ζωγραφικά έργα στα οποία ο καλλιτέχνης, με την διακριτή επέμβαση της τεχνολογίας, δημιουργεί μία νέα παραστατικότητα.

"Re(a)Duchamp": Έργα του Marcel Duchamp για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική.

Αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά των Ελληνίδων κεραμιστριών

Το Mon Coin Studio παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη γυναικεία δημιουργία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3).