Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως» στα τέλη του Ιούλη.

Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως»

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα με τίτλο "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως", την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

Στη ζωγραφική ενότητα με τίτλο "Κήποι όλο φως", τα έργα της εικαστικού, εμπνευσμένα από την εμβληματική μεγαλοπρέπεια μοτίβων των βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων, συνομιλούν με τους κήπους του Μουσείου. Μεταγράφοντας μικρογραφικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν τα βυζαντινά κείμενα των χειρογράφων, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ζωγραφικές αναπαραστάσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και ψηφιακές εγκαταστάσεις με μια πρωτότυπη καλειδοσκοπική οπτική. Πρωτογράμματα, φυτικά, ζωικά και γεωμετρικά μοτίβα αλλά και κοσμικές ή θρησκευτικές σκηνές ιστορημένων χειρογράφων, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για τη δημιουργία διαφορετικών συνθέσεων πολυεπίπεδου χώρου εικόνων. Η αντικριστή προβολή των συγκεκριμένων εικόνων, κυριολεκτικά "δεσμεύει" το βλέμμα του θεατή σε μια αδιάκοπη διαδικασία πολλαπλών αναγνώσεων.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο "Δεήσεις", όπου η καλλιτέχνης εμπνέεται από λατρευτικά αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου, χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική και υλικά, δημιουργεί βυζαντινότροπα ανάγλυφα με σφραγιδόλιθους, αναπαραστάσεις άρτων και φυλακτών. Τα εν λόγω έργα, έντονα φορτισμένα από την ιερότητα και τη μυστηριακή δύναμη των συμβόλων που τα συναπαρτίζουν, επιδιώκουν τη δημιουργία γεφυρών αισθητικής σύνδεσης του θεατή με βασικές συνιστώσες των πολιτισμικών καταβολών του. 

Η μακρόχρονη μαθητεία της καλλιτέχνιδος στη βυζαντινή τέχνη, της δίδαξε την ορθή αντιμετώπιση των πρωτοτύπων και του συμβολισμού τους και στη συνέχεια την ανάπλαση αυτών με τον προσήκοντα σεβασμό. Έτσι, τα έργα που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, στο ισόγειο του ιστορικού μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, αναγορεύονται στο σύνολό τους σε μέσα εξοικείωσης του κοινού με μια άκρως συμβολιστική τέχνη, προκαλώντας το ταυτόχρονα να την αποκρυπτογραφήσει με τη σειρά του αλλά και να ανασυνθέσει τις δικές του νέες πραγματικότητες, γεμάτες από το άρωμα, την αρμονία και την πνευματικότητα ενός ενδοξοτάτου παρελθόντος.

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο | 28/7-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Κυρ.: 8 π.μ. – 8 μ.μ., Τρ.: 1-8 μ.μ. | Γενική είσοδος: €8 (από 1 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου), €4 (από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) 

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.