10 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάρτιο

Αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ανάδειξη της μαύρης ταυτότητας και αναδρομές στην ιστορία των Αμαζόνων κοσμούν τις γκαλερί αυτό τον μήνα.

Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

#1 Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

To αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Νίκου Εγγονόπουλου περιλαμβάνει 148 έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης αλλά και πολλών ιδιωτικών συλλογών. Ο υπερεαλιστικός τρόπος που ο ζωγράφος και ποιητής απεικονίζει μυθολογικές φιγούρες στους πίνακές του, σε συνδυασμό με τα έντονα και φωτεινά χρώματα, δημιουργούν ονειρικές αφηγήσεις και εμπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, με έναν τρομερά γοητευτικό τρόπο.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς τονίζει ότι "ο Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα, κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη "ζούρλια”, μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος".

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 09/03-19/06 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ, Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. (Οκτώβριο έως Μάιο)

#2 Συχνότητες

Συχνότητες

Μία νέα σειρά εκθέσεων που θα παρουσιαστούν σε διάφορες πόλεις από το 2022 έως το 2024 ξεκινάει με ένα αφιέρωμα σε 4 σημαντικούς καλλιτέχνες: Μπία Ντάβου, Παντελής Ξαγοράρης, Tauba Auerbach και Peter Roehr. Κοινό σημείο των έργων τους αποτελεί ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο συνδύασαν τα μαθηματικά με τον κόσμο της τέχνης. Οι επιμελητές Έλενα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Μελάς θέλησαν να αναδείξουν το σημαντικό έργο των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπολογίες, ασαφή όρια, ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα, δονήσεις, επαναλήψεις, μαθηματικές έννοιες, τεχνικές μετάδοσης, σύμβολα, κώδικες και μοτίβα σαν γλώσσες επικοινωνίας. Τα εκθέματα προσφέρουν στον θεατή ένα είδος απόδρασης από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο της πόλης.

Info: Radio Athènes & Melas Martinos | 03/03-21/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#3 Αμαζονομαχία

αμαζονομαχία

Η Clara Carvajal εντάσσει τον μύθο και την ιστορία των Αμαζόνων σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό πλαίσιο. Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολεμιστριών κατά τον 6ο αι. π.Χ., η καλλιτέχνιδα δημιουργεί 29 έργα εμπνευσμένα από τις μάχες των θρυλικών Αμαζόνων. Στις σειρές Αμαζονομαχία 1.1 και Αμαζονομαχία 1.2 χρησιμοποιεί φωτογραφίες των δεκατεσσάρων μετοπών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, προσθέτει κείμενο και εικόνα ζωγραφίζει φράσεις πάνω στο προστατευτικό ακρυλικό φύλλο, βασισμένες σε 5 τίτλους που συνθέτουν τον σκελετό της ιστορίας: "Μετάταξη", "Οι πραγματικές συνθήκες της μάχης", "Γυναίκες πολεμίστριες", "Η απώλεια της γλώσσας και ο πολιτισμός των ηττημένων" και "Δεν είναι μύθος, είναι ιστορία".

Η σύνθεση ολοκληρώνεται με την Αμαζονομαχία 1.3, ένα βίντεο 12 λεπτών που προβάλλει την επιβίωση των σύγχρονων γυναικών σε απαγορευμένες για αυτές επικράτειες. Αυτές οι "νέες Αμαζόνες" αντιπροσωπεύονται με εικόνες  αθλητριών πυγμαχίας κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.

Info: Μουσείου Ηρακλειδών | 02/03-29/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 1-5 μ.μ.

#4 Μιχάλης Μιχαήλ

Μιχάλης Μιχαήλ

Η σκληρή πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε με ρομαντισμό και (αυτό)σαρκασμό και ο Μιχαήλ κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της μίας ζοφερής σύγχρονης πόλης, ακόμα και υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Ο δημιουργός κόμιξ και εικαστικός Μιχάλης Μιχαήλ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο προσωπικά συναισθήματα που ο θεατής ή αναγνώστης ανακάλυπτε απόκρυφα στοιχεία του εαυτού του μέσα από τις δημιουργίες του. Χρησιμοποιώντας πάντοτε αντιθέσεις φωτός και σκοταδιού, βίας και τρυφερότητας, θορύβου και σιωπής, πάθους και στέρησης, ο καλλιτέχνης επινόησε χαρακτήρες με τους οποίους το κοινό μπορούσε να συνδεθεί σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Εκθεσιακός χώρος & Foyer 2ου ορόφου) | 04-18/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#5 Jupiter in Pisces

Jupiter in Pisces

5 καλλιτέχνες εξερευνούν θεματικές που σχετίζονται με τον πόθο, την οικειότητα, την στοργή, τον πόνο και την απώλεια. Εμπνέονται από αστρολογικές προβλέψεις για τον πλανήτη Δία και, μέσω διάφορων μορφών τέχνης, ερευνούν το ζήτημα του πόθου και των συνυφασμένων με αυτόν συναισθημάτων, η εμφάνιση των οποίων συχνά μπορεί να αποβεί καταστροφική για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Info: Haus N Athen | 12/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#6 Genesis: The Plan & The Promise και The Right at Ease

The Breeder

Εξύμνηση της μαύρης ταυτότητας αποτελούν οι δύο εκθέσεις της The Breeder. Στο "Genesis: The Plan & The Promise" ο Larry Amponsah παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με κολάζ σε μεγάλη κλίμακα, τα οποία απεικονίζουν εικόνες περιοδικών μόδας (Vogue, Vanity Fair, Bazaar) με εμφανείς στερεοτυπικές προβολές "λευκής ομορφιάς" αλλά και διάφορες άλλες αφηγήσεις. Ο Amponsah ήθελε να τιμήσει τη Γκανέζικη καταγωγή του και να αναδείξει διεθνείς αφηγήσεις σχετικές με τη μαύρη ταυτότητα.

Από την άλλη, η Lulama Mlambo Wolf ασχολείται με την ανάπαυση και τη φροντίδα του εαυτού στην έκθεση "The Right at Ease". Θέματα όπως η νοσταλγία, η κουλτούρα και η ανάπαυλα διαφαίνονται σε έργα της Wolf  και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση των σκηνικών.  Σχολιάζοντας τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική σφαίρα, εμπλέκει την αφρικανική πνευματικότητα σε σύγχρονα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας χρώματα με την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική αρχιτεκτονική και την γηγενή λιθοτεχνία.

Info: The Breeder | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#7 Ναυσικά Πάστρα: Τα Χρόνια της Βιέννης (1956-1963)

Torso, 1960, μπρούτζος
Torso, 1960, μπρούτζος

Η καλλιτέχνις ονόμασε την περίοδο στη Βιέννη (1957 - 1963) "περίοδος της αθωότητας", διότι επρόκειτο για ένα διάστημα δημιουργικής έρευνας και πειραματισμού με την ιδέα της αναγκαιότητας και της φύσης. Η Πάστρα γνωρίζει πώς η κυρίαρχη επιθυμία του καλλιτέχνη είναι να εξωτερικεύσει ανησυχίες και απόψεις μέσω των έργων του. Σε αυτή την περίοδο, όπως είπε και η ίδια, προσπαθεί να βρει μέσο έκφρασης όσον αισθάνεται.

Info: Kalfayan Galleries | 17/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ., Τρ, Τετ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#8 Minumental

Mitrentse Krakow

Στη δεύτερη ατομική έκθεσης της Χριστίνας Μήτρεντσε, μουσεία μοντέρνας τέχνης συνδυάζονται με αρχαιολογικά μνημεία όπως το Stonehenge και δημιουργούν μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου. Τα έργα πρόκειται για σχέδια σε διάφορες διαστάσεις κατασκευασμένα με γραφίτη, χρώματα και κολάζ. Παράλληλα εκθέτονται γλυπτά που αποτελούν μέρος του εξελισσόμενου πρότζεκτ "Add To My Library" από το 2011. Το πρότζεκτ προσεγγίζει τη σχέση τέχνης και βιβλίου και είναι κομμάτι μιας σειράς εκθέσεων σε γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα της Αγγλίας και της Ευρώπης.

Info: a.antonopoulou.art | 23/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πέμ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#9 Mirella Bentivoglio. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Arachne’s Imprint, 1978 – 1998,photomechanical print on canvas
Arachne’s Imprint, 1978 – 1998, photomechanical print on canvas

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της ταλαντούχας Mirella Bentivoglio στη χώρα γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Ποιήτρια, καλλιτέχνιδα, κριτικός και επιμελήτρια, το ευρύ ταλέντο της Bentivoglio χαρακτηρίζεται από θέματα όπως ο καταναλωτισμός, οι εικαστικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και, φυσικά, ο ρόλος της γυναίκας. Ειδικά για τη γυναικεία μορφή, η καλλιτέχνιδα είχε συχνά αναφερθεί στη χειραφέτηση και αποστασιοποίηση του φύλου από κοινωνικά στερεότυπα.

Περισσότερα από πενήντα έργα, φωτογραφίες, βίντεο και σχέδια δίνουν φως στην πολυπλοκότητα και το βάθος της ποιητικής της Bentivoglio, συστήνοντάς μας τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της. Ταυτόχρονα, θα συστηθούμε σε έργα άλλων γυναικών καλλιτεχνών που εντοπίστηκαν είτε στις δημιουργίες ή στο αρχειακό υλικό της Bentivoglio, στην προσπάθειά της να αναδείξει τον κοινό παρονομαστή των "οπτικολεκτικών" πρακτικών τους.

Info: Gramma Epsilon | 08/03-10/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#10 Παναρμόνια

Παραμύθια των αδερφών Grimm - Σοφία Καλογεροπούλου
Παραμύθια των αδερφών Grimm - Σοφία Καλογεροπούλου

Η μουσική και τα λήμματα του Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής του συνθέτη Τάκη Καλογερόπουλου μεταφέρονται στα ζωγραφικά έργα της συζύγου του, Σοφία. Η Σοφία Καλογεροπούλου φιλοτέχνησε 78 έργα που αναπαριστούν σκηνές από μουσικά έργα, θεατρικά και μύθους. Ο τίτλος της έκθεσης είναι παρμένος από στίχο του Κωστή Παλαμά αλλά και από το όνομα της ορχήστρας-σύμβολο νέων μουσικών του 1970, όπου υπό την απειλή της δικτατορίας, πίστεψαν ότι η ψυχή ενός λαού είναι ο πολιτισμός και η παιδεία. Αυτές οι καλλιτεχνικοιστορικές επιρροές μεταφέρουν στον θεατή διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. 

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) | 08/03-05/04 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.